Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Peticija proti gradnji

Edelweiss.cz: ... na ledeniku Pitztal-Ötztal - Več kot sto tisoč podpisov

Število ljudi, ki jih skrbi varstvo narave, narašča iz minute v minuto.
Podpora krovne organizacije Evropskega alpskega združenja (EUMA).

Peticija Gerda Estermanna in državljanska pobuda Feldring proti načrtovani združitvi ledeniških smučišč Pitztal-Ötztal je neverjeten dosežek. V kratkem času se je število podpornikov povečalo in kmalu je bila presežena čarobna številka 100 000.

Zanimanje za nedotaknjeno okolje zdaj poganja tudi mednarodni tisk.
Dejstvo je, da gre za množičen poseg v alpsko naravo. Ko gre za izravnavo gorskega grebena, za kar bi bilo potrebno raztreliti "le 120.000 kubičnih metrov skalovja", je treba upoštevati tudi, kakšne dimenzije je. "Če bi na primer želeli na tovornjake naložiti 120.000 kubičnih metrov ruševin, bi bila za to potrebna čakalna vrsta daljša od 100 km, oz. 9.600 transportnih vozil. Anton am Arlberg," pravi generalni sekretar Alpenvereina Robert Renzler.

"Projektni načrti jasno kažejo, kako brutalno bi želeli ravnati z naravo. Skupno 750.000 kubičnih metrov ledenika in kamnin bi bilo preseljenih in vgrajenih bi bilo več kot 35.000 kubičnih metrov betona.
Te številke niso plod domišljije, vzete so iz dokumentov za postopek EIA. "Tako velik projekt v zelo občutljivi ledeniški pokrajini mora biti zavrnjen v presoji vplivov na okolje."

"Načrtovana združitev smučišč je veliko več kot le povezovanje dveh obstoječih ledeniških smučišč. Načeloma bo med obema nastalo novo, tretje ledeniško smučišče, ki bi obsegalo več kot 64 hektarjev. Za to pa so potrebne tri nove žičnice, za katere bodo postavljene nove restavracije ipd. objekti, ki bodo skrbeli za vsaj 1600 gostov in zahtevali še dodatne posege v neokrnjeno gorsko pokrajino “, je projekt predstavil Regina Hrbek iz Naturfreunde.
Zavezništvo za Alpe zahteva, enkrat za vselej, da ustavijo ta velikanski projekt in brez izjeme zaščitijo ledenike. To zahtevo podpira tudi EUMA, ki je prav tako hudo nasprotovala projektu na svoji skupščini 3. 11. 2019.

Pod peticijo vključite svoj podpis.

Kategorije:
Novosti Tuje TUJ Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46074

Novosti