Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Odgovor

PZS, 12.11.2019 = za medije
Odgovor Planinske zveze Slovenije na članek v časopisu Delo 17.10.2019


Delo, 17.10.2019


SiolNET, 04.09.2016
Planikam pred leti grozilo iztrebljenje, danes jih najbolj ogrožajo podnebne spremembe #intervju

G-L, 09.09.2016Pred leti jim je
... grozilo iztrebljenje, danes jih je lahko strah podnebnih sprememb #intervju - Marjeta Keršič Svetel
ponedeljek, 18. november 2019, ob 05:26, Urednik G-L, ogledov: 820

Planinske zveze Slovenije na članek Z alpskih planot v kreme in zdravila, objavljen v Delu 17. oktobra 2019.

Na Planinski zvezi Slovenije smo v Delu 17. oktobra 2019 z zanimanjem prebrali obširen članek z naslovom Z alpskih planot v kreme in zdravila o planiki (Leontopodium alpinum), ki velja za rastlino s številnimi zdravilnimi učinki. V prispevku avtorja Milana Ilića je sicer zapisano, da je planika strogo varovana alpska rastlina, v Avstriji z zakonom zaščitena od leta 1886, nikjer pa ni omenjeno, da je planika tudi v Sloveniji zavarovana rastlinska vrsta, in sicer že od leta 1896, kar pomeni, da je njeno nabiranje strogo prepovedano. Razlog za njeno zavarovanje pred davnimi leti je bilo med drugim tudi nenadzorovano trganje v velikih količinah za medicinske namene, kar je rastlino skoraj iztrebilo iz naših gora.

Planika ali očnica je najstarejša zavarovana rastlina na Slovenskem, saj so jo že leta 1896 najprej zavarovali na Goriškem, dve leti pozneje pa še na Kranjskem in Štajerskem. Zavarovana je v vseh alpskih deželah, saj je planika kot alpski simbol posebnost visokogorja, trganje pa je močno ogrozilo rastlino. Menimo, da je treba pri tovrstnih prispevkih v medijih skrbno premisliti, saj lahko imajo objave dolgoročno negativne učinke na naravno okolje in njegove sestavne dele, kar lahko vodi tudi v izginotje določenih rastlinskih vrst.

Irena Mrak,
podpredsednica Planinske zveze Slovenije

Komentiraj (6):

Emilija Vraber, ponedeljek, 18. november 2019, ob 11:08

Ne vem sicer, kako je v članku (ki ga nisem prebrala) opisano pridobivanje krem in zdravil iz planik, vem pa, da ima švicarsko podjetje Just cele nasade gojenih planik (glej naslovno sliko na njihovi spletni strani), iz katerih potem pridelujejo svoje kreme za sončenje, pa še kaj.
Ali se tako gojene rastline še lahko štejejo za zaščitene?
Emilija Vraber

Franci Savenc, ponedeljek, 18. november 2019, ob 13:14

Članka nam dosledj (še) ni uspelo pridobiti. Na odgovor ali gojene rastline še lahko štejemo za zaščitene pa tudi še (po)čakamo. Urednik

Tomaž Rusimovič, ponedeljek, 18. november 2019, ob 14:09

Marjeta Keršič Svetel je podala odgovore na dileme o gojenih planikah:

https://siol.net/novice/slovenija/pred-leti-jim-je-grozilo-iztrebljenje-danes-jih-je-lahko-strah-podnebnih-sprememb-intervju-425105

Jaka Ortar, torek, 19. november 2019, ob 15:59

Še en vidik je po mojem botroval zaščiti planik - smrtne žrtve. V najstarejših Planinskih vestnikih so bile vsako leto objavljene vesti o smrti planincev, ki so šli v kako strmo grapo nabirat planinke (z N jem) in se pri tem ponesrečili. Za kakšnim so našli le klobuk ... Nekdanja tvegana junaška dejanja so po zaščiti postala prekršek.

Metod Škarja, torek, 19. november 2019, ob 18:20

Po zdravi pameti gojena planika ne more biti zaščitena. Ker pa je danes zdrave pameti vse manj, pa bo verjetno treba počakati na kako uredbo, zakon, ali pa vsaj na obvezno razlago le-tega, da bomo vedeli, pri čem smo :).

Igor Pavlič, petek, 22. november 2019, ob 12:52

Po živalskih vrtovih tudi vzrejajo zaščitene živali, ki pa jih nikakor ne prodajajo mesarjem. Nekaterih je v živalskih vrtovih takorekoč več kot v naravi. Mimogrede, pri ans so zaščitene celo narcise, namreč z Uredbo o zavarovanih prosto živečih rastlinskih vrstah, 2004 in Odlokom o zavarovanju redkih ali ogroženih rastlinskih vrst (Uradni list SRS št. 15/78). Ni dovoljeno zavestno uničevanje, trganje ter rezanje. Srečamo jih pa takorekoč tudi na vsakem slovenskem domačem vrtu.

eXTReMe Tracker