Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Spomnite se jih

Janez Jeglič - JohanHerman Donik: Spomin na Janeza Jegliča - Johana, Tomaža Humarja in Vanjo Furlana

Greste na treking v Nepal in vaš cilj je Everest Base Camp.

Janez Jeglič - Johan

Deset minut od Gorak Shepa boste na levi strani videli podor, ki sega vse do vaše poti. Za podorom se po travniku dvignete približno deset metrov in prišli boste do balvana s slabo vidnim napisom Janez Jeglič. Obesite molilne zastavice in poglejte proti vrhu Nuptseja, na katerem je svojo življenjsko pot končal ta izjemni plezalec. Na ta način se mu boste poklonili, da bo spomin nanj živel naprej.
Napis na balvanu je vsako leto slabše viden. Leta 2008 me je do balvana pripeljal Franc Pepevnik - Aco. Takrat je bil napis še zelo dobro viden.

V Namche Bazaarju obiščite lodž Shangri-La, katerega lastnik je Chindi. Chindi ima v svojem lodžu slovensko in angleško izdajo knjige Tomaža Humarja Ni nemogočih poti. Slovenska izdaja ima lastnoročno posvetilo od Humarja in tudi ena stran v knjigi je posvečena Chindiju. Bil je namreč njegov sirdar (uradni vodja šerp) in kuhar na odpravah Nuptse in Ama Dablam, na katerem sta žal že pokojna Tomaž Humar in Vanja Furlan preplezala prvenstveno smer. Z veseljem vam bo povedal nikjer zapisane zgodbe in doživetja s slovenskimi alpinisti. Humarja je zelo spoštoval in tudi on je imel do njega prijateljski odnos. Chindi je plezal tudi z Reinholdom Messnerjem.

Obiščite Chindija in prespite v njegovem lodžu ter zvečer skupaj z njim spijte čaj in prisluhnite njegovim zgodbam.

Naš letošnji obisk Nepala je bil družinski. Prvič se nama je z ženo pridružil tudi sin. Z ženo sva bila v preteklosti že nekajkrat na različnih trekingih v Himalaji. Letos smo šli pod Everest. Sin je z Lhapka Sherpo splezal na 6119 metrov visoki Lobuche East.
Lhapka je bil šestnajstkrat na Everestu. Drugo leto gre že sedemnajstič. Izjemen človek, toda to je že druga zgodba.
Herman Donik

 

ZDBOS, 09.06.2015
Herman Donik – moški z osteoporozo

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti