Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Tone Škarja

Delo - STA: ... častni član Planinske zveze Slovenije

»Priznanje je lep spomin na čase, ko smo še znali držati skupaj, ko je šlo za idealizem, kar brez dvoma je alpinizem, in na vse tiste, ki so ostali v Himalaji,« je vtise strnil Kamničan.

Planinska zveza Slovenije je danes na slovesnosti v Laškem podelila priznanja svojim članom za njihovo dolgoletno neutrudno in predano prostovoljno delo v planinstvu. Med nagrajenci je tudi Tone Škarja, sotvorec slovenskih himalajskih zgodb, ki se mu je planinska organizacija za življenjsko delo poklonila s podelitvijo priznanja častni član PZS.

Škarja je priznanje prejel za dolgoletno delo v planinski organizaciji in izjemne dosežke, ki dvigajo ugled slovenskega alpinizma doma in v tujini.

»Z najvišjim priznanjem častni član PZS se je planinska organizacija poklonila alpinistu, gorskemu vodniku, gorskemu reševalcu, pisatelju in fotografu Tonetu Škarji, članu in vodji številnih alpinističnih odprav v Himalajo, ki je bil skupaj z Alešem Kunaverjem glavni tvorec slovenske himalajske zgodbe, in sicer za neizbrisen pečat, ki ga je s svojim vsestranskim, zavzetim in izjemnim delovanjem pustil v slovenskem in svetovnem alpinizmu,« so ob tem sporočili iz planinske zveze.

»Presenečen in ganjen sem, kar ni moja navada. To priznanje sprejemam kot priznanje za skupno pol stoletja dela v planinski organizaciji, dela dobrih ljudi in organizacije. Priznanje je lep spomin na čase, ko smo še znali držati skupaj, ko je šlo za idealizem, kar brez dvoma je alpinizem, in na vse tiste, ki so ostali v Himalaji,« je vtise strnil Kamničan, ki so mu zbrani namenili najglasnejši aplavz.

Planinska zveza je svečane listine PZS podelila 11 zaslužnim posameznikom, spominske plakete PZS 25 planincem ob življenjskih jubilejih ter še šest priznanj za posebne dosežke v letu 2019, ki jih podeljuje predsedstvo PZS.

Zlati častni znak PZS so prejeli: častni generalni konzul Nepala v Sloveniji Aswin Kumar Shrestha za njegov prispevek k uspešnemu sodelovanju Nepala in Slovenije na področju planinstva in alpinizma, Martin Kavčič za njegov prispevek pri obnovi in ureditvi Aljaževega stolpa, Gorazd Lemajič za njegov prispevek pri osveščanju javnosti o vlogi in pomenu Aljaževega stolpa ter primernem odnosu do tega simbola Slovencev, Jernej Hudolin kot priznanje za njegov prispevek pri obnovi in ureditvi Aljaževega stolpa ter Andrej Kokalj za velik prispevek k prepoznavnosti športnega plezanja in dolgoletno organizacijsko delo v športnem plezanju. Posebne pohvale pa je bil deležen Timotej Rajgelj za magistrsko nalogo z naslovom Športno plezanje za otroke in igre na plezalni steni.

Delo, 07.12.2019 16.28
Tone Škarja častni član Planinske zveze Slovenije

Tone Škarja v baznem taboru odprave Everest 1979


Večer, 09.12.2019
Nagrajen Tone Škarja

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti