Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

O aktualnih planinskih tematikah

PZS, 22.02.2020 ob 10. uri
Na zimskih posvetih za planinska društva o aktualnih planinskih tematikah

sreda, 26. februar 2020, ob 05:29, Franci Savenc, ogledov: 243

PZS: Že dodobra uveljavljeni jesenski posveti so se letos prestavili na zimo.

Posveti so potekali med 4. in 18. februarjem na kar šestih lokacijah in sicer v Kranju, na Vrhniki, v Novem mestu, Ajdovščini in Velenju.
Zbrani predstavniki planinskih društev in klubov, članov PZS ter predsedniki MDO PD so prisluhnili različnim predstavitvam, hkrati pa tudi sodelovali v razpravah s predstavniki strokovne službe PZS in predsedstva.

PDF Predstavitev: Aktualne informacije in razvid strokovnih kadrov 

Na začetku vsakega posveta, so bile zbranim najprej predstavljene kratke aktualne informacije s področja delovanja zveze in društev. Sledila je predstavitev Odbora za založništvo in informiranje (OZI). Društvom so bile predstavljene različne oblike sodelovanja na različnih področjih. Člani OZI so jih povabili k prodaji literature in izdelkov Planinske založbe v društvenih pisarnah in planinskih kočah ter k aktualnemu pristopu k skupnemu razvoju in tisku planinskih zemljevidov manjših območij. Predstavljeno je bilo tudi delovanje Planinskega vestnika.

PDF Predstavitev Odbora za založništvo in informiranje 

Prisoten član predsedstva je predstavil načrtovane spremembe Statuta PZS. Le-te niso obsežnejše, naslavljajo pa pomembne teme, med katerimi izstopata včlanjevanje novih društev v PZS in planinsko gospodarstvo.

Sledili sta točki, katerima so zbrani pričakovano najbolj prisluhnili. Planinsko gospodarstvo naj bi pomembno in dobrodošlo pomoč dobilo v obliki izdatnih finančnih sredstev s strani Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo. V treh letih je na razpolago predvidenih kar slabih 8 milijonov evrov, ki bodo namenjeni sofinanciranju (do 80 %) energetske in ekološke sanacije planinskih koč. Predstavljena je bila tudi namera o razvoju in uvedbi spletnega rezervacijskega sistema za planinske koče. Sistem bo temeljil na sistemu, ki ga že uporabljajo članice Združenja planinskih organizacij alpskega loka (CAA), seveda pa bo nekoliko prilagojen slovenskemu okolju.

PDF Predstavitev: Razpis MGRT
PDF Predstavitev: Spletni rezervacijski sistem za planinske koče

Kar nekaj nejasnosti je še vedno prisotnih o potrebnem vpisovanju strokovnih kadrov v Razvid strokovno izobraženih in usposobljenih delavcev v športu. Zbrani so bili seznanjeni s trenutnim stanjem posredovanih seznamov kadrov v informacijskem sistemu Naveza. Prav tako so bili podrobno predstavljeni tudi naslednji koraki na poti do dokončnega vpisa kadrov v omenjeni razvid.

Ob vsaki točki je bilo nekaj časa namenjenega tudi razpravi. Vprašanja in diskusija so bili zanimivi za obe strani, tako lahko še enkrat več zaključimo, da so tovrstna letna srečanja koristna tako za društva, kot tudi za vodstvo in strokovno službo PZS. Ob še boljši udeležbi bi lahko na marsikatero vprašanje odgovorili že na začetku in tako preprečili številno pisanje elektronskih sporočil in/ali dolgih telefonskih klicev.
Zapisal Matej Ogorevc
eXTReMe Tracker