Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Jakličeva in Jegličeva

PZS, 17.02.2020 ob 10.30
Jakličeva in Jegličeva odhajata na alpinistično odpravo Senja 2020

četrtek, 20. februar 2020, ob 05:28, Uredništvo G-L, ogledov: 1057

... odpotovali na Norveško - alpinistična odprava Senja 2020

Alpinistična odprava Senja 2020, ki jo sestavljata Sara Jaklič (AO Kranj) in Marija Jeglič (AO Ljubljana-Matica), danes [17.02.] odhaja na Norveško in se vrača 9. marca.

S kakšnimi cilji odhajata na Norveško?
Norveška ponuja veliko različnih tipov plezanja - od zaledenelih slapov do tehnično zahtevnih ponovitev nekaterih kombiniranih smeri. Predvsem si želiva zimske razmere, ki smo jih v Sloveniji v letošnji sezoni pogrešali, ter izkušnje v drugačni vrsti skale in novem okolju.

Nam predstaviš otok Senja in njegove alpinistične možnosti in značilnosti?
Otok Senja leži na severozahodu Norveške in je tako že del polarnega kroga. Plezanje v fjordih ponuja neomejeno možnosti iskanja novih smeri in ponovitve že obstoječih, tehnično zahtevnejših smeri. Ob slabem vremenu in obilici snega je vedno prostor tudi za kakšno uživaško turno smuko.

Koliko je to območje že raziskano in koliko prvenstvenega plezanja še ponuja?
Senja je eden izmed bolj obiskanih otokov, ki ponujajo obilico plezanja v kombiniranih in lednih smereh. Leta 2013 je na tem območju plezala Ines Papert, leta 2018 so se tja podali tudi posamezniki iz Slovenije itd. Možnosti za prvenstvene smeri vedno obstajajo, vsekakor pa je uspešnost povezana s trenutnimi razmerami.

Z Marijo sta že dobro uigrana naveza. Kaj daje pečat vajinemu skupnemu plezanju?
Z Marijo sva se spoznali, še preden sva začeli vsaka svojo alpinistično pot, tako da nama plezanje predstavlja zgolj dodaten kamenček v mozaiku, ki na koncu oblikuje izvirno umetnino. Malo je priložnosti, da najdeš prijatelja, ki ga zanimajo iste stvari kot tebe, zato je še toliko večje veselje ob misli na novo avanturo, ki naju čaka. Stvari preprosto tečejo brez pogovora ali dodatnega načrtovanja.

Katere izkušnje s preteklih odprav vama bodo tokrat prišle najbolj prav?
Vsaka izmed naju ima nekaj teh, zagotovo pa nama bodo koristile izkušnje s Škotske, iz Gruzije, Kanade in Pakistana. Lahko dodamo še nekaj suhega orodjarjenja po Sloveniji in izkušnje z evropskih in svetovnih prvenstev ...

Sara Jaklič (1993), najuspešnejša slovenska alpinistka leta 2019, tvori vrh slovenskega ženskega alpinizma. Je nekdanja članica Slovenske mladinske alpinistične reprezentance, v okviru katere se je udeležila odprav v Maroko, Španijo in Gruzijo ter pozimi plezala v kombiniranih smereh na Škotskem. S soplezalko Marijo Jeglič sta se spomladi 2016 podali v okolico Canmora plezat ledne in kombinirane smeri, poletja pa preživeli v Dolomitih, potovanju po ameriških granitnih počeh ter na alpskih ledenikih. Bera njenih vzponov v letu 2019 je izjemna, splezala je svojo prvo športno plezalno smer, ocenjeno z 8a+, pozimi je bila aktivna predvsem v slovenskih in italijanskih stenah, po odpravi v Pakistanu z Janezom Svoljšakom pa se je v drugem delu sezone posvetila plezanju težjih smeri v Dolomitih in Alpah.

Marija Jeglič (1991), najuspešnejša slovenska alpinistka leta 2018, je že več let med najvidnejšimi predstavnicami slovenske alpinistične srenje. Kot članica SMAR je s soplezalci iz reprezentance v letu 2018 prvič plezala na zahtevnejši odpravi, in sicer v visokih gorah Kavkaza (Gruzija), udeležila pa se je tudi odprav SMAR odprav v Jordaniji, Albaniji in Črni gori, Maroku in Bavarskih Alpah. Občudujočo plezalno raven in izkušnje je iz športnega plezanja prenesla v hribe, prirojena strast po raziskovanju pa jo kliče v odkrivanje novih sten in smeri. S Saro Jaklič sta raziskovali strme stene Madagaskarja in ZDA ter ledne slapove Kanade, s Silvom Karom pa je preplezala več prvenstvenih smeri v slovenskih Alpah.
Oznake: ALP, VTG
eXTReMe Tracker