Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Alpinisti veterani

MojaObcina.si/Preddvor - Petra Lombar Premru: ... obeležili obletnico plezanja v Mont Blancu

Dva preddvorska občana sta člana alpinistične četverice, ki je pred pol stoletja kot prva slovenska naveza preplezala smer Sentinell Rouge v Brenvi v vzhodni steni Mont Blanca. Franci Ekar iz Nove vasi in Tomaž Jamnik – Mišo, ki že nekaj let živi v Bašlju, poleg njiju pa še Iztok Belehar in Polde Taler so namreč v juliju leta 1969 so kot prvi Slovenci preplezali tisočmetrsko smer, v slovenskem prevodu imenovano Rdeča predstraža. Zdaj že alpinistični veterani so petdeseto obletnico pomembnega vzpona obeležili minuli teden, ko so se zbrali pod slikovito Zaplato, pri Ekarju v Novi vasi, pridružil pa se jim je še načelnik kranjskega alpinističnega odseka Miha Zupin.

»V šestdesetih letih, kot je zapisal Marjan Keršič Belač, legenda slovenskega alpinizma, je slovenski alpinizem začel vstopati v areno mednarodnega alpinizma. Če smo se hoteli uveljaviti in biti mednarodno priznani, smo morali opraviti prve slovenske ponovitve najbolj atraktivnih plezalnih vzponov v Alpah v tujini.

En izmed teh vzponov je bil zanesljivo tudi, ko smo pred 50 leti kot prvi Slovenci uspešno izplezali veliko potezno smer »Rdeča predstraža« Sentinelle Rouge v vzhodnem Mont blanškem ostenju tako imenovani Brenvi, ki nas je »pripeljala« na vrh Mont Blanca. Snežno ledene pa tudi kamnite strmine so zanesljivo velik riziko zaradi padajočega padanja kamenja in ledenih serakov. Popolne varnosti se ne da zagotoviti. Največjo varnost smo dosegali s hitrostjo plezanja in izjemno srečo. Težavnost smeri pa je vedno odvisna od vremensko snežnih razmer, kajti težavnostna situacija je vedno drugačna. Imeli smo izjemno srečo, da smo vzpon dokončali. Bogovi in nadangeli so nas kar vse skozi dobro varovali.

Ta vzpon pa ni bil zanimiv zgolj zato, ker je bil to prvi slovenski, ampak je štel tudi kot sprejemni za članstvo alpinistične odprave v pakistanski Hindukuš Istor- O - Nal 1971, katere vodja je bil tudi Novljan, torej iz Nove vasi, dr. Ivo Valič,« je spomine strnil Franci Ekar, ki je kot alpinist opravil več kot 400 plezalnih vzponov, med drugim osem prvenstvenih smeri v slovenskih Alpah.

Vsi štirje člani takratne »naveze Rdeče predstraže« so takrat že imeli opravljene vrhunske vzpone, kot npr. Čopov steber v Triglavski steni in Ašenbrener v Travniku. Tomaž Jamnik – Mišo, je bil 10 let kasneje član prve jugoslovanske odprave na Everest, pa tudi mnogih drugih odprav v Himalajo in Karakorum, med drugim tudi na prvi naš osemtisočak Makalu leta 1975, leta 1986 pa je stal na vrhu osemtisočaka Broad Peak. Tudi ostala člana sta vse prej kot povprečna. »Profesor Iztok Belehar je bil izjemen vrhunski plezalec in republiški smučarski demonstrator, je specialist za področje tehnike in metodike smučanja. Polde Taler iz Sorice pa je ultramaratonec, še letos, pri 76 letih je zmogel cestno peš turo, dolgo več kot 1300 km od Gorenjske do albanske meje,« je dejal Ekar. »Smo pa v Novi vasi ob spontanem prisrčnem gorskem srečanju obudili velika spominjanja na neponovljive dogodke in tudi pregledali že nekoliko škripajoča zdravstvena stanja. Toda pod Zaplato smo dobil nova vzpodbudna nagnjenja in voljo v iskanju sreče in veselja na gori.«

MojaObcina.si, ...10.2019
Alpinisti veterani obeležili obletnico plezanja v Mont Blancu

Foto: arhiv Francija Ekarja


G-L, 26.10.2019: Po petdesetih

AO Kranj, 30.10.2019: Slavje pod Zaplato

Slovenske novice, 04.11.2019
Pred 50 leti so se vzpeli na Mont Blanc

Gorenjski glas, 05.11.2019
Spomnili so se plezanja na Mont Blanc

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45944

Novosti