Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Sporne, nestrokovne in nevarne

Foto Manca Ogrin... promocijske objave o planinski opremi v medijih

Cenimo obširno pozornost medijske hiše Delo, ki jo v svojih uredništvih namenja aktualnim in strokovno pripravljenim vsebinam za varnejši obisk gora, hkrati pa bi želeli opozoriti na sporne, nestrokovne in za obiskovalce gora nevarne promocijske objave, saj marsikateri bralec ne posveča pozornosti, kdaj gre za strokovno besedilo in kdaj za plačano promocijsko objavo, kar opažamo tudi v drugih medijih.

Odgovor Planinske zveze Slovenije na članka, objavljena na spletni strani Dela: K varnosti pri zimskih pohodih največ pripomorejo dobre pohodne palice in prave dereze (objavljen 10. decembra 2019) in Vse, kar morate vedeti o zimskem pohodništvu (objavljeno 25. novembra 2019).

Spoštovani,
na spletni strani Dela smo zasledili dve objavi na temo obiskovanja gora:

Oba članka smo prebrali in sta z vidika varnejšega obiskovanja gora, planinske preventive in predvsem v smeri zmanjšanja števila nesreč v gorah sporna. Oba namreč predstavljata vsebine napačno, za obiskovalce gora nevarno in v nasprotju z uradnimi planinskimi smernicami, zato prosimo, da skladno s 26. členom Zakona o medijih objavite dejstva, ki jih predstavljamo v nadaljevanju.

Derezice, ki jih je v članku K varnosti pri zimskih pohodih največ pripomorejo dobre pohodne palice in prave dereze neznani avtor poimenoval dereze, prave dereze oz. pohodniške dereze, so za obisk gora nevaren pripomoček. Sploh v kombinaciji s pohodnimi palicami. Kar nekaj posameznikov zaradi uporabe derezic v gorah zdrsne in se hudo poškoduje ali smrtno ponesreči. Derezice se namreč lahko uporabljajo na gozdnih cestah, planinah, kot je npr. Pokljuka, Velika planina, kjer konfiguracija terena ne dopušča večjih zdrsov in je njihov namen zgolj, da ne pademo na položni in poledeneli podlagi. Takoj, ko gremo z derezicami v strmejša pobočja, obstaja nevarnost, da se nam snamejo s čevljev, saj nimamo v celoti stika s podlago, s čimer zaradi naklonine povečamo možnost zdrsa in poškodbe in/ali celo smrti. Vsak izkušen planinec je s tem seznanjen. Članek z naslovom Vse, kar morate vedeti o zimskem pohodništvu pa v celoti obravnava tematiko napačno.

V zadnjih letih se ob razmahu uporabe in promocije derezic trudimo ozavestiti javnost, da so za obisk visokogorja in sredogorja edina pravilna izbira 10- ali 12-zobe gorniške dereze. Celotno preventivno vsebino najdete na spletni strani Planinske zveze Slovenije, kjer lahko preverite odstopanja od na vaši spletni strani objavljenega članka. Celotno vsebino smo - z željo, da bi preprečili nesreče v gorah zaradi uporabe neustrezne opreme - 11. decembra 2019 predstavili tudi na novinarski konferenci Planinske zveze Slovenije.

Cenimo obširno pozornost medijske hiše Delo, ki jo v svojih uredništvih namenjate aktualnim in strokovno pripravljenim vsebinam za varnejši obisk gora, hkrati pa bi vas in vaše bralce želeli opozoriti na sporne, nestrokovne in za obiskovalce gora nevarne promocijske objave, saj marsikateri bralec ne posveča pozornosti, kdaj gre za strokovno besedilo in kdaj za plačano promocijsko objavo.
 
Matjaž Šerkezi,
strokovni sodelavec Planinske zveze Slovenije in gorski reševalec

PZS, 13.12.2019 ob 12. uri
Sporne, nestrokovne in nevarne promocijske objave o planinski opremi v medijih

 

 

 

 

 

PZS: Povezane novice
Z znanjem in izkušnjami v gore pozimi
- iz prve strokovne roke in ne z družbenih omrežij | foto in video

V zasnežene gore - s primerno opremo in znanjem
Kako varneje v gore pozimi?


G-L: objave o novinarski konferenci PZS


Reklame/Google

Veriga-lesce.com/sl/sports-equipment-2/crampons/

G-sport/zimski-sporti/dereze-in-krplje

Bartog.si/dereze-za-cevlje

MimoVrste.com/dereze

Ceneje.si/.../oprema-za-sneg-led/dereze

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

4 komentarjev na članku "Sporne, nestrokovne in nevarne"

Igor Pavlič,

Meni ga odpre, imam vso pravico do tega! https://www.delo.si/polet/dereze-in-palice-kot-obvezna-oprema-182437.html


Iztok Snoj,

Članka mi ne odpre - ker so ju umaknili ali pa nimam pravic.

Strokovnjač nisem, vendar lahko kljub vsemu napišem svoje mnenje, ko se omenja trud: "V zadnjih letih se ob razmahu uporabe in promocije derezic trudimo ozavestiti javnost, da so za obisk visokogorja in sredogorja edina pravilna izbira 10- ali 12-zobe gorniške dereze."

Da bi z gorniškimi derezami hodili po sredogorju, mi je zelo čudno. Do kod sega pri nas, nisem znal najti. Je to gozdna meja ali sega celo 2.000 metrov visoko? Koliko ljudi hodi z derezami na Blegoš, Kriško goro, Kofce, Dobrčo, Porezen itd. Takih ciljev je veliko. Je to sploh varno za vsakogar, da se človek po nesreči ne napiči z zobmi? Zatakne zob v hlačnico in pade zaradi tega? Ker ima gorniške dereze, naj ne bi imel palic, ampak bi moral po sredogorju hoditi s cepinom, kajne.

Morda še kdo zapiše svoje mnenje. Nekaj pa velja tudi dobra praksa.


Iztok Snoj,

Gospod Igor, vašo povezavo mi res odpre, vendar ima datum objave 21. januar 2018 ob 12.01. Zelo možno je, da gre v osnovi za poobjavo istega članka.

V njem res derezice na enem mestu imenuje "prave dereze".

Iz njega štrli uvodni del, ki po mojem ni najbolj na mestu: "Vsem tistim pohodnikom, ki se v poletnih ali zimskih dneh radi podajo po brezpotjih, predvsem po strmih travnatih ali zasneženih pobočjih ..."

Tule razberem, komu je članek namenjen: "Obiranje brezpotij in pohodi v neznane dele naših gora so za povprečnega pohodnika prenevarni, zato se večina odpravi na točke, do katerih vodijo urejene steze in kjer so planinske koče odprte."

Da pa se povsod sme uporabljati samo prave dereze, derezice pa se odsvetujejo - to je pa tako, kot bi za vsako zabijanje žebljev morali uporabljati vedno in samo macolo, tudi ko gre za žebljiček, ki bo (v čisti vertikali) držal sliko.

Mislim, da tu manjka nekaj elastičnosti, kaj je za kaj primerno.

Kot sem že zapisal - morda še kdo zapiše svoje mnenje.

Lep dan vsak dan

Iztok Snoj


Primož Auersperger,

Vsebina je bila izbrisana na zahtevo avtorja / IP

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti