Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Planinski paradoks:

Snežak, 04.02.2020 ob 09.00
Trenutne razmere PLANINSKI PARADOKS: SEBEK PRED ŽIVLJENJEM?

sreda, 5. februar 2020, ob 05:28, Franci Savenc, ogledov: 603

Snezak.si - Anže Čokl: ... sebek pred življenjem?

Julijske Alpe | Nad Šitom glava | Normalna z vrha

Nadmorska višina začetka strnjene snežne odeje: 1.600 m

V nedeljo smo bili priča planinskemu paradoksu: številna izobraževanja gorskih reševalcev in ekip z reševalnimi psi, ki svoj redki prosti čas izkoristijo za to, da so še bolj učinkoviti pri pomoči ljudem v stiski, in na drugi strani tisti, ki bi se morali izobraževati, da do dela GRS ne bi prišlo (ali pa vsaj čim manjkrat), in ki svoj prosti čas po turi koristijo za izdelavo sebkov in pivske užitke! Več o tem in fotogalerija na povezavi >

Na kratko:
S prelaza smo štartali po klasiki proti Vratcem, a se zaradi neugodne podlage za kužkanje kmalu premaknili med rušje, kjer je bil sneg mehkejši in so psi lepše grizli.
Na prvem platoju smo odvili v prečnico desno in od tam do točke v grebenu Nad Šitom glava - Mala Mojstrovka, kjer se priključi Hanzova pot s severne strani.
Snežne razmere za spust so bile presenetljivo dobre: od 2200 do 2000 metrov mešanica napihanca in nekega babjega pšena, a suho (tudi zaradi SV-V lege), od 2000 do 1800 metrov bi bilo za štiri zvezdice, polikano kot spomladi, odjenjan 1-2 cm na enakomerno trdi podlagi, zadnjih 200 metrov pa pač lomastenje med rušjem in skalnim minskim poljem.
Se pa da prismučat do izhodišča.

Oznake: smuTurno
eXTReMe Tracker