Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Deset najzanimivejših

Dnevnik - Gorazd Suhadolnik: ... odprav leta 2019

ExplorersWeb, eden najpomembnejših spletnih portalov, ki objavlja poročila in zgodbe o alpinističnih vzponih, raziskovalnih odpravah in pohodnih, ultratekaških, smučarskih, kolesarskih ter veslaških avanturah, je tudi letos pripravil izbor desetih najzanimivejših odprav v letu 2019.

V lanski izbor se je uvrstil tudi vzpon Slovencev Aleša Česna in Luke Stražarja ter Britanca Toma Livingstona na Latok I, na letošnjem seznamu pa ni nobenega slovenskega gornika.

Prečenje Madagaskarja

Anglež Chaz Powell že petnajst let neprestano potuje, njegova »specialnost« pa so pohodi ob velikih rekah od izvira do izliva v morje. Lani je skupaj z ekologinjo Emilie Gorse in filmskim snemalcem Justinom Truejem prehodil pot ob Mangokyju, največji reki na Madagaskarju. Skozi džunglo in čez višavja so »trpeli psihično in fizično, posebej zaradi utrujenosti, lakote in poškodb«, opravka so imeli tudi s skupnostmi, ki slovijo po razbojništvu, na 780 kilometrov dolgi poti pa so dokazali, da še vedno obstajajo prave avanture.

Japonska naveza na Rakapoši

Japonska plezalca Kenro Nakadžima in Kazudža Hiraide sta predlani prejela zlati cepin za prvenstveni vzpon na Šišpare (7611 m) na zahodu pogorja Karakorum. Julija lani sta se v istem pogorju po neuspešnem čakanju na dovoljenje za vzpon na najvišji vrh v Hindukušu Tirič Mir (7708 m) lotila nove smeri v južni steni redko obiskane gore Rakapoši (7788 m). Odpravo so zaznamovali obilica dežja, preboji skozi snežne zamete in zahtevno plezanje v vršni, v ledeni oklep objeti steni. Letos bosta samosvoja Japonca še enkrat poskušala dobiti dovoljenje za Tirič Mir.

Kar 196 maratonov v 675 dneh

Januarja 2018 je angleški maratonec Nick Butter začel podvig, odločen, da preteče maraton v vsaki od 196 držav na svetu. V povprečju je pretekel maraton na vsake tri dni, projekt pa je uspešno končal 11. novembra s tekom v Atenah. Na maratonu maratonov se je med drugim dvakrat resno zastrupil s hrano in staknil vnetje ledvic, v Nigeriji so ga ustrelili, v Tuniziji pa so ga napadli divji psi. V 675 dneh akcije je porabil deset potnih listov, pridobiti je moral 120 vizumov, misijo pa je končal s 75.000 evri, zbranimi za raziskave raka prostate, za katerim je pred petimi leti zbolel njegov prijatelj Kevin.

V sodu čez Atlantik

Jean-Jacques Savin, francoski avanturist, je predlanski božič odrinil s Kanarskih otokov v ojačanem, s smolo prevlečenem lesenem sodu in, prepuščen na milost tokovom in vetrovom, brez motornega pogona in jader, 127 dni ter 5800 kilometrov pozneje pristal na majhnem karibskem otočku Sint Eustatius blizu Dominikanske republike. Savin je sod opremil s sončnimi celicami, da si je zagotovil komunikacijo, s seboj je imel zamrznjeno posušeno hrano, v trimetrskem sodu pa je našel prostor celo za steklenico rdečega vina in konzervo gosje paštete, s katero si je postregel za 72. rojstni dan.

Italijanski Bhagirathi IV

Sedem odprav so potrebovali v italijanskem gorniškem klubu Ragni di Lecco za osvojitev gore Bhagirathi IV (6193 m) v indijski Himalaji. Septembra je Matteu Della Bordelli, Lucu Schieri in Matteu De Zaiacomu v granitni zahodni steni končno uspelo kljub vršnemu 500-metrskemu previsu in ogromnim skalnim ploščam, ki so letele mimo njih. Po prvem neuspešnem poskusu so z minimalno opremo prek poči (težavnosti 6c/7a) in zasneženih vršnih raztežajev v 20 urah preplezali pošastno steno. Železna volja Italijanov in direktna linija smeri, primerljivi z vzponom Silva Kara in Janeza Jegliča na Bhagirathi III leta 1990, zbuja spomine na zlato dobo gorništva.

