Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Kar 126 jih je bilo

Domzalec.si - Miro Pivar: ... lani največkrat "GO" - Naj pohodniki 2019 na Svetega Primoža

V mrzlem a jasnem in lepem sobotnem dopoldnevu, 11. januarja 2020, se je na Svetega Primoža nad Kamnikom podala, kot že nič kolikokrat, velika skupina pohodnikov, ki hodijo “GO”, kot rečejo pohodnikom, ki pridno obiskujejo ter si beležijo pohode na priljubljeno pohodniško točko. Ne dež, mraz, megla, vročina … niso ovira, da se ne bi podali “GO”. Nekateri tečejo, drugi hodijo hitro, tretji si vzamejo čas in pogledujejo po okolici … Skratka, vsak po svoje gre na priljubljen vrh, ki se imenuje Sveti Primož.

Velika večina pohodnikov, ki se je na Svetega Primoža podala na tokratno sobotno dopoldne, je ostala na podelitvi pokalov, medalj in praktičnih nagrad, ki jih vsako leto na začetku januarja podelijo najbolj pogostim in najbolj vztrajnim obiskovalcem te priljubljene izletniške točke za preteklo leto. Ne samo, da se s Svetega Primoža razpira čudovit razgled, ki se odpira na ljubljansko kotlino in okoliške hribe, številni pohodniki prisegajo tudi na zdravilne učinke rednega obiskovanja najbolj znanega Primoža nad Kamnikom.

Peter Uršič, lastnik Okrepčevalnice na Svetem Primožu je za naš portal povedal, da se pohodniki ob vsakem prihodu na cilj vpišejo v vpisno knjigo, nekateri pa se čipirajo s čipi, ki so jih nabavili v okrepčevalnici. Šteje se samo en pohod na dan, čeprav jih nekateri naredijo dva ali pa celo več dnevno. Pohode so beležiti začeli leta 2004. Od takrat tudi podeljujejo priznanja najbolj pogostim obiskovalcem. Tako je bila to letos že 16. prireditev, vsako leto pa je pohodnikov in pohodnic več.

Na prireditvi se je Uršič najprej zahvalil vsem pohodnicam in pohodnikom za njihovo vztrajnost ob vsakodnevnem prihajanju na Svetega Primoža, nato pa so najbolj pogostim obiskovalcem podelili pokale, medalje in praktične nagrade. Letos so nagrade podelili 126 pohodnicam in pohodnikom, od tega je bilo 56 žensk in 70 moških.

V ženski kategoriji je bilo za sto in več pohodov podeljenih 38 bronastih medalj, za 200 in več pohodov 10 srebrnih medalj, za 300 in več pohodov pa je bilo podeljenih 8 zlatih medalj. Največ pohodov je zabeležila Zalka Koritnik iz Zduše in Marija Kovič iz Most pri Komendi, ki sta vknjižili 365 vzponov.

V moški kategoriji je bilo za sto in več pohodov podeljenih 47 bronastih medalj, za 200 in več pohodov 15 srebrnih medalj, za 300 in več pohodov pa je bilo podeljenih 8 zlatih medalj. Največ vzponov in sicer 356 jih je imel Tone Gradišek.

Letos so uvedli tudi novost, saj so medalje in praktične nagrade dobile tudi družine, ki so skupaj hodile na Svetega Primoža. Tako je bilo kar sedem družin, ki so celo leto pridno obiskovale Svetega Primoža. Ob koncu so še podelili lento za miss 2019, ki jo je dobila Slavka Vodlan. Da si prislužiš to prestižno letno, moraš obiskati Svetega Primoža vsaj 300-krat, ob tem pa mora biti pohodnica prijazna in vesela.
Posebno nagrado so podelili tudi pisatelju in tekstopiscu Ivanu Sivcu, dobitniku srebrne medalje za 219 pohodov in sicer je za vso svojo požrtvovalnost pri delu v akciji pohodov na Svetega Primoža prejel v les vžgano karikaturo.

Seveda nihče ni ostal lačen in žejen, za kar je poskrbela vesela ekipa Okrepčevalnice pri Svetem Primožu. Izkazali so se tudi pohodniki iz Domžal in okolice, saj je medalje prejelo 22 pohodnic in pohodnikov, družinsko medaljo pa je prejela družina Kosec iz Domžal. V imenu svoje družine in vseh zbranih pohodnikov se je Petru Uršiču in njegovi ekipi zahvalila podžupanja Občine Domžale mag. Renata Kosec, ki je dejala, da jim je obisk Svetega Primoža za dušo in v veselje, saj so tam vedno dobrodošli, ob tem pa vse skrbi in probleme pustijo v dolini.

Vabljeni, da se pohodnicam in pohodnikom na Svetega Primoža pridružite tudi vi. “GO” je vedno luštno!
Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Domžalec, 11.01.2020
Kar 126 jih je bilo lani največkrat “GO” – Naj pohodniki 2019 na Svetega Primoža

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45952

Novosti