Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Novosti

Janko Majdič

(1870 - 1906) prvi načelnik Kranjske podružnice Slovenskega planinskega društva

Janko Majdič se je 2. decembra l. 1870 rodil v Kranju, očetu, znanemu trgovcu Janezu Majdiču in materi Ivani Sturm s Poljč na Gorenjskem.

Osnovno šolo in nižjo gimnazijo je opravil v Kranju, trgovsko pa v Ljubljani. Da bi nadaljeval trgovsko hišno tradicijo, se je usposabljal poldrugo letu v Trstu nato pa je trgovsko znanje in »obzorje« širil v Avstriji in Nemčiji. Ko se je vrnil v rodni Kranj, se je z vso vnemo vključil v domačo trgovsko podjetje.
Bil je tudi društveno aktiven in v Kranju ustanovil Kreditno društvo, ki je bilo izjemnega pomena za trgovce in obrtnike. Bil je vplivni član kranjskega občinskega odbora in tudi član upravnega sveta Mestne hranilnice. Veliko energije pa tudi donacij je namenil Narodni čitalnici v Kranju.

Posebno spominjanje in mesto pa si Janko Majdič zanesljivo zasluži s prizadevanji za razvoj in utrjevanje slovenskega planinstva. Veliko prepotrebnih vrednot planinskega sveta in gora je prejel od prof. Johannesa Frischaufa, velikega raziskovalca evropskih pa tudi naših, še posebej Savinjskih Alp. Za njegovo pripadnost do slovenstva in slovenskih gora ga je Slovensko planinsko društvo odlikovalo kot prvega častnega člana »Slovenskega planinskega društva«.
S takim prepričanjem in planinskem navdihom se je tudi v Kranju v letu 1899 ustanovila Kranjska podružnica Slovenskega planinskega društva. In prvi načelnik je postal prav Kranjčan Janko Majdič. Ni bil »usposobljen« le kot »vodja« administrator, ampak se je že pred tem dokazoval, da je pravi, dovršeni in razpoznavni hribovec, s petkratnimi vzponi na Triglav, pa Stol, Grintovec in »divji« Greben.
Na občnem zboru Kranjske podružnice so se odločili, da bo podružnica zgradila planinsko kočo pod Storžičem, katero bi poimenovali po pesniku in pisatelju Matiji Valjavcu - Kračmanovemu s Srednje Bele. Niso pa mogli pridobiti zemljišča in so se v l. 1904 odločili, tudi s strinjanjem Osrednjega odbora SPD, da se prvo planinsko kočo Kranjske podružnice postavi na »Kralju Karavank« Stolu in poimenuje po največjem slovenskem poetu Francetu Prešernu.

Janko Majdič je z vsem srcem in delom pristopil k pripravam za postavitev slovenske koče na Stolu. Žal pa dograditve koče v letu 1909 ni dočakal, kot tudi ne svečane otvoritve leto kasneje. V svoji zapuščini pa so našli zapis, da iz svoje zapuščine namenja 2000 kron za gradnjo in dokončanje Prešernove koče.

V letošnjem letu, ko praznujemo 150 letnico rojstva prvega načelnika Kranjske podružnice in velikega pospeševalca slovenskega planinstva Janka Majdiča, se 12. februarja spominjamo, da je pred 114 leti umrl in so ga na Valentinovo 14. februarja svečano pokopali na kranjskem pokopališču v bližini Prešernovega groba.
Franc Ekar

Janko Majdič (1870 - 1906)

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46078

Novosti