Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Finalistka

Mladi upi 2019: športna plezalka Lučka Rakovec
Spoznajte finaliste
razpisa Mladi upi 2019!

18-letna Lučka je najmlajša članica članske državne reprezentance v športnem plezanju in ena od dveh Slovenk, ki sta krojili zgodovino tega športa z nastopom na olimpijskih igrah za mlade, ko so prvič vanje vključili tudi športno plezanje. Plezanju je predana s srcem, z mislimi pa je že na olimpijskih igrah.

Lučka Rakovec

Leto rojstva: 2001
Disciplina delovanja: športno plezanje
Dosedanji dosežki: 1. mesto v disciplini lead na evropskem prvenstvu na Škotskem (2019); 3. mesto v disciplini lead na tekmovanju IFSC Climbing Worldcup v Kranju (2019); 9. mesto v disciplini lead na tekmovanju IFSC World Championship na Japonskem (2019); 7. mesto v disciplini lead na tekmovanju IFSC Climbing Worldcup v Franciji (2019); 6. mesto v disciplini lead na tekmovanju IFSC Climbing Worldcup v Švici (2019); 8. mesto v disciplini boulder na tekmovanju IFSC Climbing Worldcup v Nemčiji (2019); 4. mesto v disciplini boulder na tekmovanju IFSC Climbing Worldcup v Rusiji (2019); 1. mesto v disciplini boulder v ženskem mladinskem tekmovanju A boulder: European Youth Championship v Belgiji (2018); 2. mesto v disciplini boulder v ženskem mladinskem tekmovanju A boulder: IFSC Youth World Championships v Rusiji (2018); 1. mesto v disciplini lead v ženskem mladinskem tekmovanju A lead: European Youth Cup v Nemčiji (2018); 4. mesto v disciplini lead na ženskem mladinskem tekmovanju A lead: European Youth Cup v Švici (2018); 2. mesto v disciplini lead na ženskem mladinskem tekmovanju A lead: European Youth Cup v Italiji (2018); 3. mesto v disciplini boulder na ženskem mladinskem tekmovanju A boulder: European Youth Cup na Nizozemskem (2018); 4. mesto v disciplini lead na ženskem mladinskem tekmovanju A lead: European Youth Championship v Avstriji (2018); 3. mesto v disciplini boulder na ženskem mladinskem tekmovanju A boulder: European Youth Cup v Avstriji (2018); 2. mesto v disciplini lead in 9. mesto v disciplini speed na ženskem mladinskem tekmovanju A lead: European Youth Cup v Franciji (2018)
Vzorniki: ne izpostavlja imen, zgleduje se po vseh vrhunskih športnih plezalkah
Cilji in želje: uvrstitev na olimpijske igre v Tokiu 2020 in Parizu 2024

Lučka Rakovec je ena najbolj perspektivnih športnih plezalk v Sloveniji ta hip. V naporne treninge je pripravljena vložiti veliko truda, posledično pa se zmage vrstijo ena za drugo.

Lučka pravi, da se je s športom začela ukvarjati že zelo zgodaj. “Starši so me postavili na alpske smučke, ko sem ravno dobro shodila, ko sem za rumeno štartno številko, ki smo jo imeli vsi otroci v skupini, s seboj nosila majhnega kužka in me je morala mami ves čas čakati ob vznožju, da sem se počutila prijetno,” pravi. Nato je sledilo rolanje, ki se ga je naučila kar sama. “Velikokrat doma slišim zgodbico, da nisem dovolila, da bi mi kdo pomagal. Zato mi je mami pod pajkice namestila večkrat prepognjeno brisačo in me oblepila z lepilnim trakom, da ob padcih ni preveč bolelo,” se spominja zgodnjega otroštva. Kaj kmalu je poskusila tudi z drsanjem in tudi tukaj je želela poskusiti sama, čeprav je na začetku bolj objemala ograjo. Sledilo je kolo, pa ritmična gimnastika in nazadnje še športno plezanje.

S športnim plezanjem se je seznanila v drugem razredu osnovne šole, čeprav je svoje plezalne sposobnosti kazala, še preden je dobro shodila. “Od tistega dne, ko sem prvič prišla v telovadnico s plezalno steno, to je bilo na moji osnovni šoli, je moje življenje povezano s športnim plezanjem. To je bila ljubezen, ki traja še danes, ko sem stara 17 let. In, ko se ozrem nazaj, nikoli ne bi storila drugače, plezanje je moje življenje, moja strast, moj način premagovanja težkih trenutkov, moje sproščanje,” pravi Lučka.

Pred štirimi leti se je z nastopi na tekmah evropskega pokala in svetovnega mladinskega prvenstva začela vključevati v vrhunski šport in osvojila že nešteto medalj. Sama pravi, da je do zdaj najbolj ponosna na svojo udeležbo na olimpijskih igrah mladih v Argentini, kjer je bila ena od dveh Slovenk, ki sta se udeležili tekmovanja. “Te igre so bile tudi prelomnica za športno plezanje, saj je bilo plezanje prvič na programu olimpijskih iger. In za vedno bom v zgodovini športnega plezanja v Sloveniji zapisana kot ena izmed prvih dveh slovenskih tekmovalk udeleženk v športnem plezanju,” pravi mlada športnica. Zaradi tega je dodatno motivirana, da se še bolj posveti treningom in se uvrsti tudi na olimpijske igre v Tokiu 2020 in Parizu 2024.

Njen trener in mentor Anže Štemfelj iz Plezalnega kluba FA je prepričan, da je Lučka ena najbolj perspektivnih športnih plezalk v Sloveniji. “Njen pristop do treningov je tak, kot ga vrhunski šport zahteva: pripravljena je vložiti veliko časa in energije v trening, ker se zaveda, da je to edina pot do uspeha. Je motivirana in ima jasno izoblikovane cilje,” pravi trener, ki je prepričan, da je Lučka sposobna posegati po najvišjih mestih v svetovnem merilu.

18-letnica pravi, da je športno plezanje njeno življenje, naporni treningi pa del vsakdana, brez katerih si skorajda ne predstavlja življenja. Zato ji ni težko, da gre vsak dan takoj po pouku na treninge, ki se zavlečejo do poznih ur. Domače naloge in učenje opravi kar v času premora med treningom. Njeni konci tedna so zapisani tekmam ali treningom, pogosto odhaja tudi na priprave v tujino. K sreči pa so na njeni šoli do njenega trdega dela in dosežkov razumevajoči in ji nudijo vso podporo.

“Že od prvega letnika je bila odločena, da bo uspešna vrhunska športnica,” pravi Primož Praprotnik, športni koordinator na Gimnaziji Šentvid. Kljub predanosti športu pa Lučka uspešno usklajuje vse športne in šolske obveznosti in je kot vrhunska športnica in pridna dijakinja vzor mlajšim dijakom, je prepričan.

Prav to pa je ena od njenih želja – da bi pozitivno vplivala na mlade. “Rada bi postala vzor mlajšim športnicam, tako na športnem področju kot tudi na ostalih področjih. Prav tako želim mladim pokazati smisel športne aktivnosti, ne le tekmovalne, temveč tudi rekreativne. Menim, da je za celovit razvoj mlade osebe potrebna prava kombinacija šolskih ter športnih aktivnosti,” pravi Lučka, ki veliko trenira tudi v naravi in zato aktivno sodeluje pri ohranjanju narave – skrbi za čisto okolje in poudarja nujnost povezovanja z naravo.

Bodoča študentka se še odloča med študijem na Fakulteti za šport in Ekonomski fakulteti. A že zdaj je prepričana, da bo športno plezanje še naprej velik del njenega življenja. Poleg športnih ciljev pa ima tudi druge: “Želim prevzeti vlogo ambasadorke zdrave ter uravnotežene prehrane, zdravega načina življenja, skrbi za naravo ter okolje in pristne človeške odnose.” Pravi, da vzornikov nima in da se skuša učiti od vsake vrhunske plezalke.

Mladi-upi.si, ...11.2019
Finalistka Mladi upi 2019: športna plezalka Lučka Rakovec

Projekt »Mladi upi« je nadaljeval svoje poslanstvo tudi v letu 2019. Strokovna komisija je pregledala vse prijave mladih talentov s področij športa, umetnosti, znanosti ter para športa in izbrala 20 kandidatov, uvrščenih v ožji izbor finalistov. ...

Kategorije:
Novosti PLE MLA SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti