Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Drvenje na osemtisočake:

Delo, 29.10.2019 09.42
»Drvenje« na osemtisočake: Nepalec za 14 najvišjih vrhov porabil le sedem mesecev


RockAmdIce, 29.10.2019

 

 

 

 

 

 

 Dnevnik-STA, 29.10.2019:
Nepalski alpinist v rekordnem času osvojil vseh 14 osemtisočakov

sreda, 30. oktober 2019, ob 05:30, Uredništvo G-L, ogledov: 913

Delo: Gurka za 14 najvišjih vrhov porabil le sedem mesecev
 

Nepalec je smisel drvenja na najvišje vrhove »upravičil« z besedami, da želi biti v navdih bodoči generaciji nepalskih alpinistov.

Nepalski alpinist Nirmal Purja je postavil nov rekord v osvajanju najvišjih gora. Na vseh 14 osem tisočakov je splezal v zgolj sedmih mesecih, kakor je sam zapisal na družbenih omrežjih. V čem je sploh smisel tega početja oziroma norenja na vrhove? Sam je bil kratek in jedrnat: želi si biti v navdih bodoči generaciji nepalskih alpinistov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

»Misija končana!« je sporočil Purja prek svojega facebook profila, potem ko je kot zadnjo osvojil še tibetansko Šiša Pangmo - na dovoljenje za vzpon je čakal kar nekaj časa in zdelo se je že, da mu ga Kitajci sploh ne bodo dali.

Da je bil Nepalec resnično bliskovit in malodane skakal z enega vrha na drugega, pove dejstvo, da je izjemni poljski alpinist Jerzy Kukuczka za enak podvig potreboval sedem let, 11 mesecev in 14 dni. Je pa res, da so Kukuczko najbrž vodili drugi motivi in ne gonja za hitrostnim rekordom.

Poljak je serijo končal leta 1987, leto dni zatem, ko je Reinhold Messner kot prvi Zemljan osvojil vseh 14 osemtisočakov. Južnokorejec Kim Čangho pa je za to porabil mesec dni manj od Kukuczke, a v nasprotju s Poljakom pri plezanju ni uporabljal dodatnega kisika.

36-letni Purja je nekdanji član britanskih Gurk, rekrutov britanske vojske, pa tudi član elitne skupine britanske mornarice, svoj projekt, poimenovan »Projekt mogoče«, pa je začel aprila letos. Najprej je osvojil Anapurno, nato Daulagiri, Kangčendzengo in Makalu. Potem je prišla na vrsto najvišja gora sveta, Everest, nakar mu je uspelo splezati še na Lotse in Makalu - vse to v zgolj mesecu dni.

Sledila je tako imenovana druga faza misije »mogoče« in sicer pakistanski del. Purja je tam najprej splezal na 8125 metrov visoko Nanga Parbat, da bi mu podvig uspel v zastavljenem času, je »zdrvel« še na Gašerbrum 1 in 2 ter osvojil drugo najvišjo goro sveta, sloviti K2. Triindvajset dni kasneje je že preplezal Broad Peak, peto in zadnjo goro v omenjeni drugi fazi.

Septembra je potem v le tednu dni osvojil še Čo Oju in Manaslu. Purja je za francosko tiskovno agencijo dejal, da so se mu pred podvigom vsi smejali in ga spraševali: »Le kako ti bo to uspelo?«

Kar sam si je nato odgovoril na vprašanje: »Moraš zaupati vase in v lastne sposobnosti,« je dejal pred kratkim v Katmanduju, medtem ko je povsem sproščen čakal, da osvoji še zadnjo goro. »Vedno moraš ostati pozitiven, sicer bo šlo zagotovo kaj narobe. Umetnost je, da vidiš rešitve tam, kjer so drugi že obupali.«

Veliko Šerp služi denar kot gorski vodniki, tako da hkrati predstavljajo pomemben steber gospodarstva v tej gorati državi, a (preveč) pogosto ne dobijo dovolj priznanja za svoje delo - za razliko od alpinistov drugih narodnosti. »Nepal je dom najvišjim goram na svetu. Zunaj je še veliko boljših alpinistov od mene, ki preprosto še niso dobili svoje priložnosti, da se izkažejo,« je še dejal Purja po uspešnem podvigu.


Rekordi in rekordi

29. oktobra 2019 ob 8.48 po lokalnem času je Nepalec, nekdanji gurka. Nirmal Purge - Nims zaključil svoj projekt - v šestih mesecih in šestih dneh (oz. 177 dneh); načrtoval ga je za sedem mesecev.
(Seveda tudi na Šiša Pangmi ni bil sam, v udarni ekipi so bili tokrat še: Mingma David Sherpa, Gulgen Šerpa in Gesman Tamang (Mingma David Sherpa, Galjen Sherpa, Gesman Tamang.)
Zadnji "hitrostni rekord" vzponov na vseh 14 (samostojnih) osemtisočakov, je imel Južni Korejec Kim Chang-ho, ki je tako serijo vzponov zaključil 20. maja 2013 na Everestu v starosti 44 let; njegov čas: sedem let, deset mesecev in šest dni.
Pri vzponih so uporabljali dodatni kisik, imel je vedno tudi močno podporno ekipo ... je pa v tem času pomagal tudi pri treh večjih reševanjih v višinah ...
Nims se je v eni pomladanski sezoni (ali 31 dneh) povzpel na kar šest osemtisočakov: Anapurno, Daulagiri, Kangčendzengo, Everest, Lotse in Makalu.
V eni poletni sezoni (ali 23 dneh) se je povzpel na pet osemtisočakov: Nanga Parbat, Gašerbrum I, Gašerbrum II, K2 in Broad Peak
Ima rekord vzponov na najvišje tri: Everest, K2 in Kangčendzenga (70 dni),
Njegov je tudi rekord vzponov na najvišjih pet: Everest, K2, Kangčendzengo, Lotse, Makalu - 70 dni.
Oznake: ALP, HIM
eXTReMe Tracker