Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

V Mehiki

Siol, 29.11.2019 11.00
V Mehiki pri sestopu s pečine umrl eden najboljših plezalcev prostega sloga

Vir: Twitter


Delo - Miha Pribošič, 29.11.2019 10.17
Solo plezalec omahnil v smrt

/.../ Novinarji revije Rock&Ice so govorili s 26-letnim Aidanom Jacobsonom, ki v nesreči ni bil resneje poškodovan, in pojasnil jim je, da sta se z Gobrightom spuščala čez sedmi raztežaj (15-raztežajne) smeri Sendero Luminoso z oceno 7b+, ki je razvpita predvsem zaradi najbolj znanega solo plezalca Alexa Honnolda, ki jo je pred petimi leti preplezal brez varovanja.
   Jacobson in Gobright sta uporabljala med izkušenimi plezalci precej razširjeno, a potencialno nevarno tehniko sočasnega spusta, pri kateri sta plezalca pripeta vsak na svojo polovico vrvi in tako drug drugemu predstavljata protiutež. Pri takšnem spustu je ob napaki enega v smrtni nevarnosti tudi drugi. Jacobson je povedal, da je Gobright pripravil vrv za krajši spust, a da vrvi ni prevlekel skozi varovališče do polovice, na koncih pa tudi ni zavezal varovalnih vozlov. Jacobson je za revijo Rock&Ice povedal, da je Gobrighta opozoril na napaki, a da mu je ta odvrnil, da bo vse v redu. »Tako sva se začela spuščati in nenadoma je Brad zdrsnil s konca vrvi,« je povedal soplezalec.

sobota, 30. november 2019, ob 05:28, Uredništvo G-L, ogledov: 1109

SiolNET/Sportal - STA: ... pri sestopu s pečine umrl eden najboljših plezalcev prostega sloga.

V Mehiki se je pri sestopu s pečine El Portero Chico smrtno ponesrečil eden najboljših plezalcev prostega sloga Brad Gobright. 31-letni Američan je padel 300 metrov v globino in takoj umrl. Njegov soplezalec 26-letni Aidan Jacobson ni padel tako globoko in je preživel s poškodbami.

Gobright je bil znan po prostem plezanju, pri čemer ni uporabljal nobene varovalne opreme, a pri usodnem spuščanju s pečine sta z Jacobsonom uporabljala vrv. Vsak je bil privezan na enem koncu 80-metrske vrvi, pri čemer sta njuni telesi delovali kot protiuteži, poroča BBC.

"Začela sva se spuščati. Bil se malo nad njim. Jaz sem bil na levi strani, on na desni. Nato sem nenadoma slišal pok in začela sva padati," je za portal Outside pojasnil Jacobson.

Jacobsonov padec je ublažilo grmovje in je pristal na skalni polici, Gobright pa je padel v smrt.

Na smrt Gobrighta, ki je bil nekaj časa lastnik hitrostnega rekorda v smeri Nose na gori El Capitan v parku Yosemite, so se odzvali mnogi znani plezalci. "Plezalni svet je izgubil pravo luč. Počivaj v miru," je zapisal plezalec prostega sloga Alex Honnold.

Oznake: ALP
eXTReMe Tracker