Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Srečanje planincev veteranov

Foto: Bruno FrasVEČER, Štajer’c: V Planinskem domu na Boču je bilo minulo soboto tradicionalno srečanje planincev veteranov (nad 65 let) iz planinskih društev Podravja.

Foto: Bruno FrasŽal je bilo zastopanih le šest društev (PD Miklavž, PD Večer, PD Pošte in Telekoma iz Maribora, PD Poljčane, PD Makole ter iz Kolesarsko-pohodniškega društva Hej, gremo naprej), tako je na srečanje prišlo 22 planink in planincev.
Pod vrhom Boča na sedlu na nadmorski višini 658 metrov stoji planinski dom, kjer je v bližini cerkev sv. Miklavža. Na sedlu pa je tudi Informacijsko središe Krajinskega parka Boč. Kot se spodobi, je bilo na srečanju tudi nekaj kratkih govorov, zbrane so nagovorili Igor Oprešnik, predsednik Meddruštvenega odbora planinskih društev Podravja, organizator srečanja Franc Kocbek (PD Miklavž), ki organizira ta srečanja, Franc Majcen, župan občine Makole, Marjan Mally iz PD Poljčane in še kdo.

Med drugim smo ugotavljali, kdo naj bi bil najstarejši udeleženec srečanja. Menda je to gospa Franiška Andrilovič iz PD Miklavž. Po prijetnem druženju ob okrepčilu so si obljubili, da se spet srečajo. Boč, imenovan tudi štajerski Triglav, je sicer strma gora v Bočkem pogorju, jugovzhodno od Poljčan, in predstavlja goro v jugovzhodnem delu Karavank. V letu 1962 so na Boču postavili 20 metrov visok jeklen komunikacijski razgledni stolp, v bližini pa televizijski oddajnik. Bočko pogorje je geološko in geografsko najvzhodnejši del Karavank, ki se nadaljujejo prek Donačke gore in Maclja do Panonske nižine. Boč s svojimi 979 metri nadmorske višine obvladuje pokrajino med Sotlo in Dravinjo in je viden daleč naokoli. V njegovem pogorju je tudi mnogo kraških pojavov: kraški izviri, jame, vrtače, požiralniki in pečine. Območje Boča z okolico je zato uvrščeno med območja osamelega krasa. (bff)Žal je bilo zastopanih le šest društev (PD Miklavž, PD Večer, PD Pošte in Telekoma iz Maribora, PD Poljčane, PD Makole ter iz Kolesarsko-pohodniškega društva Hej, gremo naprej), tako je na srečanje prišlo 22 planink in planincev. Pod vrhom Boča na sedlu na nadmorski višini 658 metrov stoji planinski dom, kjer je v bližini cerkev sv. Miklavža. Na sedlu pa je tudi Informacijsko središče Krajinskega parka Boč. Kot se spodobi, je bilo na srečanju tudi nekaj kratkih govorov, zbrane so nagovorili Igor Oprešnik, predsednik Meddruštvenega odbora planinskih društev Podravja, organizator srečanja Franc Kocbek (PD Miklavž), ki organizira ta srečanja, Franc Majcen, župan občine Makole, Marjan Mally iz PD Poljčane in še kdo. Med drugim smo ugotavljali, kdo naj bi bil najstarejši udeleženec srečanja. Menda je to gospa Frančiška Andrilovič iz PD Miklavž. Po prijetnem druženju ob okrepčilu so si obljubili, da se spet srečajo. Boč, imenovan tudi štajerski Triglav, je sicer strma gora v Bočkem pogorju, jugovzhodno od Poljčan, in predstavlja goro v jugovzhodnem delu Karavank. V letu 1962 so na Boču postavili 20 metrov visok jeklen komunikacijski razgledni stolp, v bližini pa televizijski oddajnik. Bočko pogorje je geološko in geografsko najvzhodnejši del Karavank, ki se nadaljujejo prek Donačke gore in Maclja do Panonske nižine. Boč s svojimi 979 metri nadmorske višine obvladuje pokrajino med Sotlo in Dravinjo in je viden daleč naokoli. V njegovem pogorju je tudi mnogo kraških pojavov: kraški izviri, jame, vrtače, požiralniki in pečine. Območje Boča z okolico je zato uvrščeno med območja osamelega krasa. (bff)

Vecer.si 19.12.2019
Boč - Srečanje planincev veteranov


Sway: fotoreportaža - Bruno Fras

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46070

Novosti