Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Janja z novim trenerjem

SiolNET - Alenka Teran Košir: ... na trening v mesto Luke Dončića

INTERVJU S ŠPORTNICO LETA 2019 JANJO GARNBRET

Janja Garnbret, aktualna svetovna prvakinja v kar treh disciplinah (balvanskem in težavnostnem plezanju ter olimpijski kombinaciji) ter drugič zapored športnica leta, se v olimpijsko sezono podaja z novim trenerjem Romanom Krajnikom. Z nekdanjim selektorjem slovenske in avstrijske reprezentance odhajata v Dallas na piljenje hitrostnega plezanja, edine šibke točke prve dame športnega plezanja.

Janja Garnbret je bila v torek že drugo leto zapored izbrana za najboljšo športnico Slovenije. Aktualna trikratna svetovna prvakinja v športnem plezanju, letos nepremagljiva na balvanih in prva plezalna potnica na olimpijske igre v Tokio prihodnje leto je v izboru, ki ga pripravlja Društvo športnih novinarjev Slovenije (DŠNS) slavila z 269 točkami.

O tem, kaj ji pomeni nagrada, je povedala v zgornjem videu, ki ga je pripravila Sara Pakiž s Planet TV.

20-letna Korošica, ki si je skupaj s plezalcem in življenjskim sopotnikom Domnom Škoficem svoj drugi dom ustvarila v Vrbnjah pri Radovljici, je o svojih načrtih spregovorila tudi za bralce Sportala.

Po prihodu s svetovnega prvenstva v Hačiodžiju na Japonskem, od koder ste se vrnili kot trikratna svetovna prvakinja, ste dejali, da boste decembra skovali načrte za novo sezono, ki bo zaradi olimpijskih iger v Tokiu, kjer bodo podelili tudi prvi komplet odličij za športne plezalce, še posebej pomembna. So načrti že premišljeni in zastavljeni?
Da, konec tedna odhajam v ZDA, kjer se bova z mojim novim trenerjem Romanom Krajnikom posvetila treningom hitrostnega plezanja. V Slovenijo se vračam 31. decembra, nato pa bom vso svojo energijo usmerila v priprave na olimpijske igre. To je moj načrt: trenirati, biti vse hitrejša, močnejša, vzdržljivejša …

Boste to že lahko počeli v svojem plezalnem centru, ki ga skupaj z Domnom gradita v Vrbnjah pri Radovljici?
Da, trenirati bi lahko začela že v začetku prihodnjega leta, za javnost pa upam, da bomo vrata plezalnega centra odprli enkrat do poletja. Za zdaj se dela in center lepo napreduje.

Kje v ZDA boste trenirali?
V Dallasu (smeh, op. p.).

Ste z mamo Luke Dončića že navezali stike in se dogovorili za srečanje?
Sem hotela, pa je prehitro odšla s prireditve (smeh, op. p.).

Zakaj ste se odločili za novo trenersko ime? Po večletnem sodelovanju z Gorazdom Hrenom, selektorjem slovenske reprezentance, ste letos trenirali sami.
Z Romanom sva sodelovala že v obdobju, ko je bil selektor slovenske reprezentance. Delo z njim mi je bilo všeč. Ne vem, kar zgodilo se je. Zelo so mi všeč njegov pristop, način dela, načrt treningov, dobro se razumeva, tako da je bila odločitev dokaj lahka.

Ste v tem letu, odkar ste trenirali sami oziroma z Domnom, vendarle ugotovili, da potrebujete nekoga, ki vas bo priganjal na treningih ter bo na neki način odnesel breme pretiranega razmišljanja o načrtovanju in odmerjanju treningov?
Da, zagotovo je dobro imeti nekoga, ki po tej plati misli namesto športnika. Potrebujem ga tudi zato, da mi na treningih, ko že mislim, da ne zmorem več, z zabavnim pristopom pokaže, da zmorem še več. Treningi so zabavni, polni smeha. Že tako treniram z veseljem, z njim pa še toliko raje.

Slovi kot zelo strog in zahteven trener
To je res, po eni strani je zelo strog, zahteva, da iz sebe izstisneš vse, kar zmoreš, in uresničiš tisto, kar si je za določen trening zadal, po drugi strani pa je izredno zabaven.

Na najvišji stopnički izbora Športnik leta ste letos stali s kolesarjem Primožem Rogličem, lani je bil na tem mestu Luka Dončić. Koga bi vi izbrali za športnika leta 2019?
Rogliča ali Dončića – oba sta vrhunska, oba podirata rekorde, oba si ta naziv zaslužita in obema ga privoščim.

Sezono ste končali oktobra na Japonskem. Koliko ste od takrat še spremljali, kaj se dogaja v svetu športnega plezanja, glede na to, da vam po tem ni bilo več treba tekmovati, saj ste si olimpijsko vozovnico prislužili že avgusta?
Spremljala sem kvalifikacijsko tekmo v Toulusu in bila živčna kot še nikoli.

Omenjate nervozo. Kako se boste na olimpijske igre pripravili po psihološki plati?
Na olimpijske igre se bom pripravila tako kot na vse preostale tekme. Olimpijske tekme ne smem jemati, kot da bo konec sveta, če mi tam ne uspe. V trenutku, ko bom začela razmišljati na tak način, zagotovo ne bom dosegla tistega, kar si želim. Mislim, da moram ostati čim bolj sproščena in uživati v plezanju. Če mi to uspe, bo dober tudi rezultat.

SiolNET, 20.12.2019 04.00
Janja z novim trenerjem na trening v mesto Luke Dončića #video

Kategorije:
Novosti PLE SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46077

Novosti