Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Čudežno preživetje:

Dnevnik - Primož Knez: ... Šaka in Missy pasji junakinji Blegoša

Neverjetna zgodba prihaja iz Poljanske doline. Reševalci so po Blegošu cel dan iskali že od včeraj popoldne pogrešanega pohodnika. Upanja zaradi nizkih temperatur ni bilo veliko. A danes popoldne je prišla razveseljiva vest. Pogrešanega so našli poškodovanega, a živega. Ob njem je bila njegova psička Šaka.

Gorenja vas. Ogromno območje okoli Blegoša so danes prečesavali gorski reševalci, vodniki reševalnih psov in policisti. Pomoč iz zraka je nudil policijski helikopter. Kakih 30 ljudi je iskalo pogrešanega 39-letnega Roka Puclja iz Poljanske doline, ki se je svojcem v torek ob dveh popoldne nazadnje javil pred sestopom z Blegoša.
Njegov avto so našli na parkirišču Črni kal, ki je najbolj priljubljena izhodiščna točka za vzpon na goro. Ob avtomobilu je bil tudi eden od dveh psov, ki ju je pohodnik vzel s seboj na pot. Popoldne, ko je upanje na uspešno reševalno akcijo zaradi mraza, občasne megle in sila težkih razmer že zelo plahnelo, pa je iz Poljanske doline prišla izjemna novica, ki jo je posredoval Bojan Kos s Policijske uprave Kranj: »Pogrešani najden in s helikopterjem odpeljan v zdravstveno ustanovo. Je živ in poškodovan. Najden tudi pes, je nepoškodovan. Bil je ob lastniku.«

Led in megla

Razmere na Blegošu so bile sicer sila neugodne. Tudi za reševalce. V trenutku se je nad goro lahko spustila megla, prav vse poti, prav tako pa tudi brezpotja, pa so popolnoma poledenela. »Šlo je za iskanje na zelo zahtevnem, obsežnem, strmem in pomrznjenem terenu, ki ga je na višini nad 1.400 metri močno oviralo tudi zelo slabo vreme, gosta megla in močan veter. Vsak od iskalcev je na težkem terenu prehodil vsaj deset kilometrov. Pregledali so vse markirane poti, bližnjice in vsa možna brezpotja,« je poročal Bojan Kos.

Pogrešanega so malo po 13. uri našli na povsem drugem koncu, kot je bilo njegovo izhodišče in sicer v Javorjevi dolini tik nad vasjo Volaka. Ob njem je bila psička Šaka. Reševalci so lokacijo pogrešanega našli prav s pomočjo psičke, ki je bila močno utrujena, a nepoškodovana. Prevzeli so jo svojci pogrešanega. Nepoškodovana je bila tudi druga psička Missy, ki so jo ob avtomobilu našli že v torek. Poškodovanega pogrešanega planinca je v bolnišnico odpeljal vojaški helikopter. »Okoliščine nastanka poškodb se bo ugotavljalo z nadaljnjim zbiranjem obvestil. Najdeni je bil tudi podhlajen. Prvi podatki pa kažejo, da je šlo za nesrečo. Bil je ustrezno opremljen. Planince opozarjamo, naj opozorila o nevarnih in težkih razmerah v gorah jemljejo resno in naj jih upoštevajo. Temu realno pritrjuje tudi današnja iskalno-reševalna akcija,« je vse skupaj še povzel Bojan Kos s Policijske uprave Kranj.

Dnevnik, 17.01.2020 20.31
Čudežno preživetje: Šaka in Missy pasji junakinji Blegoša

Foto: PU Kranj

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46032

Novosti