Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Preboj alpinistk

VEČER, Kultura: Teden v znamenju gorniškega filma po vsej Sloveniji razen v Mariboru …

… - na ogled 37 filmov iz 20 držav

14. Festival gorniškega filma med 24. februarjem in 1. marcem letos naseljuje s projekcijami ljubljanski Cankarjev dom, Mestni kino Domžale, celjski Mestni kino Metropol, Linhartovo dvorano v Radovljici in Kino Slovenska Bistrica. Maribora seveda ni, kar vnovič dokazuje manko mesta in pogubne posledice izločitve iz Art kino mreže.

V tekmovalnem programu letošnja edicija prinaša kar 37 filmov iz 20 držav v štirih kategorijah: alpinizem, plezanje, gorska narava in kultura ter gore, šport in avantura. Rdeča nit letošnjega gorniškega praznika so celovečerni filmi, ki jih bo na ogled kar šest, prednjačijo filmi o gorski kulturi in naravi, pečat bodo dodale ženske, protagonistke v več filmih, na svoj račun pa bodo prišli tudi ljubitelji alpinističnih, plezalnih in popotniških zgodb - tako v filmih kot na predavanjih Jima Doninija, Jere Musič, Davida Debeljaka, Milana Romiha in Tomaža Jakofčiča ter v spominskem večeru prvih himalajskih odprav v družbi takratnih akterjev.

Letošnji festival je včeraj v Cankarjevem domu uradno odprl celovečerec Sladki rekviem o usodi tibetanskih beguncev. Na ogled bo še pet celovečernih filmov, že nagrajenih na gorniških festivalih v tujini.

Letos so ženske protagonistke v več filmih, denimo kratki film Isabella govori o vzponu prve ženske na Mont Blanc leta 1876 (igra jo nemška alpinistka Ines Papert, v njem nastopa tudi slovenski alpinist Luka Lindič).
Na svoj račun bodo prišli tudi ljubitelji plezanja in alpinizma. V filmu Projekt Patan se v družbi belgijskih, francoskih in argentinskih alpinistov preselimo v neraziskano gorovje v Pakistanu; film Slepo plezanje prinaša zgodbo slepega plezalca Jesseja Duftona, čigar plezalna raven kljub težavam z vidom vztrajno raste. Pustolovščina Changabang – včeraj in danes je odlična priložnost za razmislek, zakaj se ljudje izpostavljamo nevarnostim v gorah; Cona smrti: Nanga Parbat je film o edinstveni odpravi Rusov in Italijana, ki želijo brez kisika osvojiti Nanga Parbat in odsmučati z vrha.

Na ogled bodo trije filmi slovenskih ustvarjalcev: Smučanje po ognjenem obroču Mihe Deisingerja in Ivice Kostelića; Latok 1 Urške Pribošič; in Edspedicija o 24-urnem podvigu Eduarda Žalarja od podvodnega do zimskega Triglava. Filme bo ocenjevala mednarodna strokovna žirija: režiserka in novinarka Vida Valenčič, filmski ustvarjalec in fotograf Rožle Bregar ter nekdanji predsednik Ameriškega alpinističnega kluba in alpinist Jim Donini.
 

Vecer.si 24.02.2020 ob 16:42
Preboj alpinistk

Arhiv FGF

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti