Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Planinski svet

Primorski dnevnik, 23.01.2020
Planinski svet

sobota, 25. januar 2020, ob 05:27, Franci Savenc, ogledov: 303

Primorski dnevnik:  Izlet na Cerje | Na odkrivanju švicarskega kantona Ticino

Izlet na Cerje

V upanju, da se bodo neugodne vremenske napovedi izkazale za napačne, se je skupina SPDT-jevcev poznana kot »drugače mladi«, zbrala v mrzlem sobotnem jutru na Opčinah in se odpeljala do Jamelj, kjer se jim je pridružil domačin, Bernard in skupno so nadaljevali pot do Devetakov. Zavili so desno po Matičji rebri na goriški Kras in se peš podali po lepi, prijetni poti na Cerje. Na delu poti so še močno vidni znaki lanskega požara. Veliko pa je tudi pomnikov na I. Svetovno vojno, saj so tu potekali najhujši boji. V trajen spomin je postavljen tudi kamniti prestol Borojeviču, vrhovnemu poveljniku Soške fronte. Nadalje so pohodniki med potjo občudovali, kako lahko postane ob marljivem delu tudi kraška gmajna en sam oljčnik. In kmalu so prišli na Cerje, kjer se kot trdnjava iz čistega belega kamna dviga Muzej braniteljem slovenske zemlje. Spomenik, ki med zidovi skriva zaklade slovenske zgodovine od Brižinskih spomenikov do današnjih dni. Navdušeni nad izletom, obogateni in polni tiste srčne ljubezni, ki jo vsakdo nosi v sebi za to kar je, so se po krožni poti vrnili do parkiranih avtomobilov. Za čudovito doživetje gre posebna zahvala Bernardu.

Na odkrivanju švicarskega kantona Ticino

Je že običaj, da SPDT v poletnih mesecih organizira tedenski izlet v gorski svet. Letos smo se odločili, da bomo teden od ponedeljka, 27. julija do nedelje, 2. avgusta 2020, preživeli v Švici v odkrivanju lepot gorskega sveta švicarskega kantona Ticino. Povzpeli se bomo na najvišje in najbolj razgledne vrhove, ki obdajajo jezeri Lugano in Maggiore, in si ogledali številne naravne, zgodovinske in arhitekturne zanimivosti ter posebnosti območja.

Planinski teden Na odkrivanju Kanton Ticina bomo predstavili v sredo, 29. januarja, ob 19.30 v Gregorčičevi dvorani, Ulica Sv. Frančiška 20, v Trstu.

eXTReMe Tracker