Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Med ruševinami

Slovenske novice - Tina Horvat: ... na Okrešlju jokali zaradi čebule | Planinci so na pogorišču v soboto zavihali rokave - Odstranili več kot polovico odpadnega materiala + VEČER

LJUBLJANA • Čeprav je Planinskemu društvu Celje Matica pred slabima dvema tednoma, v dneh med 4. in 7. novembrom, pogorel že drugi planinski dom, poleg Kocbekovega na Korošici še Frischaufov na Okrešlju, so si včeraj lahko vsaj malo oddahnili. S Policijske uprave Celje so namreč sporočili, da so po sobotnem ogledu pogorišča ugotovili, da je zagorelo zaradi napake na električni napeljavi ter da je tuja krivda izključena. Kljub obupu, ki je zajel celjske in vse slovenske planince, je vsaj jasno, da ognja ni nihče podtaknil oziroma da ne gre za nameren požig. Tudi to se je namreč govorilo, potem ko so od priljubljene planinske postojanke ostali le črni zidovi.

»Naše društvo je v samo dveh letih izgubilo kar dve koči. Ne vem, kako naprej. Ostali smo tako rekoč brez vsega, brez vseh prihodkov. Gre za velikansko izgubo za naše društvo kot tudi za slovensko planinstvo na splošno,« je za Slovenske novice takoj po požaru povedal Brane Povše, predsednik PD Celje Matica, takrat še povsem na tleh. Društvo je namreč v zadnjih treh letih kočo tako obnovilo in preuredilo, da bi morala držati za najmanj naslednjih 20 let. V obnovo so vložili sto tisoč evrov in so še globoko v kreditih.

Do pasu v ruševinah

Zjutraj so se zbrali v Logarski dolini in ves dan delali.A včeraj je bil Brane Povše že mnogo boljše volje! V soboto po kriminalističnem ogledu pogorišča so namreč planinci zavihali rokave in izvedli delovno akcijo, pri tem so bili v PD Celje Matica zelo presenečeni, saj se je odzvalo kar približno 50 prostovoljcev. Kot je povedal Povše, so prišli tako rekoč iz vse Slovenije, in sicer poleg domačih planincev alpinisti iz alpinističnih odsekov (AO) Celje Matica, Ljubljana Matica, Železničar in Šaleški AO pa tudi člani PD Kranjski gamsi in Plezalnega kluba Rifnik ter nekaj posameznikov. »Pogorišče je treba pred obnovo počistiti, da ne bi kaj na koga padlo. Odstraniti je bilo treba vse neuporabne predmete, ves odpadni material, kamne, železje, lesene dele in kritino. Tega je bilo ogromno, predvsem železja. A skupaj smo res veliko naredili, v dolino smo zvozili več kot polovico železja in pogorišče očistili zagotovo za tri četrt,« je z veliko bolj veselim glasom povedal Povše.

Najprej so usposobili tovorno žičnico, da so lahko z njo odvažali odpadni material. Kot so povedali prostovoljci iz PD Kranjski gamsi, so najprej odstranili les in kritino, nato so se lotili ruševin iz notranjosti, in sicer z lopatami in samokolnicami, kamenje tudi z rokami. Ponekod je bilo materiala tudi do pasu.

Pomagal bo tudi 6pack Čukur

Kakor so bili v celjskem PD presenečeni nad udeležbo, pa so bili prostovoljci nad postrežbo. Že med forenzično preiskavo so se lahko v bližnji brunarici Gorske reševalne službe ogreli z odličnim toplim čajem, med odmori pa so jim postregli tudi z domačim narezkom. Ob koncu je vse čakal odličen golaž, zaradi katerega so menda mnogi tudi zelo jokali. A ne od žalosti, ampak ker je bilo treba narezati toliko čebule.

Povšeta še povprašamo, kako kaže z obnovo planinskega doma. »Vse je odvisno od denarja. Če nam ga bo uspelo zbrati dovolj, bi spomladi lahko začeli obnovo oziroma gradnjo novega in ga do konca leta že končali. Žiro račun že imamo odprt, prav tako se dogovarjamo za donacije v materialu. Poleg tega bomo na začetku decembra odprli možnost telefonskih, SMS-donacij,« je povedal.

