Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

S Cerro Torreja

sreda, 12. februar 2020, ob 05:30, Mitja Filipič, ogledov: 2134

... z jadralnim padalom.

Nemški alpinist Fabian Buhl je pretekli vikend z Lauro Tiefenthaler in Raphaelo Haug preplezal Smer Ragni na Cerro Torre. Skupaj s še tremi francoskimi plezalci so opravili prvo ponovitev smeri v letošnji sezoni. Po bivakiranju tik pod vrhom gore je Buhl zgodaj zjutraj razprostrl padalo in z vrha poletel. Po 17 minutah v zraku je pristal na ledeniku Torre.
Gre za prvi polet z vrha brez pomoči helikopterja.

Leta 1988 sta z vrha Cerro Torreja z jadralnima padaloma prva poletela brata Matthias in Michael Pinn potem, ko ju je na vrh dostavil helikopter. Njun prvotni plan je bil sicer podoben Buhlovemu. Nekaj dni pred uspešnim poletom sta se na Cerro Torre povzpela po smeri Kompresorja, toda zaradi neugodnih vremenskih razmer nista uspela vzleteti. V drugem poskusu sta vrh dosegla s pomočjo helikopterja in nato uspešno opravila polet s padali. Istega leta sta brata kot prva uspešno poletela še s Cerro Fitz Roya potem, ko sta se na vrh povzpela po smeri Supercanaleta. 
Drugi uspešen polet s Torreja je leta 1991 opravil Roman Tschurtschenthaler. Tudi on je vrh dosegel s pomočjo helikopterja. 

Oznake: ALP
eXTReMe Tracker