Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Planinski svet - 22.11.19

Primorski dnevnik, 22.11.2019
Planinski svet


G-L, 26.11.2019: Živiet na planinah
Vivere sui pascoli je naslov zanimive knjige

četrtek, 28. november 2019, ob 05:26, Franci Savenc, ogledov: 317

Primorski dnevnik: Knjiga o pašništvu na Matajurju | Planinski koledar | 11. januar začetek tečajev smučanja | Pominski pohod na Vojnik 

Knjiga o pašništvu na Matajurju

Prav gotovo ste se že kdaj povzpeli na Matajur - Veliko Babo, najvišjo goro Beneške Slovenije, od koder seže pogled do morja in čez Tržaški zaliv, do venca gora na zahodu in Julijce, tja do Notranjske. Danes je gora priljubljena točka zlasti nedeljskih obiskovalcev, še pred desetletji pa je bila v poletnih mesecih polna življenja. Tu so prebivalci vasi gradili in obnavljali stanove (kazone), kosilo se je in paslo na prisojnih in osojnih in manj rodovitnih rebrih. S takim načinom gospodarjenja je dokončno opravil potres, za njim pa tako imenovano tržno gospodarstvo.

Luisa Battistig rodila se je v Kajancovi hiši v Marsinu, je nekdanje življenje na matajurskih planinah opisala na preprost, neposreden in zanimiv način v knjigi, ki je pred kratkim izšla pri založbi Most v Čedadu.

Urednica in soavtorica pripada generaciji, ki je življenje na planinah doživljala kot osemletna deklica. Zbrala in uredila je prispevke o ledinskih imenih in zgodovini stanov in planin, ki jih je preučeval in objavil župnik Božo Zuanella v časopisu Dom. Tankočutno je opisala doživetja in hotenja ter osebne in družinske spomine skozi oči mladega človeka v gorski vasi in v okolju, ki ga danes ni več in pripoved obogatila z izborom ljudskih zgodb in pravljic in s tem opravila hvalevredno in dragoceno dejanje ohranjanja kulturne in jezikovne dediščine.

Etnologinja Špela Ledinek Lozej je knjigi, kjer so vsi prispevki napisani v slovenščini (delno tudi v narečju, kar knjigo dela še bolj zanimivo) in italijanščini, napisala strokovni uvod. Zanimiv je tudi prispevek geografa Maura Pascolinija.

Avtorico in urednico knjige, ki je izšla s prispevkom Občine in Dežele, in predsednico Planinske družine Benečije, bomo spoznali na srečanju - pogovoru v Gorici, v petek, 29. novembra ob 18. uri v Trgovskem domu.

Planinski koledar

Slovensko planinsko društvo v Gorici je tudi letos poskrbelo za nabavo planinskega koledarja za leto 2020. Stenski koledar z barvnimi posnetki in motivi slovenskih gora je na razpolago na sedežu društva, Verdijev Korzo 51 int. vsak četrtek med 19. in 20. uro ter pri odbornikih društva.

11. januarja začetek tečajev smučanja

Snežne razmere v zimskošportnih središčih so ugodne za nemoten začetek smučarske sezone, ki se bo predvidoma začela 11. januarja.

SPDG bo tudi v tej sezoni, v sodelovanju z OOZUS in ZSŠDI priredilo tečaje alpskega smučanja za mladino (in odrasle). Dejavnost se bo odvijala v kraju Forni di Sopra ob sobotah in nedeljah, omogočili bodo tudi avtobusni prevoz. Prijave (na sedežu društva) bodo sprejemali v decembru.

Spominski pohod na Volnik

Že v prejšnjem stoletju so se tržaški planinci radi povzpenjali na Volnik, nad Repničem, od koder se odpira razgled od Triglava, do Snežnika in Jadrana. Takrat je predstavljal vzpon na 544 m visoki vrh res pravi podvig saj je bilo približevanje dolgo in naporno. Na vrhu Volnika je Slovensko planinsko društvo Trst leta 1996 postavilo kamnito obeležje v spomin na preminulega prijatelja, zaslužnega člana in dolgoletnega odbornika Marija Miliča. Od takrat se tržaški planinci in Marijevi prijatelji vsako leto v pozni jeseni povzpnejo na Volnik in obiščejo obeležje . Letošnji spominski pohod bo v soboto, 23. novembra 2019. Zbirališče v Zagradcu ob 14.00 uri.

Varneje v gore

Začetek praktičnega dela ciklusa srečanj z naslovom »Varneje v gore« v organizaciji SPDT, napovedan za jutri, soboto, 23. novembra, je iz tehničnih razlogov preložen na kasnejši datum.

eXTReMe Tracker