Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Mariborsko Pohorje: Pohodnike je …

VEČER, Maribor - Igor Selan: … zmotila kriminalizacija. Po najavi Marproma, da bodo na Mariborskem Pohorju poostrili nadzor nad hojo in turnim smučanjem, … 

 … se je oglasila zainteresirana javnost - občinskemu podjetju očita, da za varno sobivanje pohodnikov in smučarjev ni naredilo ničesar.

Najava Marproma, upravljavca smučišč na Mariborskem Pohorju, da bo v nadaljevanju smučarske sezone skupaj s policijo pogosteje izvajal skupni nadzor na smučiščih, saj zakonodaja med drugim prepoveduje hojo po smučarskih progah v času odprtja in tudi uporabo prog po koncu obratovalnega časa, je naletela na negativen odziv zainteresirane javnosti. Predvsem zato, ker v Marpromu ob podobnih najavah v zadnjih letih ne pozabijo dodati, da kazni za pohodnike in turne smučarje, ki kršijo zakonodajo, znašajo od 100 do 800 evrov, medtem pa kljub večkratnim pozivom k ureditvi problematike v vsestransko zadovoljstvo ne naredijo ničesar.

Pripravili predloge, a odgovora niso dobili

"Na sestanku smo povedali, da nobeden od pohodnikov in turnih smučarjev ne bo imel nič proti uvedbi letne karte v smiselni višini, da bomo po vzoru tujih smučišč pripravili predloge za ureditev pohodniških in turnosmučarskih poti na primernih poteh in ob primernih urah ter da spoštujemo prizadevanja javnega podjetja za ohranitev smučanja na Pohorju. Po sestanku smo vse napovedano tudi naredili in javnemu podjetju Marprom poslali predloge označitve in ureditve pohodniških in turnosmučarskih poti ob smučišču, a odgovora na predloge nikoli nismo prejeli," zatrjuje Peter Ferk, turni smučar in član alpinističnega odseka Akademskega planinskega društva Kozjak Maribor.

Turni smučar Matjaž Žilavec iz tega društva doda: "Zimsko pohodništvo in turno smučanje sta priljubljena in naraščajoča oblika rekreacije tako pri nas kot v tujini, zato je nujno čim prej vzpostaviti konstruktivni dialog med vsemi deležniki. S podobnimi izzivi so se srečali tudi v sosednjih državah, na primer v Avstriji, Nemčiji in Franciji, in jih rešili z razumevanjem potrebe ljudi po gibanju, zdravem načinu življenja in doživljanju narave ter hkrati z razumevanjem upravljavcev smučišč in varnostnih predpisov."

Nasvet o drugih poteh na Pohorje
Da bi pohodnikom pozimi raje kot hojo ob robu smučišča priporočala tako imenovano Božično pot in še nekatere druge, ki se začnejo v gozdu ob koncu glavnega parkirišča in se nadaljujejo pa stari progi FIS do Bellevueja, pa pravi Martina Rauter iz Društva Top, ki med drugim organizira pohode na Pohorje ob sončnem vzhodu.

"Žal pa so te poti povsem neoznačene in bi veljalo najprej tukaj narediti korak naprej. Kar me sicer v informacijah o sankcioniranju pohodnikov in turnih smučarjev najbolj zmoti, je način komunikacije. Ne nazadnje sem bila decembra 2017 zraven na sestanku, kjer smo se strinjali, da zadevo začnemo urejati s predpisi, označitvijo odsekov za pohodnike in turne smučarje ter določitvijo možnih terminov za turno smuko, pa se zadeve niso nikamor premaknile," je kritična Rauterjeva.

Kršitelje so doslej samo opozarjali
Da so enostranska sporočila o prekrških, poostrenih nadzorih in pravzaprav kriminalizaciji hoje na Pohorje v javnosti lahko tudi napačno razumljena, saj bi si kdo lahko ustvaril sliko izjemno nevarne situacije in možne oblike izogibanja plačilu smučarske vozovnice, so še prepričani v skupini pohodnikov. "Po naših preverjanjih namreč pri pristojnih službah, gorski reševalni službi in policijski postaji do sedaj nesreče, v kateri bi bil udeležen smučar, turni smučar ali pohodnik, na Pohorju še ni bilo."
Medtem ko na podatke policije še čakamo, iz Marproma sporočajo, da so policisti na Mariborskem Pohorju zadnji nadzor opravili minuli petek, ko so več kršiteljev samo opozorili na kršenje zakonodaje. "Smo pa letos obravnavali dve nezgodi sankačev, pri katerih je šlo za neupoštevanje predpisov. O morebitnih poškodbah pohodnikov in turnih smučarjev izven obratovalnega časa smučišč pa ne vodimo evidence, tako da o tem nimamo točnega podatka."

Marprom: Samo pozivamo k spoštovanju predpisov

V Marpromu, ki ga vodi Bernard Majhenič, priznajo, da so decembra 2017 s turnimi smučarji opravili sestanek, pri tem izpostavijo, da na njihovo pobudo, a zanikajo, da bi kasneje dobili kakršne koli predloge. Poudarijo tudi, da z najavo poostrenega nadzora niso nikomur želeli groziti, temveč so le pozvali k spoštovanju smučarske zakonodaje in predpisov: "Tako iz varnostnih kot drugih razlogov. Pri pohodnikih je problem tudi v tem, da s hojo po smučarskih progah povzročajo škodo na njih, ki jo je v sedanjih vremenskih razmerah težko popraviti. Zaradi tega jih prosimo, naj spoštujejo naša opozorila in ne hodijo po progah ter ne uničujejo dela tistih, ki si vsakodnevno prizadevajo za urejenost smučišč."

Ali bodo v prihodnje vendarle kaj storili za varno sobivanje pohodnikov in smučarjev, iz Marproma niso sporočili.

Igor Selan

Priporočila za varno sobivanje
1. Upoštevajte priporočena navodila in druga pravila FIS.
2. Vzpenjajte se le po označenih priporočenih terenih, ob skrajnem robu smučišča, drug za drugim.
3. Smučati in vzpenjati se je dovoljeno pred obratovanjem naprav in v času njihovega obratovanja, torej do 16. ure oziroma do 21. ure, ko je nočna smuka. Med 16. in 18. uro je možen le vzpon, saj takrat urejajo progo za nočno smuko.
4. Po sveže steptanih progah in med njihovim urejanjem se ne smuča ali hodi.
5. Za vzpon uporabite priporočene terene, ob desnem robu Snežnega stadiona in ob desnem robu Čopove proge.
6. Smučišče prečite varno ob upoštevanju gibanja drugih smučarjev, na primer na Trikotni jasi.
7. Poskrbite, da boste vidni.
8. Psov ne vodite na smučišče.
9. Parkirajte na parkirnih mestih.

Vecer.si 03.02.2020 ob 18:28
Mariborsko Pohorje: Pohorje je zmotila kriminilizacija

"Kar me sicer v informacijah o sankcioniranju pohodnikovih in turnih smučarjev najbolj zmoti, je način komunikacije"


 

 

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46069

Novosti