Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Säuleck

Snežak - Janez Javoršek: Visoke Ture (AT) | Säuleck (3086 m), skupina Ankogel

Säuleck!
Včeraj sva z Markom parkirala na izhodišču 1440 metrov visoko v dolini Dösener Tal. Do tja je asfaltirana cesta, ki se nekaj sto metrov pred Mallnitzem odcepi desno, ob železniških tirih cesta zavije nazaj (južno) in se kmalu začne dvigati proti dolini (vzhodno). Parkirišče je zasneženo, a lepo očiščeno. Naprej promet ni dovoljen. Kot sva pričakovala, sva bila cel dan sama.

Kdor je kdaj bil v teh krajih, ve, zakaj ni pozimi tam nobene gneče (točneje ni nikogar!). Vsi vrhovi nad dolino so težko dostopni, nekateri poleg tega še posebno dolgi. Säuleck je tak. Dolga, naporna tura se kar ne konča. Da je vse še bolj "zabeljeno" je vršni del strm. Vzpon in kasneje smučanje z vrha je zelo zahtevno. Smučarske razmere sva imela zelo dobre, že na izhodišču je nekaj novega snega, nad kočo Artur - von - Schmid - Haus (2275 m) ga je več kot deset centimetrov, višje proti vrhu se debelina novega snega ne povišuje več. Sneg na nekaj manj kot 1700 višincih ne more biti ves isti. V zgornjem sončnem delu, sva imela veliko odlično smučljivega trdega suhega snega, nižje po senčni dolini pa sva lovila pršič. Na zgornjem strmem delu je novega premalo za varno in brezskrbno smučanje, zato sem ta del vzel zelo resno in ga zato varno in suvereno presmučal.

Vtisi po taki turi so izredni.....Säuleck s svojo piramido, ki je vidna iz vseh koncev Visokih Tur, navduši z vsem lepim kar turna smuka iz "višjih nadstropij" ponuja. Zadovoljstvo je nepozabno....in ni jih veliko, ki ga okusijo!

Turo je opisal Mitja Peternel v svojem novem vodničku "Najlepši turni smuki avstrijske Koroške"; 23. januarja ob 20. uri je imela ta tura posebno mesto na njegovi predstavitvi vodnika v okrepčevalnici Žibert (TKG) v Ljubljani; vodniček je bilo mogoče tudi kupiti ...

Snezak.si, 21.01.2020
Visoke Ture (AT) | Säuleck (3086m), skupina Ankogel

Kategorije:
Novosti Tuje TUJ SMU Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti