Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

41. spominski pohod

Po poti Cankarjevega bataljona, s Črnega vrha v Dražgoše, vabi PD Škofja Loka ...

Pohod začnemo v soboto, 11. januarja, pred polnočjo, izpred Doma krajanov na Črnem vrhu. V Dražgoše prispemo po celonočni hoji v nedeljo, 12. januarja, okrog 10. ure. Pohoda naj se udeležijo le dobro pripravljeni planinci, ki lahko vzdržijo 30 km dolgo pot po loških hribih, v noči in pri nizkih temperaturah.

Organizatorju pohoda se javite do 23. ure, da boste do časa opravili vpis pohoda. Avtobus pelje ob 20.15 z avtobusne postaje v Škofji Loki do Loga. Od tam boste z vodniki šli peš na začetek pohoda.
Na Črni vrh lahko pridete tudi s svojimi vozili iz Poljanske doline ali iz Ljubljanske smeri.
Iz Dražgoš bo avtobus peljal po proslavi do Škofje Loke.

Čelna svetilka in dobra obutev je obvezna.
Srečno!
PD Škofja Loka

Planinci,
              udeleženci spominskega pohoda se morajo držati običajnega planinskega reda, navodil vodstva pohoda in opraviti celotno pot v strnjeni koloni. Vse informacije dobite pri vodstvu pohoda, ki je razporejeno na čelo in med kolono ter pri GRS društvu Škofja Loka na koncu kolone.

S spominskim pohodom opravimo pot s Črnega vrha (Dom krajanov), čez Prosenov grič, Sv. Petra hrib, Zminec v Poljanski dolini, v Breznico (počitek, čaj), čez Sv. Tomaža v Praprotno v Selški dolini, skozi Ševlje v Zabrekve (počitek, čaj) in naprej do Dražgoš.
Pot opravimo v približno desetih urah in jo zaključimo pri dražgoški osnovni šoli (malica) s potrditvijo knjižic, razdelitvijo značk in priznanj udeležencem spominskega pohoda.

Udeležencem pohoda priporočamo, da se udeležijo proslave pri spomeniku. Povratek z Dražgoš si pohodniki organizirajo sami ali pa se poslužijo avtobusnih prevozov organizatorja spominskih slovesnosti.

Dražgoška bitka je ena izmed izredno pomembnih dogodkov v slovenski zgodovini in priča boja za obstanek slovenskega naroda v lepem predalpskem prostoru. Zato je prav. da se je spomnimo in prikličemo v spomin trd boj dražgoških domačinov in borcev Cankarjevega bataljona za preživetje. Spomnimo se tudi domačinov, žrtev te bitke, ter požganih in porušenih domov.

Cankarjev bataljon

je bil ustanovljen 5. avgusta 1941 na Jelovici. Sestavljali sta ga Jeseniška in Jelovška četa. prvi poveljnik je bil Jože Gregorčič - Gorenje (padel 9. 9. 1942). Po uspešni borbi v Rovtu. 12. decembra 1941 in množični decembrski poljanski vstaji, je okupator bataljon hotel uničiti. Po silovitih bojih, od 24. - 27. decembra 1941 na Valterskem in Bukovem vrhu ter Pasji ravni, se je Cankarjev bataljon umaknil v Selško dolino in Dražgoše.

Dražgoška bitka

9. januarja 1942 so Nemci zasedli dolino pod Dražgošami in pritiskali proti vasi po vseh bregovih. Partizanski borci so jih zaustavili in jih zadržali do večera. Naslednji dan se je pritisk Nemcev še okrepil, po partizanskih položajih so streljali tudi s topovi. Dražgoške hiše. hlevi in kozolci so začeli goreti. Usoden je bil tretji dan. Nemci so silovito udarili po partizanskih mitraljeznih gnezdih in jih nekaj onesposobili. Dobro oboroženi in v nekajkratni številčni premoči, so se prebili do prvih hiš in začeli zganjati teror nad domačini. Pobili so 20 domačinov, tudi dvainpolletno Reziko in 67-letnega vaščana. Partizani so se odločili za umik na Jelovico. K temu so nagovarjali tudi domačine, odšlo jih je le malo. Z nočjo so se umaknili na Planino Kališnik na Jelovici. Četrti dan so bile Dražgoše zavzete. Nemci so pri cerkvi postrelili še 20 Dražgošanov. preostale pa nagnali z domov.

Dražgoška bitka je terjala življenja 41 Dražgošanov in 9 partizanov, 11 je bilo ranjenih, 12 jih je padlo še na Mošenjski planini. Drugi so imeli to srečo, da so ostali živi v visokem snegu pri -30 °C.
Nemci so v naslednjih dneh Dražgoše porušili do tal.

Pomen Dražgoške bitke je bil v srčnosti partizanskih borcev in domačinov, ki so pokazali, da se bodo za svoj dom borili. Okupator je z zverinskim pobijanjem nedolžnih domačinov, ropanjem in požiganjem pokazal svojo barbarsko kulturo. Dražgoška bitka je bila med NOB največja na Gorenjskem in je spremenila nemški načrt izseljevanja Gorenjcev. Do tedaj je bila največja odporniška bitka v nemškem rajhu - legenda, ki je zanetila plamen upora sredi okupirane Evrope. Poljanska vstaja pa najbolj množična na Slovenskem.


Planinsko društvo Škofja Loka (Kapucinski trg 13)
04 512 06 67 ali 051 332 777; info@pd-skofialoka.com

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45952

Novosti