Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Reševanje, plačevanje ...

Čemu toliko nakladanja okoli tega, saj je vse v najlepšem redu. Pri sestopu z gore, je iz zgornjih nadstropij privršalo par večjih ledenih kep, mi zlomilo roko in poškodovalo nogo.

Poklicali smo reševalce, ga Marči je slekla žabe in mi - z njimi in cepinom - imobilizirala roko (Priporočam, da imate vedno v ruzaku roza žabe!), apliciral sem ampulo analgina in kmalu smo zaslišali ropot helikopterja.
Zaradi megle v pasovih ni mogel do nas, pač pa sta prišibala gor dva korenjaka in mi pomagala sestopiti čez steno.
Opravičil sem se za sitnosti, pa sta rekla, da ni panike, da sta prostovoljca, izobražena in natrenirana in da rada rešujeta, ker s tem pridobita številne ugodnosti pri zganjanju njunega privatnega alpinizma in povrnjene stroške.

Naprej je šlo po luftu. Med poletom smo uredili formalnosti, tako, da sem dal reševalcu planinsko izkaznico in so bila vsa nadaljna vprašanja odveč, ker, da imajo vse člane v bazi podatkov.
Dostavili so me direkt v sobo na urgenci, kjer sta me čakali zdravnica in bolniška sestra, pregledali in porinili v sosednjo sobo na slikanje. Po petih minutah mi je kirurginja na monitorju že razlagala poškodbo in predlagala, da mi zvečer vstavi ploščico s šestimi vijaki, ostalo bo zacelil čas.

Zdravstvene izkaznice seveda nisem imel, pa si s tem ni nihče belil glave, da naj jo pošljem po mailu, ko bom doma. Seveda sem od doma poleg izkaznice poslal še kratko zahvalo za ves postopek in čez pol ure mi je odgovoril primarij, da je moje zadovoljstvo tudi njihovo in naj kar še pridem kdaj.

Čez 14 dni sem dobil račun za reševanje - ok. 1.300 € in - še posebej za helikoptersko reševanje, z natančnimi podatki o minutaži leta in spremljajočimi stroški (amortizacija, zdravnik, pilot, servisno osebje, garaža, pometač hangarja - skratka, vse v nulo) - ok. 12.000 €. Zraven je bil še napotek planinskega društva, naj račune s kratkim opisom incidenta pošljem na njihovo zavarovalnico, od koder sem bil po štirih dneh obveščen, da je vse OK in da so računi plačani.

Kar malo ganjen, sem se opravičil za povzročene stroške, tudi zavarovalnici, pa so začudeno odgovorili, da je to njihova osnovna dejavnost, da imajo dobre plače in dobiček in, da upajo, da bo še naprej tako. Super.

Ah, skoraj bi pozabil povedati, da se je vse odvijalo v Avstriji. (Planinsko društvo Celovec, Alpenverein, bolnica Lienz, helikopter lep, rdeč).

Stojan Kralj, 24.01.2020 11.18
Registriran 27.05.2019 21.24
 

Kategorije:
Novosti Tuje TUJ Vse objave

9 komentarjev na članku "Reševanje, plačevanje ..."

Gorazd Pozvek,

Kolikor razumem, je g. Stojan član Planinskega društva Celovec - Alpenverein in nam je predstavil, kako je z reševanjem in poplačilom stroškov za reševanje in zdravljenje v tem primeru.

Zastavlja pa se vprašanje, kako bi bilo v primeru, če bi bil član enega od slovenskih društev oz. PZS s plačano B članarino in bi se ta nesreča zgodila v Avstriji, npr. na turni smuki oz. pri alpinistični dejavnosti, Ali bi tudi v tem primeru imel pokrite vse stroške helikopterskega reševanja in zdravstvene storitve.

Po mojem razumevanju NE. Torej bi del stroškov moral kriti sam?

Verjetno pa bi s članarino A šlo skozi. Ali prav razumem?


Gorazd Pozvek,

G. Pavlič, pojasnilo PZS sem seveda prebral, ker pa je napisano na dolgo in široko, sem v svojem komentarju konkretno vprašal, ali bi se takšno reševanje pokrilo iz članarine B. To vprašanje mi je zastavilo kar nekaj kolegov, ki redno hodijo na turno smuko v Avstrijo in niso prepričani, da jim bo B članstvo zadostovalo. Kaj pa vi menite, jim bo?


Marjan Bohnec,

ta zgodba sicer deluje precej fikcijsko ali pa kot reklama za članstvo v alpenferajn Celovec.

Bi bilo pa dobro s strani PZS in zavarovalnice da pakete članstva in zavarovanja oblikuje tako, da tudi najmanjše zavarovanje, ki še vsebuje reševanje v tujini potem tudi krije vse stroške enostavnejše oblike takega reševanja (v zgornjem "primeru" reševanja je šlo za enostavnejšo - cenejšo obliko reševanja)


Matej Kucler,

PZS A članarina ni nujna a je zelo priporočljiva za tujino, je dovolj tudi turistično zavarovanje pri recimo zavarovalnici Trig...... Pride letna premija +- 60 evrov (tud za 1-3 dni gre) in krije tudi helikoptersko reševanje. Poleg tega imaš v tem turističnem zavarovanju tudi za primere, če se kaj zgodi v dolini. To velja za planinstvo, hribe, gore do nekje višine našega Triglava. Za kam višje, alpinizem je dober Coris zavaruješ za par dni.


Marjeta Štrukelj,

Še eno bolj pomembno vprašanje obstaja: Ali je Marči že dobila nove roza žabe?

Jaz sem pred dvajsetimi leti v gorah mojemu spremljevalcu žrtvovala modrc, ko sem mu zaustavljala krvavitev presekane žile v zapestju, pa še do danes nisem dobila novega. Nekaj časa mi je še obljubljal, zdaj pa se samo reži, kadar mu očitam – kot da je to smešno, a?

Kar naprej se izgovarja, da prodajalki z roko pokaže velikost košarice, potem pa da je vedno tepen …

Aja … B članarina? Ne, ne bo dovolj.


Igor Pavlič,

In kaj je pri nas z reševanjem drugače?


Igor Pavlič,

Kaj je res težko razumeti vrste posamezih zavarovanj, ki jih ponuja članstvo v PZS? V Sloveniji pokriva stroške helikopterjev in ostalih transportnih sredstev ter žive sile reševalcev običajnih zdravstvenih zavarovancev kar ZZZS, pogoj je le, da si ranjen ali bolan, z zdravimi, izgubljenimi na terenih in zablodedili se pač ta zavarovalnica ne ukvarja, kar je seveda razumljivo. Kaj krije in česa ne Generali članom PZS glede na vrsto zavarovanja pa so na Planinski zvezi že razložili:https://www.pzs.si/vsebina.php?pid=79


Igor Pavlič,

g. Pozvek, se opravičujem, očlitno sem spregledal vaše vprašanje v zvezi s članarino B. Zakaj ste (če sploh) spraševali, če je pa jasno, do katere višine stroškov so kriti računi za reševanje. Mimogrede, v Avstriji stane minuta letenja reš. helikopterja nekaj manj kot 100 EUR. Gre pa za namenske reševalne helikopterje, pri nas delajo pretežno z mnogo večjimi in težjimi ter močnejšimi, kar je pa seveda bistveno dražje..., itak plačajo drugi. To je približno tako, kot če bi po cestah ponesrečence namesto z rešilci v bolnišnice vozili s protokolarnimi mercedesi ali patrijami. Slabše za ponesrečence, dobro za nikogar.


Silvo Baznik,

V vsej zgodbi z dobrim koncem ostane odprto vprašanje:

Ste član PZS in s članarino zavarovan kot član A, B, B1 ali gre za kaj drugega?

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti