Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

20 let po poti literatov

VEČER, Štajer'c - Hojka Berlič: Razstava - Z razstavo so zaznamovali dve desetletji, kar na pohodih spoznavajo pokrajino Ivana Potrča in Matije Murka

V preddverje študijskega oddelka ptujske knjižnice do 6. januarja vabi razstava ob 20-letnici pohoda Po poti pisatelja Ivana Potrča in slavista Matije Murka. Razstava obiskovalcem ponuja vpogled v dogajanje, ki se je začelo leta 2001 v okviru takrat novonastalega krožka Spoznavajmo svoj domači kraj, ko so pripravili prvi pohod po poteh Potrčevega otroštva, ki so mu pridružili še opis Murkove poti z Drstelje v ptujske šole. Vse skupaj pa se je po besedah Viktorije Dabič, sicer predsednice društva Zreli Vedež, ki je pot zasnovala, začelo že mnogo prej, ko je še poučevala slovenski jezik na osnovni šoli in je z učenci začela raziskovati pokrajino, ki jo je v svojih črticah opisoval Potrč. Danes je pot registrirana pri Planinski zvezi Slovenije kot markirana planinska pot, v dvajsetih letih se je pohodov udeležilo več kot 7000 pohodnikov, ki so pot obiskali tudi zunaj tradicionalnega novoletnega pohoda. Njihovo pot pa so si v tem času ogledali tudi številni gostje, med drugim Štefka Kučan, na Potrčevi domačiji se je ustavila karavana bralnih študijskih krožkov Beremo z Manco Košir, po poti pa so se sprehodili tudi poslanka Evropskega parlamenta Tanja Fajon, pisatelj Ivan Sivec in drugi.
"Hoditi s knjigo v roki se mi zdi nekaj največ, kar si človek lahko privošči. V zadnjem času sem brala Filozofijo hoje, o tem, kaj pomeni hoditi. Kadar hodiš, si sam oziroma sta dva. Ti sam in pokrajina, po kateri hodiš. Pokrajina, ki jo doživljaš, pokrajina, ki jo vidiš, če jo hočeš videti, pokrajina, ob kateri se ustaviš. Sam si, vesolje je s teboj in to je tisti odklop, ki si ga danes več ne znamo pričarati," je med drugim ob otvoritvi razstave pretekli teden dejala Dabičeva.
"Veliko dodano vrednost v organizaciji takega pohoda vidim tudi v tem, da je bil pohod vzpodbuda za marsikatero slovensko občino, da se je lotila raziskovanja ljudi, ki so delovali na njihovem območju, in tudi to je pripeljalo do tega, da so oblikovali številne druge poti po Sloveniji," pa je ob odprtju razstave poudaril Matjaž Neudauer, direktor Knjižnice Ivana Potrča Ptuj.
                                                                                               Hojka Berlič

Vecer.si 12.05.2019
(Štajer'c) 20 let po poti literatov

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti