Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Nesreča pri sestopu

GRS Tolmin, 31.01.2020 
Nesreča planinke pri sestopu z Vogla


 

Primorske novice, 31.01.2020
Nanos Planinki spodrsnilo

sobota, 1. februar 2020, ob 05:28, Miljko Lesjak, ogledov: 883

V četrtek, 30. januarja, okoli 13.30 so reševalce Postaje GRS Tolmin iz ReCo Nova Gorica ... | Slovenske novice Primorske novice

... obvestili, da se je na pobočju Vogla nad planino Razor zgodila nesreča, v kateri se je planinka huje telesno poškodovala.

Na kraju nesreče je pokritost s telefonskim signalom zelo slaba, zato reševalci nismo uspeli priklicati prijavitelja in pridobiti še kakšnih informacij pomembnih za reševanje.

Takoj smo za reševanje aktivirali dežurno ekipo NHMP na Brniku, na pristanku v Tolminu se je v helikopter Slovenske vojske vkrcal tudi letalec reševalec. Posadka helikopterja ga je skupaj z zdravnikom letalcem spustila do ponesrečene planinke. Po oskrbi in imobilizaciji so jo v reševalni vreči z elektromotornim vitlom dvignili v plovilo in odpeljali na zdravljenje v UKC Ljubljana.

Reševanje je oteževal zelo močan veter v sunkih, zato je bila na pristanku ves čas pripravljena ekipa reševalcev z vso opremo. V primeru potrebe po klasičnem reševanju bi jih helikopter prepeljal do mesta varnega izkrcanja in s tem močno skrajšal čas dostopa.

Reševalci ugotavljamo, da je bil tudi tokrat vzrok nesreče zdrs pri sestopu zaradi uporabe derezic in smučarskih palic. Pobočje na mestu sestopa je zelo strmo, trda, mestoma poledenela podlaga je prekrita z novo zapadlim snegom.

V zadnjem času se čedalje več planincev odloča za vzpon v zasneženih gorah z uporabo derezic in smučarskih palic. Temu primerno se je povečalo tudi število nesreč zaradi zdrsa. Gorski reševalci ponovno opozarjamo vse planince, da je v zimskih razmerah, kot so trenutno v gorah, za varno hojo obvezna pravilna uporaba cepina in pravih derez.
GRS Tolmin     
Miljko Lesjak     

Slovenske novice, 31.01.2020 11.02SPODRSNILO JI JE
23-letna planinka obležala negibna

Poškodovala se je pri sestopu z Vogla proti planini Razor.

Policiste OKC PU Nova Gorica so v četrtek ob 13.36 obvestili, da se je pri sestopu z Vogla proti planini Razor v občini Tolmin poškodovala planinka

Okoli 9. ure sta se 37-letnik in 23-letnica odpravila proti vrhu Vogla (1922 m). Zaradi zasnežene in deloma poledenele površine sta si na planinske čevlje nadela t. i. urbane derezice, ki pa so namenjene za hojo predvsem po ravnem oziroma urbanem okolju. Približno 150 metrov pred vrhom sta se zaradi močnega vetra obrnila in začela spuščati proti Žabiškemu Kuku (1844 m) oziroma planini Razor. Pri hoji sta si pomagala vsak z eno pohodno palico.

Na poledenelem in strmem pobočju ji je zdrsnilo

Ker je bila tanka plast ledenega snega prekrita z nekaj centimetri svežega snega, je planinki, ki je hodila nekaj metrov za planincem, na strmem pobočju spodrsnilo. Zdrsela je približno 200 metrov po strmi zasneženi površini proti planini Razor in obležala negibna (nekaj minut je bila v nezavesti). Planinec ji je pomagal, nato pa je zaradi slabega signala odšel do bližnjega grebena, kjer je na pomoč poklical reševalce.

S helikopterjem v bolnišnico

Poleg policistov gorske policijske enote so posredovali tudi reševalci GRS Tolmin, poškodovano planinko pa so z vojaškim helikopterjem odpeljali na zdravljenje v ljubljanski klinični center. Po prvih ugotovitvah je bila 23-letna lažje poškodovana (utrpela je udarec v glavo in druge dele telesa ter dobila odrgnine).

Policisti so tujo krivdo izključili in bodo o vseh ugotovljenih dejstvih nesreče v gorah s pisnim poročilom obvestili okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici.

Oznake: GRS
eXTReMe Tracker