Nedavno se je na profilu na facebooku odzval tudi raper 6pack Čukur in obljubil, da bo lastnoročno pomagal pri obnovi. »Na Okrešlju sem s fotrom polagal keramiko. Orodje so nam peljali z žičnico, midva sva šla peš. Pogled med rezanjem keramike je bil brutalen. Upam, da ga boste kdaj obnovili ... če boste rabili keramičarja, sem tu,« je zapisal.

PD Celje Matica: Hvala!

Celjskemu planinskemu društvu se ni treba bati, da bodo ostali sami, in to so po začetnem šoku ugotovili tudi sami. »Na pogorišču je kar mrgolelo pridnih rok, nasmejanih obrazov, ljudi, polnih pozitivne energije. Kuhinjski mojster je poskrbel za odlične obroke, pomočnice za postrežbo, kavo in čaj. Zaradi vas nam je uspelo narediti ogromno, Planinsko društvo Celje Matica se vsem prostovoljcem iskreno zahvaljuje! S takšnim odzivom ste nam vlili upanje ter nam dali energijo, da zadevo uspešno in v čim krajšem času izpeljemo do konca. Hvala,« so se na spletu še pisno zahvalili pomagačem. Nad 50 prostovoljcev je v soboto zavihalo rokave.

Tisoč obiskovalcev na dan

Frischaufov dom na Okrešlju je med najbolj priljubljenimi planinskimi postojankami v Sloveniji, sploh v Kamniško-Savinjskih Alpah. Ob lepih dnevih je sprejel tisoč ljubiteljev gora na dan, na leto tudi 25.000!
S takšnim odzivom ste nam vlili upanje ter nam dali energijo, da zadevo uspešno in v čim krajšem času izpeljemo do konca.
 

Slovenske novice, 19.11.2019
Med ruševinami na Okrešlju jokali zaradi čebule


Facebook, 21.11.19 17.59: Sprejet amandma k proračunu za leto 2010,
da se nameni 400.000 € za obnovo Kocbekovega doma na Korošici in Frischaufovega doma na Okrešlju.
Amandma so poslanci poddprli soglasno!


PZS, 22.11.2019 11.30
Proračunska sredstva za gradnjo novih planinskih koč na Korošici in Okrešlju

Na četrtkovi seji Državnega zbora RS so poslanci na prošnjo Planinske zveze Slovenije za pomoč pri sanaciji škode pogorelih planinskih koč soglasno sprejeli amandma k proračunu za leto 2020, da se nameni finančna sredstva za obnovo Kocbekovega doma na Korošici in Frischaufovega doma na Okrešlju, v okviru česar bo planinska organizacija prihodnje leto prejela 400 tisoč evrov.
Ocenjena sredstva za novogradnjo obeh planinskih koč v Kamniško-Savinjskih Alpah so poldrugi milijon, planinci so s članarino prispevali dobrih 45 tisoč, PZS dodatnih 20 tisoč ... PD Celje Matica pa je odprl tudi poseben transakcijski račun za prostovoljne prispevke.

 

 


... več PZS >


aktualno24.si, 21.11.2019 21.43
Poslanci zagotovili tudi 400 tisoč evrov za obnovo pogorelih domov na Korošici in Okrešlju

Državni zbor, ki glasuje o proračunih za leti 2020 in 2012, je v okviru sprejetih amandmajev zagotovil tudi dodatnih 400.000 evrov za obnovo pogorelih planinskih domov na Korošici in Okrešlju. Prvega so ognjeni zublji uničili oktobra 2017, drugega pa pred komaj štirinajstimi dnevi.

3 komentarjev na članku "Med ruševinami"

Jani Bele,

In samo upamo lahko, da se Cerkev ne bo domislila, da koča stoji na njeni zemlji in zahtevala denarno odškodnino - kot pri Korošici.


Igor Pavlič,

Proračun RS namenja obnovitvi teh dveh pogorišč 400.000 EUR davkoplačevalskega denarja! Bodimo ponosni na naše poslance!


Igor Pavlič,

Glede na to, da bo lastnik pogorišč prejel 400.000 EUR proraunskih sredstev po zaslugi poslancev lahko pričakujemo, da bodo v obeh objektih primerno in ustrezno zagotovili VIP namestitvene pogoje (najmanj po eno sobo s francosko posteljo ter jakuzzijem)! Ko nčno sta bili obe koči tudi obveščevalni točki.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti