Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Trave na Everestu

Delo, 10.01.2020 14.41
Trave na Mount Everestu zaradi globalnega segrevanja rastejo vse više

sobota, 11. januar 2020, ob 05:27, Uredništvo G-L, ogledov: 593

Delo: ... zaradi globalnega segrevanja rastejo vse više

Vodni tok v Himalaji je ključen, saj taljenje snega in ledu napaja deset največjih rek v Aziji.

Satelitski posnetki kažejo, da se zaradi segrevanja ozračja v Himalaji in na območju najvišje gore sveta širi vegetacija. Znanstveniki z britanske univerze v Exetru so s pomočjo podatkov Nasinih satelitov Landsat ugotavljali, do kod v Himalaji sega meja, kjer se še pojavlja vegetacija – gre za trave in lišaje.

Iz podatkov, zbranih v obdobju od 1993 in 2018, so razbrali sicer majhno, a vseeno pomembno zvišanje meje rastja na višinskih rastlinskih pasovih na nadmorski višini od 4150 do 6000 metrov.

V študiji niso natančneje preučevali vzrokov, a rezultati sovpadajo z modelskimi napovedmi, ki kažejo, da so temperature nad mejnimi temperaturami, ko je premrzlo za rastline. Zvišanje temperatur pa se ujema z globalnim segrevanjem.

»Vsekakor je pomembno spremljati taljenje ledu v glavnih gorskih verigah. Zelo malo vemo o rastju na višjih nadmorskih višinah in kako vpliva na vodni tok,« je pojasnila znanstvenica Karen Anderson.

Vodni tok v Himalaji je ključen, saj taljenje snega in ledu napaja deset največjih rek v Aziji. Od njega je odvisnih 1,4 milijarde ljudi.

Oznake: HIM
eXTReMe Tracker