Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Še en nepremagljivi

Dnevnik - Gorazd Suhadolnik: ... gurka: Hari Budha Magar gre na Everest

Spomladi bo Nepalec Hari Budha Magar poskusil osvojiti Everest. Magar, nekdanji britanski vojak gurka, je brez obeh spodnjih okončin.

Gurke že 200 let slovijo kot elitni vojaki angleških oboroženih sil. Nirmal Purja Nims, upokojeni britanski vojak gurka, je letos v malo več kot pol leta splezal na vseh 14 osemtisočakov. Tudi Hari Budha Magar je nekdanji angleški vojak gurka. V enoto Royal Gurkha Rifles so ga sprejeli pri devetnajstih letih, deloval je na petih celinah, leta 2010 pa je med vojno v Afganistanu, star 31 let, v eksploziji izgubil obe nogi. Med zahtevno rehabilitacijo je našel smisel v športu. Navdušil se je nad smučanjem in začel uresničevati svojo željo iz otroštva – plezati v gorah.

Septembra 2017 je kot prva oseba brez spodnjih okončin osvojil vrh 6476 metrov visoke nepalske gore Mera Peak. Odprava je bila predvsem trening za vzpon na Everest, ki ga je Magar načrtoval za lansko pomlad. A je januarja lani nepalsko ministrstvo za kulturo, turizem in civilno letalstvo prepovedovalo poskuse vzpona na najvišji vrh sveta planincem, ki po zdravniških merilih niso sposobni za plezanje, popolnoma slepim plezalcem in tistim brez obeh okončin. Po ostrih kritikah z vsega sveta je nepalska vlada dva meseca pozneje prepoved razveljavila. Magar se je odločil, da bo poskusil z Everestom v letošnji pomladi, a mu ni uspelo zbrati denarja. Zdaj napoveduje, da bo poskusil prihodnjo pomlad.

Bolje umreti kot se bati

Dva gornika brez spodnjih okončin sta že stala na vrhu Everesta: Novozelandec Mark Inglis leta 2006, Kitajec Xia Boyu pa lani. Kitajcu, ki je izgubil obe nogi leta 1975, ko je med vzponom na Everest dobil hude omrzline, je uspelo v petem poskusu. »Vzpon na Everest so moje sanje. Moram jih uresničiti, zame je to osebni izziv, izziv usode,« je Xia Boyu povedal lani, preden se je lani skupaj s 13 drugimi plezalci povzpel na vrh najvišje gore.

Vendar pa imata tako Inglis kot Boyu amputirani nogi pod koleni in Magar bo, če mu prihodnjo pomlad uspe, prvi z amputiranima okončinama nad koleni. »Razlika je velika,« pojasnjuje Hari Budha Magar. »Koleno ti da precejšnjo prednost, nogo lahko pregibaš, dvigaš in spuščaš. Brez kolena si kot pingvin.« Gurka, ki živi v angleškem Kentu, se rad smeje in šali na svoj račun. Na vrhu sveta mu vsaj ne bo treba skrbeti zaradi omrzlin stopal, pravi. Pri plezanju uporablja skrajšane proteze s ploščicama na dnu, na katerih so pričvrščene dereze.

Poskus za 350.000 evrov

Poleti se je pripravljal na himalajsko avanturo z vzponom na Mont Blanc. Na Everestu bo potreboval veliko zalog in časa, saj napreduje v primerjavi z »navadnim« gornikom trikrat počasneje. To bo še posebej kritično nad nadmorsko višino 7500 metrov, v »območju smrti«. Zakaj kot oče treh majhnih otrok to sploh počne? »Bolje je umreti kot biti strahopetec,« odgovarja Magar z geslom gurk. Jasno se zaveda tveganja in je pripravljen tudi na najslabši scenarij. »Veliko ljudi pravi, da to delam le zase,« je povedal za CNN.

»To je moje drugo življenje in želim si, da bi bilo pred smrtjo čim bolj smiselno. V Nepalu pravimo, da je invalidnost 'kot breme zemlje', takšna je mentaliteta.« Upa, da lahko s poskusom vzpona vpliva na večjo ozaveščenost o tem, kaj lahko invalid v njegovi stari domovini doseže. »To je večje od mene. Verjamem, da ima lahko ena oseba močan vpliva na svet.« Zaradi posebnih pogojev in zahtev poskus ne bo poceni. Stal naj bi okoli 350.000 evrov. Magar jih bo poskušal do božiča zbrati prek platforme za množično financiranje.

Dnevnik, 02.12.2019 06.45
Še en nepremagljivi gurka: Hari Budha Magar gre na Everest

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti