Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Znak kakovosti

Triglavskega narodnega parka je odraz dela v sozvočju z naravo

Bled - Javni zavod Triglavski narodni park je v letu 2019 razširil certifikacijski sistem Znaka kakovosti Triglavskega narodnega parka in tako po novem lahko poleg ekoloških turističnih kmetij certifikat kakovosti na področju turizma pridobijo tudi ponudniki nastanitev iz Biosfernega območja Julijske Alpe (UNESCO MaB).

Trajnostna naravnanost, skladna s cilji parka, in pridobitev enega izmed okoljskih znakov zelene sheme slovenskega turizma so osnovni pogoji za pridobitev certifikata. Prva ponudnika nastanitev, ki sta prejela znak kakovosti edinega slovenskega nacionalnega parka, sta Alpik Chalets iz Bohinja in Eko Camp Korita iz Soče. V Postopek certificiranja pa so vstopili tudi Penzion Kobala iz Tolmina ter eko kampa Kamp Koren Kobarid in kamp Danica iz Bohinja.

“Zaradi narave in kakovosti življenja domačinov je naša prednostna naloga, da tistim, ki s svojimi dejavnostmi na najvišji ravni prispevajo k ohranitvi pristnosti edinega slovenskega narodnega parka, podeljujemo status certificirane kakovosti Triglavskega narodnega parka,” pravi mag. Janez Rakar, direktor Javnega zavoda Triglavski narodni park.

“Z znakom kakovosti TNP, želimo ponudnikom omogočiti kakovostno komunikacijo in izpostavljenost, ki si jo s svojim delom in skrbjo za okolje vsekakor zaslužijo. S tem edinstvenim sistemom certificiranja bodo ponudniki preko projektov in razpisov deležni konkretne podpore, ki mora za njih pomeniti razbremenitev, da bodo lahko svoj čas in energijo v največji meri še najprej lahko usmerjali v izboljševanje kakovosti svojih storitev,” pojasnjuje Davorin Koren, vodja oddelka za trajnostni razvoj v Javnem zavodu Triglavski narodni park.

Ekološke turistične kmetije, turistični ponudniki, vključeni v zeleno shemo slovenskega turizma, izdelki domače obrti, nosilci certifikatov zaščitenih in ekoloških pridelkov in izdelkov, rejci avtohtonih pasem domačih živalina območju Triglavskega narodnega parka in Biosfernega območja Julijske Alpe, ustvarjajo kakovost in pomenijo konkretno dodano vrednost celotnega območja. Tudi to je argument, da na osnovi že pridobljenih certifikatov in brez dodatnih stroškov lahko pridobijo tudi Znak kakovosti Triglavskega narodnega parka.

Območje Triglavskega narodnega parka in Biosfernega območja Julijske Alpe je največji naravni biser Slovenije, ki navdihuje s svojimi naravnimi in kulturnimi znamenitostmi ljubitelje in raziskovalce neokrnjene narave. Namen Znaka kakovosti Triglavskega narodnega parka je, da bi se bogastvo narave in kulture ohranjalo in razvijalo v sozvočju s trajnostnim razvojem. Potrošniki in obiskovalci sicer ob množici različnih z označb vse težje izbirajo tisto pristno in najvišjo kakovost. S povezovanjem različnih certifikacijskih sistemov, ki na območju Triglavskega narodnega parka in Biosfernega območja Julijske Alpe Unesco MAB že delujejo, slednji pridobivajo na prepoznavnosti, potrošniki se lažje odločajo in kakovost tudi plačajo, za prebivalce pa to enostavno pomeni boljšo kakovost življenja.

TNP, 11.12.2019
Znak kakovosti TNP ...

Biosferno območje Julijske Alpe je bilo prvo
biosferno območje v Sloveniji.

Prelistajte koledar TNP 2020



Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46069

Novosti