Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Predavanje in pohod

Društvo prijateljev Nanos: ob 18. uri bo v prostorih Bara Nanos na Razdrtem predavanje Dejana Ogrinca, ob 20. uri pa prične redni nočni pohod ob polni luni na Nanos

V tem obdobju, ko je pred nami adventni čas, bo morda zanimivo prisluhniti potopisni zgodbi o posebnih ljudeh, ki na posebnem območju živijo zelo posebno življenje. Predavanje, mešanica duhovnosti in športne zgodbe, o polotoku Atos, središču krščanskih asketov, je zares zelo posebna in neobičajna zgodb.

Dejan Ogrinec: Bil sem (menda) prvi človek v moderni zgodovini, ki je veslal okoli polotoka Atos, skoraj pozabljenega zavetišča ortodoksnih asketov in menihov, ki prakticirajo staro krščanstvo. Veliko jih živi v jamah, večina v starodavnih samostanih ali naseljih - Skiti. Da sem prišel tja, sem prekršil tri mednarodne zakone - ilegalni prestop meje in dostop na Atos po morju. Bil sem dvakrat ujet, a vedno me je »nekaj« rešilo pred ječo in kaznijo. Tam sem srečal ljudi, ki so onkraj našega dojemanja fizike, občutil energije, ki so nam, v naši civilizaciji, neznane. Duhovne energije, ki se jih občuti in ki človeku lahko fizično pomagajo. Gre za avanturistično popotovanje nazaj v čas, bi lahko rekel. V kraje, ki so ljudem neznani. In še nekaj za konec najave: ženske tja ne smejo že 12 stoletij …

Nočni pohod na Nanos ob polni luni

Po potopisnem predavanju sledi nočni pohod na Nanos ob 20. uri. Ščip bo tokrat šest dni po pohodu. Tradicionalni redni pohodi so v petek, do šest dni pred polno luno ali na dan ob polni luni od septembra do maja.
Šli bomo ob vsakem vremenu, zato se primerno oblecite in opremite (čevlji, palice, lučka, rokavice, zaščitne rokavice, kapa, podkapa, ustrezna oblačila, gamaše …), glede na trenutne vremenske razmere, lahko so že zimske. Potrebna je dobra kondicija in izkušnje. Ponavadi hodimo ob naravni svetlobi, ker je vidljivost dobra tudi brez dodatnih lučk. Tempo bomo prilagodili najpočasnejšim, predviden čas vzpona pa je največ 90 minut.
Vsak udeleženec s tem, ko se udeleži pohoda, zagotavlja, da je zdrav in psihofizično sposoben ter da je seznanjen s tem, da se bo udeležil pohoda na lastno odgovornost in da od organizatorja ne bo v nobenem primeru zahteval nikakršne odgovornosti, udeleženec pa pri tem nima do organizatorja nobene druge obveznosti, razen upoštevanja navodil na pohodu.
Postanek v Vojkovi koči na Nanosu, po vrnitvi v Razdrto pa se bomo zbrali (kdor bo hotel) v Baru Nanos na kozarčku kuhanega vina, kjer nas vedno počakajo in postrežejo v prijetnem okolju.
Vabljeni so tako tisti, ki bodo prisluhnili samo predavanju, ali pa drugi, ki se bodo udeležili samo vzpona na Nanos, seveda pa vabim vse na oba dogodka. Prost vstop.
Dušan Pavlica   

Ker parkirišče pri Baru Nanos ni veliko, se pri večji udeležbi pojavi problem s parkiranjem, zato sem se z lastnikom firme Profiles g. Rudijem Blažkom dogovoril, da v času predavanja lahko uporabite njihovo parkirišče. Zato vas prosim, da ne parkirate drugje po vasi ali pa popolnoma zaparkirate parkirišče pri baru, temveč da svoje avtomobile, v kolikor ni več prostora pri Baru Nanos (A), parkirate na 180 m oddaljenem parkirišču firme Profiles (B), kako do tja si ogledate tukaj - (klikni za prikaz).

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46078

Novosti