Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

V zasnežene gore

Vecer.si 28.12.2019
V zasnežene gore

 

nedelja, 29. december 2019, ob 05:28, Bruno Fras, ogledov: 567

VEČER, V soboto, Zvezdana Bercko: Pozimi lahko gore hitro postanejo nevarne.

Zimskemu obisku gora dajejo pečat nižje temperature, krajši dan, zaprte planinske koče in specifične snežne razmere, zato odhod v gore pozimi zahteva natančno načrtovanje. V pomoč pri tem bo planinski vodnik V zasnežene gore, ki zapolnjuje desetletje in pol dolgo praznino, nastalo po prvem tovrstnem vodniku Zimski vzponi v slovenskih gorah Vladimirja Habjana, ki je izšel v prvih letih tega tisočletja.

Vodnik Gorazda Goriška, prekaljenega pisca gorniške literature, ki je izšel pri Planinski zvezi Slovenije, je namenjen širšemu krogu uporabnikov, zato so v njem po večini predstavljeni lažji sredogorski vrhovi, za gorniške sladokusce pa je opisanih tudi nekaj zahtevnejših visokogorskih tur. Vodnik ponuja ideje in opise za vzpone na 20 vrhov Julijskih Alp, 13 vrhov Karavank, devet ciljev Kamniško-Savinjskih Alp ter osem primorskih oziroma notranjskih vrhov. Žal pa je avtor iz celotne severovzhodne Slovenije in Posavja, kjer je sredogorskih vrhov največ, v svoj izbor uvrstil le štiri zimske planinske cilje.

Zimski gorniški vodnik predvsem vabi in manj opozarja, poudarja avtor. Tematiki nevarnosti gibanja v gorah pozimi je namenjena strokovna literatura, za varnost pa Gorišek planincem še bolj priporoča tečaje varnega gibanja v zimskih razmerah in varstva pred snežnimi plazovi.
Zvezdana Bercko

O AVTORJU:

Gorazd Gorišek (letnik 1976) je gorski svet spoznaval že v mladih letih v strminah domačega Posavskega hribovja, zadnje desetletje gorski svet raziskuje s svojo družino. Publicistično pot je začel z objavami na osrednjem slovenskem gorniškem portalu Gore-Ljudje, je avtor ali urednik več vodnikov ter soavtor monografije Slovenske gore.
Oznake: BIB
eXTReMe Tracker