Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Peitlernock

Špela Baznik: Praznično romanje Slovencev željnih snega in gora.

Že parkirišče v Innerkremsu je dalo slutiti, da je danes Prešernov dan. Vsepovsod na poti je bila slovenska beseda stalnica današnje ture. Snega je v Innerkremsu dovolj, da na smuči greva takoj in se po sprva sankaški progi, ki so jo zgoraj celo zjutraj še na novo ratrakirali, nato pa po zmerno vzpenjajoči cesti hitro vzpneva do sedaj zaprtega gostišča s kino dvorano Nockalmhof in nato še do planine Baeregrubenalm. Današnji vzpon do planine, kjer so odpre razgled na Peitlernock in Pernaunock ali Baerenaunock, je hitrejši kot pred slabim mesecem dni, saj je snega več, pot je znana, tako da večkrat prečiva ovinke ceste in greva po bližnjicah. Pozna se tudi, da smo že v februarju, tako da sonce sije že v spodnjem delu sankaške ceste, kar je tudi nadvse prijetno, saj je v senci nekaj stopinj minusa.

Na planini Bearegrubenalm odvijeva naravnost navzgor in slediva dobro utrjeni gazi turnih smučarjev. Prehite naju skupina devetih Slovencev, midva pa na vrhu strmine na soncu narediva premor in srečava še štiri Slovence. Do grebena je na trdi podlagi pršič, kar obeta dobro smučanje. Na zgornjem pobočju je še več turnih smučarjev in nekateri si natikajo srenače, saj je vršnje pobočje spihano in pomrzjeno. Z zmernim tempom s srenači osvojiva vrh, kjer se zadrživa v raziskovanju novih možnih vzponov in fotodokumentiranju veličastnih razgledov.

Spust je bil (pre)hiter. Vrhnjih sto višinskih metrov je bilo trdih (v moje veliko veselje), nižje na levem delu pobočja pa je bilo drugače. Sprva smučava po suhem pršiču, ki nudi precej vriskanja in zadovoljstva, med drevesi pa je potrebno več previdnosti ob mešanici pršiča in pomrznjenega snega.

Na planini Bearegrubenalm na soncu narediva še zadnji premor in opazujeva vijuganje in vragolije smučarjev, ki se spuščajo z Pernaunocka. Izkaže se, da je danes resnično prešerno vzdušje na vseh straneh gora, saj srečava še naslednji ducat Slovencev in to celo znanih (hvala Jure za odličen nasvet, kam na turo), nato pa se tudi sama spustiva v dolino, kjer sva še prehitro na zaključku današnje turne smuke.

     
Kategorije:
Novosti SMU SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti