Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Nič lepšega

Dnevnik - Gorazd Suhadolnik: ... za dušni mir v novem letu

Prednovoletni vzpon na najvišji vrh Kamniških Alp v odličnih snežnih razmerah.

Zadnja leta sva imela s plezalskim tovarišem Sašem Aničinom tradicionalno prednovoletno plezanje smeri Medo v Ospu. Vselej sva po opravljeni »nalogi« obsedela na vrhu kraške pečine in uživala v zimskem soncu s pogledom na sinje morje. Vse do lani, ko sva že na kavi v Kozini nejeverno drgetala v gosti megli, iz katere je trmasto pršelo. Ni nama preostalo drugega kot vrnitev v Ljubljano in opoldansko zmrzovanje v zlizanih klasikah Turnca pod Šmarno goro.

Zaradi lanske izkušnja sva letos ubrala novo varianto »poslovilnega» plezanja. Sašo je namreč predlagal vzpon na Grintovec. V zmedenem začetku zime so razmere v višjih predelih obljubljale pohod pod jasnim nebom in po uležanem snegu. Zmotno sem mislil, da greva po »klasični« pohodni smeri, a ko sva se še pred jutranjim svitom od spodnje postaje tovorne žičnice predihala skozi gozd in prišla do vznožja doline v vpadnici Kokrskega sedla, sem dojel, da ima Sašo v načrtu pravi, zame še neznani vzpon po jugovzhodnem grebenu.

Počasi sva z zahrbtno poledenelih skal, ki so zahtevale, da si natakneva dereze in zgrabiva cepine, v strmem vzponu prišla do snega in Cojzove koče. Spotoma se je nabralo sedem ali osem planincev, namenjenih proti istemu cilju, iz zimske sobe v koči so kapljali še posamezni primerki. Gledala sva jih, ko so zavijali po planinski poti levo, midva pa sva se vzpela desno, proti severu do Malih Vratc in s slemena se je odprl pogled na vse lepotce Kamniških Alp.

Po robu grebena, na katerem je bilo treba včasih zakorakati nevarno blizu zajetni snežni opasti, sva vstopila v grapo, cepini so prijemali zanesljivo, z vsakim metrom bolje, prava zimska »graparija«, mimo snežnih in ledenih struktur, figur, skozi zavoje in v strmine, vse do vršne »flanke« in izstopa na Grintovčevo Streho tik pod vrhom 2540 metrov visoke gore. Modro nebo, slepeče bel sneg, zlato sonce, tišina vse naokrog in črni kavki, ki priletita moledovat kakšno malenkost za v kljun. Nič lepšega za dušni mir v novem letu.

Dnevnik, 06.01.2020 05.00
Nič lepšega za dušni mir v novem letu

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti