Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Zbiranje prispevkov

Delo: ... za dom na Okrešlju: po prvi oceni škode za vsaj pol milijona evrov

Pri PD Celje - Matica so odprli poseben transakcijski račun za pomoč pri zbiranju sredstev. Pogoreli dom si namreč želijo čim prej obnoviti oziroma zgraditi na novo.

Med planinci zelo priljubljeno planinsko postojanko Frischaufov dom na Okrešlju je prejšnji teden povsem uničil hud požar. Za Planinsko društvo Celje - Matica, ki upravlja dom, je to hud udarec, saj je pred dvema letoma prav tako v požaru izgubila že Kocbekov dom na Korošici.

»Od Frischaufovega doma na Okrešlju, ki ga je v poletni sezoni obiskalo okrog petindvajset tisoč ljudi, so ostali le še zidovi, ki se ob močnem vetru že sami podirajo. V zadnjih treh letih smo v kočo vložili sto tisoč evrov in smo še globoko v kreditih. Zamenjali smo streho, popolnoma prenovili sobe, prenovili kuhinjo, jedilnico in sanitarije ter uredili novo učilnico za predavanja, tako da bi lahko dom v takšnem stanju deloval vsaj naslednjih dvajset let, požar pa ga je popolnoma uničil. Planinska koča s pomožnim objektom je povsem uničena, prav tako njena notranjost, medtem ko so tovorna žičnica, čistilna naprava in zimska soba ostale nepoškodovane,« je za Planinsko zvezo Slovenija povedal še vedno pretreseni Brane Povše, predsednik PD Celje - Matica.

»Po prvi oceni je škode za vsaj pol milijona evrov, moramo pa si vzeti čas za premislek, kako se lotiti reševanja te katastrofe, saj je naše društvo v dveh letih v požaru izgubilo dve planinski koči in smo tako rekoč čez noč ostali brez vseh prihodkov, ki bi lahko pripomogli tudi pri obnovi koče na Korošici. Najprej moramo dojeti, da je vse to sploh res,« je še dodal Povše.

Frischaufov dom na Okrešlju je bil ena najbolj priljubljenih izletniških točk v Kamniško-Savinjskih Alpah, predvsem zaradi precej lahkega dostopa. Bil je tudi ena od točk na Slovenski planinski poti, priljubljena med planinci, alpinisti in tudi turisti. Izguba koče tako ni bila velik udarec za lokalno planinsko društvo, pač pa za slovensko planinstvo nasploh.

Za vse, ki bi želeli priskočiti na pomoč pri gradnji novega planinskega doma na Okrešlju, je PD Celje - Matica odprl poseben račun pri Abanki Celje. Svoje prispevke lahko nakažete na TRR: 0510 0801 6743 162. Bodo pa v kratkem uredili tudi možnost doniranja prek SMS-sporočil.

Vzrok požara še ni znan, saj policisti, kriminalisti in forenziki zaradi slabih vremenskih razmer še niso mogli opraviti ogleda kraja pogorele koče.

Delo, 15.11.2019 14.42
Zbiranje prispevkov za dom na Okrešlju: po prvi oceni škode za vsaj pol milijona evrov


PZS, 15.11.2019 08.30
Pomoč za gradnjo novega planinskega doma na Okrešlju

SiolNET, 15.11.2019 09.51
To je novo v zvezi z uničeno planinsko kočo v Kamniško-Savinjskih Alpah #video

...

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46028

Novosti