Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Gorski reševalec:

VEČER, Kronika: "… to je naše poslanstvo, taksisti pa nismo"

Za obe intervenciji smo klic na pomoč prejeli skoraj v istem času, to je okoli 15.30, kar pomeni uro in pol pred temo. Slednje kaže, da mlajši rod plezalcev na turi nima nobene rezerve za primer bivaka in rajši v takem primeru zaprosijo za prevoz v dolino."

Statistika kaže, da so intervencije gorskih reševalcev iz leta v leto pogostejše. S spletne strani Gorske reševalne zveze Slovenije je mogoče razbrati, da so v lanskem letu izpeljali 603 reševalne akcije, leto prej pa 537. Statistika kaže tudi, da je bilo lani največ nesreč na območju Bohinja, Bovca in Tolmina, najmanj pa na Jesenicah, Koroškem, v Mariboru in Škofji Loki.

Da je reševanje ponesrečencev lahko zahtevno in nevarno tudi za reševalce, je na Facebooku zapisal Miha Noč, reševalec na območju Kranjske Gore. Njegov zapis je delilo že nekaj manj kot sto ljudi, pod objavo se je razvnela tudi burna debata.

"Leto se je ravno dobro začelo in v teh 14 dneh smo v GRS Kranjska Gora opravili že 4 intervencije. Toliko jih v tem času ni bilo še nikoli. Bolj zaskrbljujoče je dejstvo, da smo v treh intervencijah nudili samo taksi prevoz v dolino. Enkrat iz Butinarjeve grape v Grebencu in dvakrat iz Kugyjeve v Razorju. Razlogi za te intervencije so pomanjkljiva oprema (brez vrvi v Butinarjevi) ter slabe razmere v Kugyjevi smeri v Razorju," je svoj zapis začel Miha Noč.

Kot je zapisal v nadaljevanju, imata obe intervenciji v Razorju še eno skupno točko. "Za obe intervenciji smo klic na pomoč prejeli skoraj v istem času, to je okoli 15.30, kar pomeni uro in pol pred temo. Slednje kaže, da mlajši rod plezalcev na turi nima nobene rezerve za primer bivaka in rajši v takem primeru zaprosijo za prevoz v dolino. Obe intervenciji v Razorju sta bili izvedeni zelo na meji. Obakrat je helikopter v dolini pristal že v temi, da o tveganju pri opravljanju stenskega reševanja ne govorim." Miha Noč poudarja, da takšno reševanje po nepotrebnem izpostavlja reševalne ekipe nevarnosti, po drugi strani pa še zaseda helikopter, zaradi česar se lahko zgodi, da ne bi mogel opraviti kakšne bolj življenjsko ogrožajoče intervencije. "Reševalci radi pomagamo pomoči potrebnim, to je naše poslanstvo in način življenja, taksisti pa nismo," je zaključil.

V komentarjih pod objavo ljudje sporočajo, da so takšna dejanja planincev nedopustna. "Kdor se ne poškoduje ali da ni prav opremljen, bi moral stroške kriti sam. Pa bi vsak premislil, ali je sposoben opraviti turo, sploh v zimskem času," je zapisal eden med njimi. "Zaračunati bi jim morali pot, večerno tveganje in neuporabo odgovarjajoče opreme. Zaračunajte jim par 1000 evrov, pa bodo naslednjič malo bolj uporabljali glavo in boljše presodili situacijo. Gore so nepredvidljive, zato jih je potrebno dobro poznati, še posebej pozimi," pa dodaja drugi. (A. L.)

Vecer.si 16.01.2020 10.01
Gorski reševalec: "Radi pomagamo pomoči potrebnim, to je naše poslanstvo, taksisti pa nismo.

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

2 komentarjev na članku "Gorski reševalec: "

Matej Kucler,

Za tisto najhujšo malomarnost bi res lahko napisal račun, recimo vzpon pozimi na Malo Mojstrovko brez derez, cepina. Ne smemo pa it preveč v detajle. Nesreča se lahko zgodi vsakemu, tudi najbolj opremljenim. Zato pa nikol ne hitet nazaj, vzamte si čas, počasi in premišljeno sestopat.


Jaka Ortar,

Samo posest opreme ni dovolj, nazadnje sem ravno na Mali Mojstrovki videl nekaj opremljenih, vendar zato prav nič manj ogroženih gornikov - primer s 30° strmega pomrznjenega pobočja:

- napačna tehnika sestopanja z derezami na nogah (cik-cak, dereze prečno na strmino, torej samo po notranjih/zunanjih zobeh),

- brez rokavic (sneg pa grob, pomrznjen),

- zanka klasičnega cepina je bingljala nekje pri tleh (idealno za spotikanje, za ustavljanje pa malo manj),

- brez čelade (če zdrsneš in udariš z golo glavo v trd sneg, se boš bolj težko ustavljal s čimerkoli).

Takim talentom dereze na nogah in cepin v rokah samo povečajo ogroženost, ker se po njihovi zaslugi lahko spravijo v situacijo, na katero pa (glede na neznanje uporabe opreme) niso pripravljeni.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti