Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Planinski svet 09.01.20

Primorski dnevnik, 09.01.2020
Planinski svet

nedelja, 12. januar 2020, ob 05:28, Franci Savenc, ogledov: 329

Primorski dnevnik: Novoletni pohod na Medvedjak | Doživetja s severozahodnega Pacifika | Članarina SPDT | Varneje v gore

Novoletni pohod na Medvedjak

Na prvi dan v letu je bilo vreme res kot naročeno: jasno, sončno, nobenega mraza, idealno za krajše sprehode v naravo. V zgodnjih popoldanskih urah so se povsod zbirale večje ali manjše skupine mladih in manj mladih, ki so se po neprespani silvestrski noči želele naužiti blagodejnih sončhih žarkov. SPDT-jevci pa so se kot vsako teto, že tradicionalno zbrali na Poklonu za skupni novoletni vzpon na Medvedjak.
Po prijateljskih pozdravih se je skupina kakih petdesetih pohodnikov napotila po prijetni gozdni poti in med sproščenim klepetom kmalu dosegla vrh. Najprej jih je prevzel enkraten, zaradi posebnih vremenskih razmer še bolj daljnosežen razgled na krnski svet z zasneženimi vrhovi Julijcev v ozadju na eni, in na obalni pas z v soncu lesketajočo se morsko gladino na drugi strani. Nato so pohodniki razvezali nahrbtnike in ob pogrnjeni in z najrazličnejšimi dobrotami obloženi mizi nazdravili novemu letu. Predsednica Marinka Pertot se je ob novoletnem pozdravu spomnila tudi na nedavno preminulega odbornika Franca Armanija, ki je pred enaintridesetimi leti dal pobudo za ta, danes priljubljeni pohod in ga do pred nekaj leti tudi stalno vodil in to ob vsakem vremenu. Ob voščilih in prijateljskem klepetu so se pohodniki še dolgo zadržali na vrhu. Ko je začel pritiskati mraz pa so naglo sestopili. Ob slovesu so si še enkrat zaželeli, da bi se čim prej srečali na naslednjih izletih in pohodih ter na prihodnjem novoletnem pohodu.

Doživetja s severozahodnega Pacifika (ZDA)

Velika ljubezen do narave in prirojena radovednost vodita Maruško Lenarčič, navdušeno planinko, biologinjo po stroki, na neštete izlete, na trekinge in zanimiva potovanja širom po svetu. Nedavno je spoznavala območje ob Tihomorski obali.

Slovensko planinsko društvo Trst je Maruško Lenarčič povabilo, da tudi tržaškim planincem posreduje lepote in zanimivosti krajev, ki jih je obiskala ter svoja globoka doživetja s Pacifiške obale. Predavanje obogateno s slikovnim gradivom bo v sredo, 15. januarja, v dvorani Zadružne kraške banke na Opčinah. Začetek ob 20.30.

Članarina SPDT

Društvena članarina in zavarovalnina Planinske zveze Slovenije za obiskovanje gora in za druge dejavnosti v naravi velja le do 31. januarja. Za obnovitev društvene članarine in zavarovanja, oziroma za vpis novih članov za leto 2020, bodo odborniki SPDT-ja na razpolago: v sredo, 15. januarja, od do 20.30 v dvorani Zadružne krnske banke na Opčinah, ul. Ricreatorio 2, pred začetkom predavanja; v torek, 21. januarja, od 10.00 do 13.00 v društvenih prostorih v Boljuncu, hišna št. 44; v četrtek, 23. januarja, od 10.00 do ure na društvenem sedežu, ul. s. Frančiška 20.

Varneje v gore

»Varneje v gore« je naslov ciklusa srečanj, ki ga SPDT organizira z namenom, da bi članom, pohodnikom, planincem in alpinistom nudili več znanja in izkušenj za varnejše gibanje v naravi, predvsem v gorah. Teoretični del ciklusa je potekal v dvorani Zadružne kraške banke na Opčinah. Praktični del, ki smo ga sicer načrtovali že za pretekli november, a ga zaradi neugodnih vremenskih razmer nismo mogli izvesti, pa se bo začel v soboto, 18. januarja. Potekal bo na terenu in sicer v dolini Glinščice. Vodil ga bo gorski reševalec Robert Kovač, član Gorske reševalne službe Slovenije s sodelavci. Mentorji bodo tečajnike opozarjali na napake, ki jih delamo pri hoji v gore, beseda bo tekla o primerni opremi in prehrani, o vsem, kar mora pohodnik vedeti o osebnem varovanju in varovanju sopotnikov ter o obnašanju v primeru nesreče. Zbrali se bomo ob 13. uri pri koči Premuda v dolini Glinščice. Iz organizacijskih razlogov je prijava nujna. Vpise sprejemamo do srede, 15. januarja, pokličite kontaktno št. 040 413025 (Marinka).

Članarina PZS za leto 2020

SPDG obvešča člane, da so na sedežu društva že na razpolago znamkice PZS za 2020 in da je čas za obnovitev-potrditev članstva. Lani vplačana članarina in zavarovanje namreč velja do 31. januarja. Priložnost za poravnavo članarine bo v četrtek 16. t. m. od 18. do 20. ure na sedežu društva, Verdijev Korzo 51/int.

Predstavitev priročnika in tečaji smučanja SPDG

Zanimanje za tečaje alpskega smučanja v kraju Forni di Sopra, namenjene predvsem učencem osnovnih šol, v priredbi SPDG in SK Brdina in v sodelovanju z OOZUS je tudi letos precejšnje. Prvi izlet na sneg bo v soboto in v nedeljo. Danes ob 18. uri bodo v Trgovskem domu v Gorici predstavili potek tečajev. Srečanje bo namenjeno tudi predstavitvi nove koristne in zanimive knjižice Moji otroci obiskujejo šolo smučanja, Maria Fabretta, ki jo je v slovenščino prevedel Livio Rožič (ilustracije V. Scolz in S. Bevčar).

eXTReMe Tracker