Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

David Debeljak,

Dnevnik - Gorazd Suhadolnik: ... plezalec in alpinist: Ozka previsna poč v strmi granitni steni

David Debeljak, predstavnik novega vala slovenskega alpinizma, pleza v gorah od 15. leta, za sabo ima odprave v Pakistan in Kirgizijo, navdušen nad plezanjem po granitnih počeh pa je v navezi z Gašperjem Pintarjem januarja plezal v slovitih skalnih stolpih Patagonije. Diplomirani trener športnega plezanja, poklicni vodja postavljanja smeri v Plezalnem centru Ljubljana, prihaja poln svežih vtisov na oder Cankarjevega doma v Ljubljani, kjer bo je imel v okviru Festivala gorniškega filma danes zvečer predavanje z naslovom Bedrca, ring locki in zvezdnato nebo.

Ali lahko »prevedete« naslov nocojšnjega nastopa?
Prvotni naslov je bil Debele noge, ring locki in filozofija zvezdnatega neba, pa je bil malce predolg in se je skrajšal. Bedrca (debele noge) se nanašajo na to, da se v šali vedno pritožujem, da mi dolgi dostopi preveč okrepijo noge, to pa me potem vleče dol v previsih. »Ring lock« je plezalna tehnika za plezanje približno dva centimetra širokih poči, zvezdnato nebo pa ponazarja svobodo, ki jo čutim v alpinizmu.

V čem je čar treniranja (in poučevanja) plezanja?
Morda je največji čar spremljati napredek in spremembe, ki se ob tem pojavljajo. Dober primer je plezalec Jaka Šprah, ki sem ga začel trenirati pri sedmih letih starosti. Takrat je plezal težavnost 5c, zdaj je star 21 let, pleza na vrhunski ravni in v Ospu je preplezal smer Water World z oceno 9a. Še vedno je otroško navdušen nad plezanjem in brez poškodb.

V čem je čar postavljanja smeri?
To je zelo kreativno delo, sestavljaš takšne in drugačne izzive za plezalce, ki jih med plezanjem spravljajo v nenavadne situacije.

Kaj je za vas bistvo plezanja in alpinizma?
To je težko vprašanje, odgovor pa se skozi življenje spreminja. Morda bistvo najbolje opisuje gibanje v čudovitem naravnem okolju, ki od človeka zahteva osredotočenost. To prinese občutek svobode.

Katero podzvrst plezanja imate najraje?
Zdi se mi, da ima vsaka plezalna zvrst nekaj zanimivega. Odlično je, ker lahko v alpinizmu in športnem plezanju glede na sezono in počutje menjaš od balvanskega plezanja in kombiniranih smeri do športnega plezanja in skalnega alpinizma. Če bi moral izbrati popolno smer, bi bila to verjetno previsna »finger poč« v strmi granitni steni.

Kakšna je bilanca vašega zadnjega plezalskega izleta v Patagonijo januarja letos?
Z Gašperjem Pintarjem sva predvsem veliko hodila in poskusila izkoristiti za plezanje vsako okno lepega vremena. In dodobra sva se naplezala. Pika na i je bila vzpon po smeri Titanic na Torre Egger.

Kakšne so vaše alpinistične ambicije v prihodnje?
Bomo videli, kaj prinese čas, idej je veliko.

Kako pomembno je pri plezanju zaupanje, prijateljstvo v navezi?
Okolje med plezanjem težjih smeri v gorah je psihološko naporno in prijetno je imeti na drugem koncu vrvi nekoga, s katerim se razumeš.

Ali je za vas pri plezanju kaj pomembnejšega od preplezane smeri in stene oziroma osvojenega vrha?
To je sicer že zlajnan odgovor, a sam proces mi predstavlja bistveno več kot kljukica na seznamu preplezanih smeri. Seveda pa je sem in tja krasno tudi kaj splezati.

Kaj boste pripravili za svoje nocojšnje predavanje?
Predavanje bo zmes foto- in videogradiva z zapravljanja časa po stenah, druženja z ljudmi in stvari, ki me oblikujejo kot človeka.

Dnevnik, 28.02.2020 10.10
David Debeljak, plezalec in alpinist: Ozka previsna poč v strmi granitni steni


 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti