Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Na vrh Afrike

Delo, 12.11.2019 13.30
Na vrh Afrike brez okončin

četrtek, 14. november 2019, ob 05:26, Urednik G-L, ogledov: 713

Delo: ... brez okončin. Anglež Alex Lewis, ki je pred šestimi leti zaradi bakterijskega vnetja ostal brez vseh štirih okončin, ...

... dokazuje, da lahko živi izpolnjujoče življenje tudi v drugačnem telesu.

Podvig na eno najvišjih afriških gora, 4550 metrov visoki Ras Dashen v Etiopiji, so načrtovali več let, poskusili letos januarja, zdaj, v začetku novembra, pa je to 39-letnemu Angležu Alexu Lewisu vendarle uspelo.
Za zdravega in dobro pripravljenega človeka morebiti nič takšnega, za Alexa, ki je od leta 2013 brez vseh štirih okončin, pa izjemen dosežek.

Ta sicer že ves čas, odkar je po hudi bolezni kolikor toliko okreval, dokazuje, »da me moja prizadetost ni ustavila oziroma ovirala in želim, da bo to – da ni ovir v življenju – sprevidel tudi moj sin, ki odraste,« je povedal odločni oče zdaj osemletnega Sama. Pred šestimi leti je namreč zbolel za prehladom, ki pa je prerasel v bakterijski toksični sindrom, zaradi česar so mu morali nazadnje amputirati vse štiri okončine, bakterije (strep A) pa so mu uničile – dobesedeno požrle – tudi obraz, zlasti predel okoli ust.

Od takrat nenehno kljubuje svojemu telesnemu stanju in premika meje: po treh letih okrevanja, operacij, treningov, iskanja najbolj optimalnih protez, se je vrnil v službo, nato pa se lotil tudi športnih podvigov, med drugimi je devet dni veslal v kajaku okoli grenlandske obale. Ljudje so za njegovo okrevanje zbirali tudi donacije: glasbena skupina Coldplay, denimo, je temu namenila deset tisoč funtov.

eXTReMe Tracker