Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Julijske Alpe,

SiolNET, 26.11.2019 21.35
Julijske Alpe, ki jih lahko odnesete domov

Foto: Manca Ogrin


Vecer.si 29.11.2019
Roman Tratar: Julijske Alpe

 

petek, 29. november 2019, ob 05:27, Uredništvo G-L, ogledov: 426

SiolNET: ... ki jih lahko odnesete domov - Na knjižnem sejmu, ki bo le še do nedelje, 1. decembra - VEČER: Roman Tratar: Julijske Alpe

Planinska založba Planinske zveze Slovenije je pred 35. Slovenskim knjižnim sejmom, ki se je začel 26. novembra in bo trajal do 1. decembra, izdala še zadnjega izmed štirih vodnikov po Julijskih Alpah. Njihovi avtorji Klemen Janša, Jože Drab, Andraž Poljanec in Roman Tratar v vodnikih sistematično popisujejo vse od najmanj zahtevnih označenih planinskih poti do zahtevnih brezpotij in celo lažjih plezalnih smeri.

Serija enciklopedičnih vodnikov po Julijskih Alpah predstavlja modernemu uporabniku prilagojeno prenovo legendarnega dela Julijske Alpe Tineta Miheliča.

Avtorji Klemen Janša, Jože Drab, Andraž Poljanec in Roman Tratar so vse opise preverili z lastnimi nogami in jih napisali tako za planince, ki delajo prve korake v gorski svet, kot za najbolj izkušene stezosledce in ljubitelje brezpotij ter normalnih pristopov na osamljene vrhove, so zapisali pri PZS.

Vodnike odlikuje enciklopedična sistematičnost, opisom dolin in izhodišč sledi poglavje o kočah in zavetiščih, najpomembnejši del pa so opisi vseh vrhov in poti nanje.

Pregledna in nazorna zasnova izpostavlja najpomembnejše podatke, dodane so GPS-koordinate vseh pomembnih točk in ilustrativne fotografije, ki pomagajo pri orientiranju, iskanje podatkov pa še olajša prenovljena grafična podoba.


VEČER, V soboto, 29.11.2019 - Zvezdana Bercko: Julijske Alpe, Roman Tratar 

Visokogorje je že pod debelo snežno odejo in dosegljivo le izkušenim planincem s primerno opremo, za vse ostale pa je zdaj čas za nartovanje prihodnjih tur. In zato kot nalaš prihaja med bralce še zadnji iz serije štirih vodnikov po Julijskih Alpah, ki predstavljajo modernemu uporabniku prilagojeno prenovo legendarnega dela Julijske Alpe Tineta Miheliča. Vodniki razlinih avtorjev so napisani tako za planince, ki delajo prve korake v gorski svet, kot za najbolj izkušene stezosledce in ljubitelje brezpotij ter normalnih pristopov na osamljene vrhove, so zapisali pri Planinski zvezi Slovenije.
Roman Tratar v vodniku Julijske Alpe: osrednji del bralcu predstavi del Julijskih Alp med prelazom Vršič na zahodu in Komno s Krnskimi jezeri na jugu ter Savo Dolinko na severu in Savo Bohinjko z Bohinjskim jezerom na jugu. Območje zajema najvišje slovenske gore s Triglavom na čelu in Škrlatico, kraljico naših gora, ki Triglav povezuje z Martuljkovo skupino. Tam markiranih in zavarovanih poti na visoke in pogosto krušljive vršace skorajda ni - to je svet za najbolj izkušene gornike, ki si znajo poiskati brezpotne prehode in jih ni strah prijeti za skalo. Visokogorskih užitkov tu nikoli ne zmanjka.
Južno in vzhodno od Triglava je pogorje nekoliko manj ostro oblikovano, več je zaobljenih oblik, zelenih zaplat in planin, zakraselih visokogorskih podov. Pokljuki in Mežakli pa vladajo gosti, temni in skrivnostni gozdovi, na teh poteh lahko preživimo dneve in dneve.

Zvezdana Bercko

O avtorju
Roman Tratar je novinec med pisci vodnikov, nikakor pa ne v gorah. Prehodil je vse, kar se v Julijcih da prehoditi, zato so njegovi opisi kratki, jasni in ravno prav natančni, da so pohodniku v pomoč. 
 

Oznake: BIB
eXTReMe Tracker