Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Osem pravil

Dnevnik - Gorazd Suhadolnik: ... za zimski obisk gora

Zimski obisk gora zahteva od planinca skrbno načrtovanje, pridobivanje informacij s terena, upoštevanje osebnih izkušenj, ustrezno opremo in znanje njene uporabe.

Letošnjo zimo je bilo v slovenskih gorah že več tragičnih nesreč, zadnja med njimi je vzela enega najboljših slovenskih alpinistov Gregorja Lačna. Njegova nesreča nas opozarja, da izkušenj in pozornosti v gorah ni nikoli preveč, predvsem pa, da se je treba na zimsko turo odpraviti premišljeno in odgovorno, z znanjem, pridobljenim pri strokovno usposobljenih kadrih. Vsak, ki ga zamika zimski planinski pohod ali pa zahtevnejša gorska tura, bi moral upoštevati osem železnih pravil, ki smo jih pripravili s pomočjo gorskega reševalca in strokovnega sodelavca Planinske zveze Slovenije Matjaža Šerkezija in Franca Gričarja, načelnika vodniške komisije PZS ter inštruktorja planinske vzgoje.

1. Upoštevajte trenutne razmere

Slovensko visokogorje, predvsem severna pobočja, stene in grape, je nad približno 1800 metri še vedno pod debelo snežno odejo, sneg je trd in zbit, planinske poti in brezpotja pa poledeneli. Nevarnost plazov ni visoka, paziti pa je treba na klože in opasti. Nižje so planinske poti spolzke, predvsem v gozdu je nevarno suho listje, ki drsi, pod njim pa so še mokre korenine in kamenje ter na nekaterih mestih poledenela podlaga. Dnevi so kratki in večkrat piha močan veter. Vidljivost pogosto zmanjša megla, ki neizkušenega planinca hitro zapelje na napačno pot. (Sveži podatki o vremenskih razmerah so vselej na voljo na spletni strani Agencije RS za okolje.)

2. Premišljeno načrtujte turo

Izberite cilj in pot, primerna svoji fizični in psihični pripravljenosti. Presodite, ali je izbrana pot primerna za vas. Načrtovana gorska tura praviloma ne sme biti predolga, zanjo izberite (napovedano) lepo vreme. Preverite, na katere morebitne nevarnosti lahko naletite na poti in s kakšnim tempom bi morali hoditi. Pripravite si načrt poti, jo razdelite na manjše odseke, predvidite počitke in približen čas hoje. Ustvarite si sliko poti in jo prehodite v mislih.

3. Pridobite informacije s terena

Izkušeni planinci pred odhodom v gore vedno preverijo vremensko napoved, stanje snežnih plazov, stanje na poti in morebitno odprtost planinske koče. »Pri tem je pomemben vir podatkov. Kakovostne in preverjene informacije o turi lahko dobite na spletni strani Planinske zveze Slovenije ali v tiskanih vodnikih in planinskih zemljevidih PZS,« pravi Franc Gričar. Pred vsako turo je treba tudi preveriti stanje opreme.

4. Ne nasedajte lažnim poznavalcem

Matjaž Šerkezi opozarja, da se v zadnjem letu populizem družbenih omrežij širi tudi v planinstvo. »Nekateri izkoriščajo preventivo v gorah za promocijske namene in oglašujejo neustrezne izdelke in opremo. Še posebej je nevarno, ker nekateri od teh 'influencerjev' brez ustreznega planinskega znanja in izkušenj tržijo vodenje v gore,« pravi Šerkezi.

5. Ustrezna oblačila in obutev

Za hojo v gorah pozimi potrebujete kakovostna oblačila, ki ščitijo pred mrazom, vlago in vetrom in imajo dobre izolacijske lastnosti. Najprimernejši način oblačenja je v več plasteh (»čebula«), ki jih lahko med turo poljubno dodajate ali odvzemate. Najpomembnejši so kakovostni zimski planinski čevlji, nujne so tudi gamaše za zaščito pred vdorom snega v čevlje, prav tako ne pozabite na zaščito pred močnim soncem (očala!) in rezervna oblačila. S seboj imejte dovolj energetsko učinkovite hrane in tople pijače, pazite pa, da nahrbtnik ne bo pretežak.

6. Nujna dodatna zimska oprema

Nikakor ne pozabite na čelno svetilko in prvo pomoč. V kritičnih primerih je lahko rešilna toplotna folija. Zimski obisk gora zahteva tudi popolno tehnično opremo – čelado, cepin in dereze. »Za obisk visokogorja so edina pravilna izbira 10- ali 12-zobe gorniške dereze,« poudarja Šerkezi.

Obvezen del tehnične opreme v visokogorju je plazovni trojček. »Plazovna žolna je namenjena grobemu, plazovna sonda finemu določanju lege ponesrečenca, plazovna lopata pa hitremu in učinkovitemu izkopavanju, saj je možnost za preživetje v snežnem plazu največja v prvih 15 minutah po zasutju,« pojasnjuje Gričar.

7. Ne pozabite na zemljevid in kompas

»Če poznamo gorsko pokrajino iz poletnih dni, ni nujno, da jo bomo prepoznali tudi pozimi,« pravi Gričar. Poleti dobro vidna planinska pot je pozimi, pokrita z listjem ali snežno odejo, slabo vidna, zato je zelo pomembno dobro znanje orientacije, predvsem pa, da imate s sabo kakovosten planinski zemljevid in kompas. »Seveda bo prav prišla tudi aplikacija LocusMap na pametnem telefonu, vendar naj ne bo zamenjava za tiskani zemljevid,« svetuje Gričar.

8. Učenje in pridobivanje izkušenj

Marsikateri planinec se v gore odpravi z ustrezno opremo, ne zna pa je uporabljati ali pa jo uporablja napačno. »Ob zdrsu ali padcu so ključne prve sekunde in še vešč alpinist težko izvede zaustavljanje s cepinom, kaj šele nekdo, ki ni tega še nikoli poskusil,« pravi Šerkezi. »Mimogrede bo izpustil cepin in brez nadzora zdrsnil po pobočju.« Potrebne so izkušnje, ki jih lahko pridobite le s kilometrino v gorah, pravi Gričar. »Na zimske ture se v začetku odpravite pod budnim očesom usposobljenih vodnikov iz planinskih društev ali gorskih vodnikov, znanje pa lahko pridobite na tečajih varnega gibanja v zimskih razmerah in varstva pred snežnimi plazovi.« Naj vam ne bo škoda časa in denarja za usposabljanje. Upoštevajte tudi, da ste na vrhu gore šele na polovici poti. Nesreča se pogosto zgodi med sestopom, ko je gornik utrujen in z mislimi že v varnem zavetju doma.

Dnevnik, 27.01.2020 19.24
Osem pravil za zimski obisk gora

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45952

Novosti