Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Johannisberg

Bojan Ambrožič: ... je 3452 metrov visoka gora na začetku ledenika Pasterze.

Idealno jesensko vreme v teh dneh je bilo kot nalašč za vzpon.
Že v petek, po službi, sva se odpravila v Heiligenblut, vas pod Grossglocknerjem, kjer sva prenočila. V soboto ob petih zjutraj pa sva krenila po Grossgloknerski cesti do razgledne ploščadi nas ledenikom.
Zakaj tako zgodaj, če se trenutno zdani šele ob sedmih?
Cestnina je 36,5 €. Med 19.30 in 6. uro zjutraj pa je ne pobirajo.

Ob prvem svitu sva se odpravila skozi tunele po turistični poti Gamsgrubenweg. Ves čas sva uživala ob čudovitih razglednih na jutranjo zarjo na Grossglocknerju. Od konca turistične poti, steza vodi čez zglajeno dno nekdanjega ledenika. Pot nato krene levo proti koči. Midva pa sva nadaljevala naravnost naravnost navzgor čez ledenik Süddlicher Bokkarkees, na skalnat greben nad kočo Oberwalderhütte (2972 m).
Spodaj je ledenik položen in neproblematičen. Višje, kjer je bolj strmo, pa sva morala paziti na številne ledeniške razpoke. Z grebena sva se spustila navzdol na ledenik Pasterzenboden in ga prečila vse do vznožja Johannisberga.

Najlažje je nadaljevati bolj ali manj naravnost navzgor, levo od izrazitega grebena, ampak ne preveč, ker so tam ledeniške razpoke. Približno na višini 3350 metrov sva zavila desno na greben, po katerem sva se povzpela na vrha gore (3452 m).
Sestopila sva po isti smeri, s to izjemo, da sva šla nazaj grede po markirani poti mimo koče. Dan je bil popoln. Le malo nama je bilo žal, da nisva vzela smuči, saj bi se brez težav pripeljala do višine 2800 m. Vmes bi morala samo dvakrat za nekaj 10 metrov sneti smuči. Sneg je bil večinoma srenjec.

Kategorije:
Novosti Tuje TUJ Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti