Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Polinik in Elferspitz

Snezak - Janez Javoršek: Nadmorska višina začetka strnjene snežne odeje: 1.000 m

Trenutne razmere
NA PRAVEM MESTU OB PRAVEM ČASU

Karnijske Alpe | Polinik (2332 m), Elferspitz (2254 m)

Vse se je poklopilo. Izbira južnih pobočij, sončno vreme, brez vetra, strmo, da bo sonce delalo ... ker na majhnih naklonih ne dela prav nič ...

Polinik in njegov sosed Elferspitz na en mah.

Izhodišče za turo je parkirišče na nekaj manj kot 1250 metrih pri zaprtem gostišču Plöckenhaus pod istoimenskem prelazu v Karnjiskih Alpah. V te konce se z Milojko vedno voziva čez Avstrijo, čeprav je pot čez Italijo le malenkost daljša.

Snega je na izhodišču slabe pol metra, ker je dolina skrita pod višjimi hribi je senčna in mrzla, a le nekaj deset metrov v južna pobočja (proti Poliniku) je sonca dovolj. Južna pobočja so zelo skromna s snegom, zato je bolje za vzpon (in kasneje spust) uporabiti sicer zelo dolgo zasneženo gozdno cesto, ki vodi proti planini Obere Spielbodenalm (1820 m).

Strmo pobočje Polinika (2332 m) v zgornji polovici je bilo še sredi dneva trdo in brez vse turne opreme kot v burleski. Takšno podcenjevanje hriba, ki ima sloves smučanja, ki zelo meji na alpinistično (sploh v trdih razmerah) je milo rečeno izzivanje več sto metrskega zdrsa.

Moči je bilo še dovolj, zato sem nekje na višini 1900 metrov še enkrat zapel kože in s srenači prisopihal na sedlo dvajset metrov pod vrh Elferspitza (2254m). Smučanje izredno lepo po mehkem speglanem pobočju.

Polinik je drugačen hrib. Smučanje z vrha je izpostavljeno in bolj strmo. Nobenega smisla nima tišati na polno v breg, potem, pa je vse še pretrdo. Danes sem z vrha smučal le jaz, ostala šesterica je pustila smuči na rami v vzhodnem grebenu, a tudi od tam sta dva sestopila nekaj sto metrov peš!
Smučanje in pristop na Polinik ni turni smuk, je precej bolj zahteven.

Snežak, 11.01.2020
Na pravem mestu ob pravem času

Kategorije:
Novosti Tuje TUJ SMU Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti