Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Poslovil se je

Primorske novice: ... tržaški alpinist Sandi Blažina
Planinska zveza Slovenije: Sandi Blažina (1926-2020)

V 94. letu starosti je umrl alpinist Sandi Blažina, eden izmed ustanoviteljev Obalnega Alpinističnega odseka in član Slovenskega planinskega društva Trst.

Rodil se je v zavedni slovenski družini v Trstu, njegov oče Just Blažina je bil kot član OF leta 1944 aretiran; esesovci so ga po dnevih mučenja v kleteh poveljstva na Trgu Oberdan zaprli v koronejski zapor, nazadnje pa so ga nacifašisti aprila 1944.skupaj z drugimi aktivisti obesili kot talca v palači konservatorija na Ul. Ghega. Sandi Blažina je takrat bil še srednješolec, po aretaciji so ga s teto poslali v delovno taborišče pri Salzburgu, kjer sta doživela osvoboditev, po kateri sta po gorskih poteh mimo bežečih nemških kolon maja 1945 odpešačila nazaj v Trst.

Ljubezen do gora se je v Sandiju Blažini prebudila že v mladih letih; že leta 1943 se je udeležil mladinskega alpinističnega tabora v Dolomitih. Po osvoboditvi je plezal v Dolini Glinščice, kjer so mu posvetili tudi smer. Tečaj za alpinističnega inštruktorja je končal leta 1946, ko je z Jožetom Cesarjem in takratnim predsednikom SPDT Zorkom Jelinčičem v dolini Glinščice vodil prvi tečaj plezanja v po vojni obnovljenem društvu.

Po vojni je v Ljubljani študiral na gradbeni fakulteti, a študija zaradi skromnih denarnih virov ni končal, zato je začel delati. Takrat je spoznal nove alpinistične prijatelje in začel zahajati v slovenske gore. Za kratek čas se je leta 1952 vrnil v Trst, a je kmalu zatem dobil zaposlitev v Kopru in se naselil v Izoli. Istega leta se je poročil s plezalko Danico Pajer.

Blažina je bil tudi član italijanskega alpinističnega kluba CAI, prijateljeval je s tržaškimi alpinisti, kot so bili Enzo Cozzolino, Jose Baron, Nino Corsi in drugi. Njegova alpinistična pot je bila dolga in pestra, zato ne bo odveč, če o njem zapišemo, da je bil starosta slovenskega alpinizma in mentor številnih alpinističnih generacij.

Njegovo pričevanje so nedavno zabeležili v dokumentarnem filmu z naslovom Pogled iz zaliva - zgodovina alpinističnega odseka SPDT, ki so ga pripravili člani AO SPDT.


PZS, 08.02.2020 ob 8. uri
Sandi Blažina (1926-2020)

V 94. letu se je poslovil Sandi Blažina, pionir slovenskega povojnega alpinizma in prizadeven planinski delavec. Ohranili ga bomo v lepem spominu!

Sandi Blažina se je pričel ukvarjati z alpinizmom že zelo mlad, star komaj 16 let. Leta 1943 se je udeležil mladinskega alpinističnega tabora v Dolomitih. Po vrnitvi iz delovnega taborišča v Salzburgu, je aktivno nadaljeval s plezanjem. Predvsem je plezal v Trstu bližnji Glinščici ter se udeleževal tur in taborov v Dolomitih in Karnijskih Alpah. Že leta 1946 je v Italiji končal tečaj za alpinističnega inštruktorja. Leta 1947 se je Sandi vpisal na ljubljansko gradbeno fakulteto, a zaradi skromnih denarnih virov študija ni končal. V študijskem času je postal aktiven član alpinističnega odseka Akademskega planinskega društva (prej PD Univerza). Spoznal je številne nove alpinistične prijatelje in z njimi začel zahajati tudi v slovenske gore in stene (France Zupan, Rado Kočevar, Marjan Keršič - Belač, Dane Škerl).

Leta 1948 je s Škerlom opravil drugo ponovitev Čopovega stebra, z ženo Danico pa prvo mešano ponovitev iste smeri. Med pomembnejšimi ponovitvami sta tudi Aschenbrennerjeva smer v Travniku in Comicijev raz v Jalovcu ter številne druge smeri V. in VI. težavnostne stopnje. Mnoge je preplezal z ženo Danico (rojeno Pajer), s katero je po poroki živel v Izoli. Vodil je odpravi v Ande - v Cordillero Real v Boliviji (1964) in v Cordillero Blanco v Peruju (1975) ter se udeležil odprave v Pamir (1967). Ves čas svojega delovanja v alpinizmu je bil tudi član italijanskega alpinskega kluba CAI. Prijateljeval je s številnimi odličnimi tržaškimi alpinisti, kot so Enzo Cozzolino, Jose Baron, Nino Corsi.

Aktivno se je ukvarjal z alpinistično in planinsko vzgojo. Udeleževal in vodil je alpinistične tečaje, tako na zvezni kot tudi na društveni ravni. Prvo »plezalsko šolo« Obalnega planinskega društva Koper (OPD Koper) je vodil let 1974, kar ga je zaposlovalo vse do leta 1981. Leta 1985 je vodil tudi usposabljanje za vodnike PZS.

Med letoma 1983 in 1985 je Sandi Blažina kot predsednik vodil delovanje OPD Koper. Kot gradbenik je veliko skrb posvečal tudi Tumovi koči na Slavniku. Izdelal je idejni predlog prizidka, ki je bil dograjen leta 1984. Uresničil je zamisel srečanja starejših, na obali živečih planincev - v veliki meri je šlo za priseljene nekdanje alpiniste.

Po reorganizaciji meddruštvenih odborov (MDO) je leta 1984 prevzel vodenje MDO za Obalno-kraško-notranjsko območje. Vodil ga je do leta 1987 in v tem času uspel povezati obalno-kraško-notranjska društva ter tako pomembno vplivati na razvoj planinstva v tem delu Slovenije.

Planincem in alpinistom bo Sandi Blažina ostal v spominu tudi po številnih predavanjih, ki so jim primorski ljubitelji gora še posebno radi prisluhnili.
Pripravil Matej Ogorevc

Primorske novice, 02.02.2020
NA OBALI - V 94 letu starosti Poslovil se je tržaški alpinist Sandi Blažina


Sandi Blažina (1926-2020)

Ob Sandijevi 90-letnici 29. decembra 2016

Sandi Blažina ima 80 let

Sedemdeset let Sandija Blažine


Primorske novice,. 21.02.2020
Sandi Blažina (1926-2020)

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46074

Novosti