Solo veslanje po južni polobli

Ruski pustolovec Fedor Konjuhov je maja lani po mesecih neprekinjenega boja s silnimi valovi, vetrovi, dežjem in sneženjem končal prvo etapo samostojne veslaške odprave po južni polobli okoli sveta. Z Nove Zelandije je po 154 dneh in 11.525 preveslanih kilometrih pristal ob čilski obali. »Morje se je združilo z nebom, horizonta ni več, je le še leteča voda,« je sporočil spomladi, ko se je znašel sredi ciklona. Do končne izpolnitve cilja mora Konjuhov preveslati še 27.000 kilometrov, jeseni naj bi zaveslal v Južno morje, ki velja za najneprijaznejše na planetu, v tretji etapi pa bo preveslal še od zahoda Avstralije do izhodišča na Novi Zelandiji.

Štirinajst osemtisočakov Nirmala Purje

Gurka Nirmal Purja – Nims je himalajski junak leta 2019. Z novembrsko osvojitvijo Šiša Pangme je končal epski projekt, v katerem je v 189 dneh splezal na vseh 14 osemtisočakov: spomladi na šest nepalskih, poleti na peterico v Karakorumu, jeseni pa še na preostale tri. Pri vseh vzponih je nad nadmorsko višino 7500 metrov uporabljal dodatni kisik. Premagati je moral kopico ovir, od psihološke in fiziološke zahtevnosti plezanja v ostrih vremenskih razmerah na veliki nadmorski višini do logističnih zapletov in pomanjkanja denarja. Med sestopanjem z Anapurne, Kančendzenge in Everesta je s soplezalci štirikrat reševal obnemogle gornike (trije so umrli). Njegova fotografija nepregledne kolone gornikov, čakajočih na končni vzpon na vrh Everesta, je postala medijski simbol komercializacije himalajskega gorništva. Zdaj naj bi se lotil zimskega vzpona brez dodatnega kisika na K2, edini pozimi še neosvojen osemtisočak.

Čeha na Čamlangu

Češka alpinista Marek Holeček in Zdenek Hak sta maja lani v osmih dneh preplezala prvenstveno, 2000 metrov dolgo smer v mogočni severozahodni steni Čamlanga (7319 m). Pestile so ju slabe snežne razmere in krušljiva skala, zaradi nevihte sta morala na vrhu gore bivakirati, zadnje tri dni dogodivščine pa sta bila brez hrane. A to za Čeha ni pomenilo težave, saj slovita kot »divja« alpinistična naveza. Pred dvema letoma sta prav tako v osmih dneh splezala prvenstveno smer v jugozahodni steni Gašerbruma I in za ta vzpon prejela zlati cepin, predlani pa sta potegnila prvenstveno smer na nepalskem šesttisočaku Kyajo Ri.

Urubkova prvenstvena na Gašerbrum II

Eden najboljših himalajcev, Kazahstanec Denis Urubko, je avgusta opravil solo prvenstveni vzpon na Gašerbrum II (8035 m), edini uspešen poskus plezanja prvenstvenih smeri na osemtisočake lani. Vzpona se je lotil zelo klasično, brez mobilnega telefona in radijske postaje. Pred vzponom je rešil tri poškodovane oziroma obolele gornike ter si prislužil vzdevek »rdeči križ«. Zdaj poskuša s kanadskim alpinistom Donom Bowiejem opraviti zimski vzpon na Broad Peak, mogoče se bo lotil še K2, potem pa se namerava posvetiti le še skalnemu plezanju.

Borge Ousland in Mike Horn na severnem tečaju

Borge Ousland in Mike Horn sta prepešačila po Arktiki več kot 1300 kilometrov. (Foto: Mike Horn)

Legendi polarnih odprav Borge Ousland in Mike Horn sta septembra z jadrnico odrinila z Aljaske na arktično odpravo brez zunanje pomoči. S smučmi in 180 kilogramov težkimi sanmi sta po arktičnem ledu potovala do severnega tečaja, potem pa sta krenila še na 800-kilometrsko pot do južnega roba celine. Po 87 dneh sta se v začetku decembra povsem izmučena od nezanesljivega ledu in delov nezamrznjenega morja, ki so bili zaradi stalne teme polarne noči še nevarnejši, polna ran in oteklin ter brez hrane prebila do ladje Lance, ki pa jo je med čakanjem na avanturista vklenil led. Iz ledenega objema se jim je uspelo rešiti šele tik pred novim letom.

Dnevnik, 13.01.2020 08.00
Deset najzanimivejših odprav leta 2019

 

 

 

1 komentarjev na članku "Deset najzanimivejših "

Tone Škarja,

Še je torej prostor za "divje živali". Ob zgornjem naštevanju se lahko spomnimo naših uspehov na Tirič Miru (1978), Bhagiratijih in Gašerbrumih, dveh poskusov na Rakapošiju in lanskega kroženja naše odprave okrog Čamlanga. Prostor torej je.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45952

Novosti