Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Razglednica z Everesta 1979

Dnevnik - Gorazd Suhadolnik: Denar za prve vzpone Slovencev na najvišjo goro sveta so zbirali tudi z razglednicami.

»Ko sem bral članek o Himalaji, sem se spomnil, da imam razglednico z ene od odprav,« nam je sporočil Mirko Bratuš, praporščak PD Idrija. Zraven je priložil fotografijo razglednice. Na sprednji strani je fotografija zasneženega baznega tabora, na zadnji pa dva ducata podpisov udeležencev odprave.
Na žigu je odtisnjen datum maj 1979, ob robu je v slovenskem, srbohrvaškem, makedonskem in angleškem jeziku natisnjeno besedilo »Pozdravlja vas jugoslovanska himalajska odprava Everest 79«. Avtor fotografije je Stane Belak - Šrauf, razglednico so natisnili v Delovi tiskarni.

»Tudi jaz ne znam prebrati vseh podpisov. Nobenega od podpisanih ne poznam osebno,« je povedal Bratuš in pojasnil, da so bile razglednice poslane na vnaprej zbrane naslove. »Nekaj malega je bilo treba prispevati, kot sponzorstvo. Cene so bile seveda v dinarjih, koliko je znašala, pa ne vem. Teh razglednic je bilo poslanih nekaj tisoč. Bogve, kje vse ležijo. Meni je ljuba,« je še dejal idrijski gornik.

Poleg dokumentarne vrednosti razglednica z Everesta priča, da so pred 40 leti uporabili domiseln način zbiranja denarja za veliko odpravo.

Dnevnik, 16.12.2019 01.24
Razglednica z Everesta 1979

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45944

Novosti