Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Planinski svet - 14.11.19

Primorski dnevnik, 14.11.2019
Planinski svet

sobota, 16. november 2019, ob 05:29, Franci Savenc, ogledov: 426

Primorski dnevnik: Treningi in vadba športnega plezanja | Martinov pohod | Izlet v neznano | Varneje v gore

Treningi in vadba športnega plezanja

Tudi letos se je pred novembrskim dežjem uspešno zaključil tečaj športnega plezanja v organizaciji alpinističnega odseka SPDT Čez cel oktober so potekali treningi in predavanja na in pod umetno plezalno steno v Bazovici, ob koncih tedna pa so tečajniki obiskali bližnja plezališča pod Napoleonsko cesto, v Črnem Kalu in nad Doberdobskim jezerom. Vreme nam je bilo naklonjeno, zagodlo nam je le za zadnji celodnevni izlet, zaradi česar smo se namesto plezanja v Rovinju preizkusili v pokritem plezalnem centru v Trevisu. Dobra udeležba na tečaju je pripomogla k prijetnemu vzdušju, ki se je poznal tudi na tradicionalni zaključni tekmi Tečajniki so se preizkusili na šestih balvanih različnih težavnosti Prvo mesto je slavila Ilaria, ki je vse zastavljene probleme preplezala v zgolj sedmih poskusih, drugo mesto je zasedel Lenart, na tretje mesto pa je pristala Nika.

Tečajniki in ostali člani alpinističnega odseka bodo lahko zdaj svoje znanje nadgrajevali v telovadnici v Bazovici, ki je plezalcem na voljo od ponedeljka do četrtka v večernih urah.

Na umetni steni v Bazovici se ob torkih in četrtkih poleg odraslih urijo tudi otroci in mladina v dveh starostnih skupinah. Treningi so razdeljeni v tromesečja, v naslednjem je na voljo še nekaj mest.

Martinov pohod

V nedeljo, 10. novembra, se je v nepričakovano sončnem jutru v Grahovem Brdu zbrala lepa skupina planincev.* članov SPDT in prijateljev, članov pobratenega planinskega društva LPP iz Ljubljane. Ubrali so krožno pot, ki jih je vodila po vaških stezah in kolovozih, čez travnike in pašnike, skozi rumeno žareč gozd in živo rdeče rujevo grmovje, mimo vinogradov in skrbno urejenih vrtov nazaj na izhodišče. Vodička Marinka je pohodnike opozorila na marsikatero zanimivost: ogledali so si manjšo površinsko »javo«, kjer so domačini kopali tomajski ploščati apnenec in iz njega pridobivali skrle za tlakovanje in za prekrivanje streh. Tu, predvsem pa v Komenskem apnencu, so domačini med delom odkrili številne, tudi večje fosile, predvsem značilne komenske ribe, primerki so shranjeni v raznih naravoslovnih muzejih, predvsem v Trstu in na Dunaju. Kamen je bil gradbeni material tudi za gradnjo pastirskih hišk, zaščite pred vremenskimi ne- prilikami za pastirje in kmete. Na poti med vinogradi, kjer iz trte refo- ška na apnenčasti podlagi pridelujejo teran, je bilo govora tudi o različnih tipih terana, ki nastajajo na podlagah z večjo ali manjšo vsebnostjo roženca.

V bližini Šepulj so se pohodniki ustavili ob gotski cerkvi sv. Antona, za katero je nekoč stal samostan, pred njo pa še vedno leži zelo globok kal: po njegovi poledeneli površini so se 17. januarja, ob praznovanju cerkvenega zavetnika, drsali vaščani, zlasti mladi pari. Mimo mogočne zgradbe pršutarne je pot vodila še do najstarejše trte na Krasu, častitljivih 240 let stare trte refoška.

V vasi Utovlje je vodička pojasnila nastanek stare vaške cerkve, ki je bila ob izgradnji skupna vasem Utovlje, Dobravlje in Grahovo Brdo.

Triurnemu sprehodu v sončnem jesenskem jutru je sledil zasluženi postanek na gostoljubni turistični kmetiji v Grahovem Brdu. Ob dobri hrani in pijači, pečenem kostanju, zvokih harmonike, bogatem srečelovu so se tržaški planinci in ljubljanski gostje v prijetnem klepetu zadržali do poznega popoldneva in tako primerno počastili martinovo.

Izlet v neznano

Pred zimskimi vzponi načrtuje SPDT še izlet s prikritim ciljem. Nezahteven sprehod po krajih, kar se bolj po redko ustavljamo povezan s prijetnim prijateljskim druženjem, je priljubljena stalnica v naši vsakoletni dejavnosti.

Na avtobusni izlet proti nepoznanemu cilju se bomo podali v nedeljo, 1. decembra 2019. Avtobus bo odpeljal iz Trsta, s trga Oberdan ob 6.30, oziroma s trga v Sesljanu ob 6. SO. Izletni naporen, nujna pohodniška obutev, pohodniške palice, tudi topla obleka ne bo odveč glede na letni čas. Prijave sprejemamo do vključno sobote, 23. novembra, oziroma do zapolnitve mest; pokličite na telefonsko številko 040 413025 (Marinka).

Varneje v gore

»Varneje v gore« je naslov ciklusa srečanj, ki ga organizira SPDT z namenom, da bi članom, pohodnikom, planincem in alpinistom nudili več znanja in izkušenj za varnejše gibanje v naravi, predvsem v gorah.

Teoretični del ciklusa je potekal v zgodnje pomladnih mesecih v dvorani Zadružne kraške banke na Opčinah. V soboto, 23. novembra, pa bomo začeli s praktičnim delom. Ta bo potekal na terenu v dolini Glinščice, vodil ga bo gorski reševalec Robert Kovač, član Gorske reševalne službe Slovenije s sodelavci. Na prvem srečanju bo govora o primerni opremi, o prehrani, o gibanju v gorah ter o obnašanju v primeru nesreče.

Zbrali se bomo ob 9. uri pri koči Premuda. Iz organizacijskih razlogov je prijava nujna. Vpise sprejemamo do srede, 20. novembra, pokličite kontaktno št. 040 413025 (Marinka).

 

Oznake: PLE
eXTReMe Tracker