Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Predstavljamo

avtorja izbornega vodnika Najlepši turni smuki avstrijske Koroške - Mitja Peternel

Mitja Peternel

Čas zelo hitro mineva in kmalu bo minilo trideset let, odkar me je prijatelj Rajko Lotrič, nekdanji vrhunski smučarski skakalec, prvič vzel s seboj na turno smuko. Še danes se spominjam obiska domačega Vrtaškega Slemena iz doline Belega potoka. Čeprav me smučanje spremlja že od rane mladosti, me je moj prvi pravi turni smuk tako navdušil, da sem svoje prihranke nemudoma namenil za nakup turnosmučarske opreme. Z Rajkom sva v naslednjih letih opravila precej klasičnih spustov z bližnjih vrhov Julijskih Alp in Karavank, svojemu seznamu pa sva dodala tudi vrsto strmejših grap, žlebov in sten.

Pozimi leta 1993 sva bila povabljena med člane GRS Mojstrana, ki jo je vodil Janez Brojan mlajši. Pod njegovim vodstvom smo opravili številne turne smuke v domačih gorah, smučarska obzorja pa so se mi razširila z obiskom avstrijske Koroške. Spoznal sem prvovrstne turnosmučarske terene, ki so me tako prevzeli, da sem skupaj s prijatelji iz alpinističnega odseka ter postaje GRS postal stalni obiskovalec teh gora.

Ko se nama je z Aleksandro pred desetletjem porodila ideja o vodniku, ki bi našim smučarjem približala ta enkratna smučarska področja, sem začel avstrijsko Koroško načrtno obiskovati. Odločil sem se, da poleg klasičnih ciljev slovenskim turnim smučarjem razkrijem tudi nekaj manj znanih vrhov, sicer precej priljubljenih med domačini.

V prvi izdaji vodnika, ki je izšel leta 2011, je bilo opisanih 78 vrhov na avstrijskem Koroškem, v ponatisu pa smo izbor razširili na 120 tur. Ker razpon težavnosti sega od lahkih tur, primernih za začetnike, do zelo zahtevnih, med katerimi je tudi nekaj lažjih alpinističnih spustov, ki so namenjeni le najbolj izkušenim turnim smučarjem, ne dvomim, da bo vsakdo našel primeren cilj zase. Če boste ob smučanju s kateregakoli vrha ugotavljali, da ste pravkar doživeli enega od vrhuncev smučarske sezone, bo namen vodnika dosežen.

Pri pripravi knjige so s svojim strokovnim in tehničnim znanjem sodelovali: Aleksandra Fertin, Mateja Cuznar Zadnik, Igor Zalokar, Klemen Volontar, Tomaž Hrovat in Janez Javoršek. Za izdatno pomoč ter strokovne nasvete se vsem najlepše zahvaljujem.

Če je bila prva izdaja vodnika posvečena Marku, pa drugo posvečam mlajšemu sinu Luku, ki se je moral za svoje preživetje že od svojega rojstva izjemno potruditi. Iz njegovega boja sem črpal navdih, motivacijo, moč in energijo za odkrivanje novih turnosmučarskih ciljev na severni strani Karavank. Zahvala pa gre tudi moji Aleksandri, ki je v času moje odsotnosti skrbela za najina sinova in mi s tem omogočila raziskovanje novih snežnih prostranstev.

Vir: Najlepši turni smuki avstrijske Koroške
Fotografiji: osebni arhiv Mitje Peternela

Sidarta, december 2019
Najlepši turni smuki avstrijske Koroške

Format: 15 cm x 24 cm
Poltrde plastificirane platnice
320 strani
Barvne fotografija
Fotografije z vrisi vzpona in spusta
ISBN 9789616027915
COBISS.SI-ID: 302547712

Gore-Ljudje: Najlepši

Dejstvo je, da je kar nekaj vrhov na avstrijskem Koroškem in v Furlaniji – Julijski Krajini zaradi dobrih prometnih povezav iz osrednje Slovenije hitreje in laže dosegljivih kot »bližnji« cilji nad dolino Trente. Čeprav avstrijske dežele Štajerska, Salzburška in Vzhodna Tirolska ponujajo izjemne turnosmučarske cilje, je Koroška ravno zaradi bližine in hitrejšega dostopa za slovenske smučarje prva izbira.

Največja gorska skupina na Koroškem so Visoke Ture oziroma Hohe Tauern, ki spadajo v največji narodni park v Avstriji – Nationalpark Hohe Tauern. Poleg obsežnega pogorja Visokih Tur, kjer so zbrani vsi tritisočaki, Koroško sestavljajo še Karavanke, Karnijske in Ziljske Alpe, pogorje Golice, Svinška planina in Nockberge.

Visoke Ture se raztezajo pretežno v severozahodnem delu Koroške. To najvišje in največje pogorje sestavljajo skupine Großglocknerja, Schoberja, Goldberga, Kreuzecka, Reißecka, Ankogla in Hafnerja.

...   

Kategorije:
Novosti BIB SMU SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti