Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Grapa išče

Primorske novice - Neva Blazetič: ... svojo turistično identiteto

Baška grapa • Graparji se potegujejo za umestitev v mrežo alpskih gorniških vasi

Zgornji del Baške grape z okoli 1300 prebivalci si s kandidaturo za umestitev v mrežo alpskih gorniških vasi prizadeva za dodatno turistično prepoznavnost. S povezovanjem ponudbe, usmerjenostjo v trajnostni gorniški turizem, razvijanjem dediščine in športne ponudbe pričakujejo blagovno znamko, ki jo ima le 26 gorniških vasi v Alpah.

“Baška grapa je z ozko dolino Bače in pritokom Koritnice, strmimi pobočji, v katerih gnezdijo vasi, hribi nad njimi, rapalsko mejo in še mnogimi drugimi zanimivostmi v turistični destinaciji Dolina Soče svojevrstna turistična posebnost. Želimo jo izpostaviti z umestitvijo v mrežo gorniških vasi na območju, ki ga pokriva Planinsko društvo Podbrdo vse do Koritnice in Grahovega ob Bači,” pojasnjuje predsednik društva in tolminski podžupan Tomaž Štenkler.
Ne pričakuje množice dodatnih gostov, ker to ni namen in ker si prizadevajo za trajnostni turizem. Skupaj s sokrajani pa upa na dodatno prepoznavnost in s tem več gostov v okolju, ki je v minulih letih že postalo sestavni del turističnega živžava v Posočju.

Kandidatura je potrjena

Na sestanku mednarodnega upravnega odbora Gorniška vas v Salzburgu so konec novembra potrdili kandidaturo Baške grape za vstop v mrežo Gorniških vasi. “Blagovna znamka pomaga malim vasem oziroma skupnostim v Alpah in jih usmerja k trajnostno naravnanemu gorskemu turizmu. Alpsko konvencijo uresničuje v praksi. Nosilec mednarodnega projekta je avstrijska planinska zveza, članice so planinske zveze Južne Tirolske, Nemčije, Italije in Slovenije,” pojasnjuje podpredsednik Planinske zveze Slovenije Miro Eržen, ki je v sodelovanju z Občino Tolmin, predstavniki lokalne skupnosti s PD Podbrdo in Zavodom Dolina Soče predstavil in utemeljeval kandidaturo.

Za izvajanje projekta na državni ravni je odgovorna Planinska zveza Slovenije. Doslej sta se z njeno pomočjo v mrežo gorniških vasi uvrstili Jezersko in Luče. “Po naših ocenah prav veliko več gorskih vasi v Sloveniji ne bo, morda največ pet. V Salzburgu smo dobili vso podporo in zdi se, da imamo več kot 90 odstotkov možnosti. Seveda pa bo pred tem treba še marsikaj postoriti,” napoveduje Štenkler.

Sodeluje pet krajevnih skupnosti

S potrjeno kandidaturo je Baška grapa s krajevnimi skupnostmi Podbrdo, Stržišče, Hudajužna, Rut - Grant in Grahovo ob Bači vstopila v dveletno pripravljalno obdobje, v katerem jih čaka veliko nalog.

“Načrtujemo zbore krajanov, prihodnjo zimo bomo pripravili delavnice o tem, kakšna naj bi bila naša gorska vas in kakšen bo njen pomen za turizem. Povezati bo treba gostinstvo, sobodajalce, ki ponujajo že okoli 300 turističnih postelj, različne programe, ki jih v grapi ne manjka. Če nam uspe, bomo med gorskimi vasmi v Alpah posebnost zaradi razpršenega in obsežnega terena,” napoveduje Štenkler.

Predsednica društva Baška dediščina Alenka Zgaga dodatno pojasnjuje: “Vodilo projekta je - manj je več. To pomeni udejanjanje trajnostnega razvoja in ciljev, ki temeljijo na doživljanju in opazovanju narave s poudarkom na pohodništvu in dejavnostih. Pa tudi ciljev, ki ne zahtevajo velike turistične infrastrukture, poudarjajo pa potencial tradicije, kulturne dediščine in originalnosti, hkrati pa ohranjajo in varujejo naravno in kulturno krajino, karakter gorskih vasi in povezujejo lokalne produkte in proizvode ter se zavzemajo za trajnostno mobilnost.” •

Tomaž Štenkler
predsednik PD Podbrdo
Ena izmed nalog bo vgrajevanje kriterijev za vstop v projekt Gorniške vasi v razvojno strategijo Baške grape, ki še nastaja. V pomoč bo turistična strategija Doline Soče in s tem tudi tolminske občine, ki trajnostni turizem postavlja v ospredje.

Primorske novice, 13.02.2020 06.00
Grapa išče svojo turistično identiteto

Baška grapa je z ozko dolino Bače in pritokom Koritnice, strmimi pobočji, v katerih gnezdijo vasi, hribi nad njimi, rapalsko mejo in še mnogimi drugimi zanimivostmi v turistični destinaciji Dolina Soče svojevrstna turistična posebnost


Primorske novice, 15.02.2020
Gornje Posočje na sejmu Alpe-Adria


Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46041

Novosti